Política

municipal

crisi a l'Ajuntament

Cusí destitueix els regidors del PSC i ja es veu foragitat

L'alcalde de Llançà està convençut que hi haurà moció de censura i que CiU i PSC formaran el pròxim govern

El regidor Guisset (PSC) ja parla de nou govern, tot i que nega cap pacte amb CiU

L'alcalde de Llançà, Guillem Cusí (ERC), va anunciar ahir al migdia que acabava d'expulsar del govern els dos regidors socialistes, Francesc Guisset i Sílvia Barris, que dilluns al vespre havien impedit amb la seva abstenció, que prosperés el pressupost per al 2017.

Cusí va afirmar que en els últims dies s'havia constatat que hi havia “una majoria resultant dels contactes dirigits a fer que Pere Vila (CiU) recuperés l'alcaldia”. El gest de Guisset i Barris de no votar el pressupost és, al seu parer, un “pretext inconsistent” dels dos regidors socialistes per desvincular-se del pacte de legislatura, i que la seva reacció convocant una qüestió de confiança respon a la voluntat “d'oferir llum per tal d'interrompre la nocturnitat amb què s'ha perpetrat el pacte per substituir l'actual govern”.

Assenyala amb el dit, a més, Francesc Guisset, a qui acusa de no haver volgut mai el pacte ERC-PSC-APL, entesa a la qual “es va veure forçat per les bases del PSC”. Així mateix, Cusí considerava ahir que hi havia hagut, en els darrers mesos, una campanya mediàtica orquestrada pel portaveu de CiU, fins ara a l'oposició, Pere Vila (CiU), amb la finalitat de desprestigiar els seus regidors, i en especial a ell. “Ell [Pere Vila] ha utilitzat la seva influència mediàtica per intentar desestabilitzar el govern municipal i, des del grup polític de CiU, ha extremat els seus àmbits d'influència dins de la societat de Llançà amb rumors falsos i amb publicacions demagògiques a les xarxes socials.”

L'alcalde republicà va donar “per feta” la moció de censura que el deixarà fora de l'alcaldia, i fins i tot ahir, durant la roda de premsa convocada per justificar la convocatòria de la qüestió de confiança de dijous vinent, va semblar que passava balanç a la feina feta i es definia sobre el paper que tindrà el seu grup en un futur.

De Guisset, Cusí va assegurar que havia estat responsable d'impedir que es fes una auditoria interna a la qual s'havien compromès, “amb falses excuses”, i va descriure ahir l'actitud de Guisset, el regidor d'Urbanisme i Hisenda, respecte a l'auditoria pendent com la d'“un nen que diu a la senyoreta que el gos se li ha menjar els deures”. Cusí es referia, en aquest moment, a “l'excusa” quan va preguntar a Guisset com estava l'auditoria: “Va al·legar que havia perdut l'iPad on tenia tota la feina.”

L'alcalde va arribar a afirmar ahir que “les presumptes irregularitats” de governs anteriors no s'havien pogut provar mai perquè no s'havia tirat endavant l'auditoria, i va acusar d'aquesta frenada també el regidor Guisset. “El pacte estava lligat i ben lligat”, va concloure.

Vila (CiU) i Guisset (PSC) van tenir dues trobades, una a l'agost i l'altra al setembre. En les converses del setembre es va posar sobre la taula la possibilitat que, en un futur govern CiU-PSC, hi hagués alternança d'alcaldies entre Vila i Guisset i que fos el socialista qui acabés el mandat. Inicialment, Vila no ho va veure clar, però després hi va accedir. Des de llavors, l'últim cop que se'n va parlar públicament era la setmana en què Vila afrontava les primàries per presidir el seu partit. Ningú més n'havia dit res.

El portaveu de CiU, Pere Vila, per la seva banda, admetia ahir novament que eren certs els contactes amb el PSC en el passat. També reconeixia que havia intentat pactar amb Francesc Guisset, però que no se n'havia sortit: “El PSC sempre ha manifestat que no es donaven les condicions i que no hi havia pacte”, afirmava.

Vila, però, admetia que la qüestió de confiança ho col·locava tot en un altre escenari i que els fets de dilluns “ho poden precipitar tot”. “Ja no depèn de mi. Són ells que no s'entenen. El meu oferiment és ferm”, va manifestar.

Calia interrompre la nocturnitat amb què s'ha perpetrat el pacte entre CiU i el PSC
Guillem Cusí
ALCALDE DE LLANÇÀ
Els pressupostos es podien replantejar; ara ja no, perquè ens han destituït
Francesc Guisset
regidor destituÏt del psc
No me n'he sortit, de pactar amb el PSC, però és evident que la situació d'ara ho canvia tot
Pere Vila
regidor de ciU

Guisset: “Intentarem construir un govern alternatiu”

El regidor Francesc Guisset va negar ahir “cap pacte amb CiU”. “En Pere Vila ens va fer propostes per compartir legislatura i alcaldies. Fins ara hem apostat per salvar el govern d'esquerres.” Però Guisset també va explicar: “Davant del cop de porta d'ERC a la continuïtat d'aquest govern, intentarem construir algun govern alternatiu.” El regidor socialista afirma que les discrepàncies vénen de temps enrere. “A la vista que no podíem redreçar la situació, la militància ja em va dir que valdria la pena de reconsiderar algun tipus de govern alternatiu.”

Justifica l' abstenció al pressupost perquè no hi ha pogut “dir res”: “S'han fet unilateralment. Se m'ha apartat de qualsevol decisió, sobretot en matèria d'inversions. Vaig expressar fa temps la meva discrepància amb projectes que no comparteixo. I se m'ha anat apartant i no s'ha fet cas dels meus suggeriments.” Guisset diu que el pressupost s'ha fet d'esquena a ell i que l'alcalde estava advertit des de feia una setmana. Considera que qui ha trencat el pacte ha estat Cusí destituint-los a ell i a la regidora Barris: “Els pressupostos es podien replantejar, però ara ja no, perquè ens han destituït.”

Nega, a més, que no hagi volgut fer l'auditoria: “N'estava redactant les bases, i es tirarà endavant ja sigui a l'oposició o en aquest nou govern alternatiu.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La justícia espanyola blinda els crims del franquisme

barcelona
política

Montero precisa que l’acord amb ERC es complirà “en diferents etapes”

barcelona
política

Ja són una desena les comunitats que han recorregut l’amnistia al TC

barcelona
política

El TC declara nul el vot telemàtic de Lluís Puig en l’anterior mandat

barcelona
política

Llarena confirma que no aplica l’amnistia a Puigdemont

barcelona
política

Tolo Moya diu que anirà als tribunals perquè no confia en la investigació interna d’ERC

barcelona
guerra a europa

Ucraïna llança 144 drons contra Rússia i colpeja la regió de Moscou

barcelona
guerra a gaza

Un atac israelià en una “zona humanitària” mata a 40 palestins

barcelona

Independències que van reeixir

Barcelona