Política

L'alcalde de Llançà (ERC) perd la qüestió de confiança

Guillem Cusí només té els vots favorables d'ERC i AxL; el PSC s'absté i CiU hi vota en contra

Cusí i Guisset s'intercanvien retrets i Vila revela que el PSC ja li ha dit tres cops que no a pactar

No hi va haver cap sorpresa en la qüestió de confiança vinculada al pressupost que es va debatre i votar ahir al matí a la sala de plens de l'Ajuntament de Llançà, atapeïda de públic i periodistes. De fet, es va repetir el sentit del vot dels regidors del ple de pressupost de dilluns passat que va desencadenar la crisi. Només els tres regidors del govern presents hi van votar a favor, els dos d'ERC (Guillem Cusí i Simó Calsina) i el d'Alternativa per Llançà (AxL), Claudio Grande. Els dos del PSC, Francesc Guisset i Sandra Barris, ara ja expulsats del govern, es van tornar a abstenir, i els cinc regidors de CiU (Pere Vila, Joan Carles Mora, Juanjo Serran, Sònia Sarola i Sònia López) hi van votar en contra. Com dilluns, no hi va assistir la regidora d'ERC Anna Giralt, que està de baixa. Després d'aquesta pèrdua de confiança s'obre un període de 30 dies perquè es presenti una moció de censura. En cas que no es faci, el pressupost serà aprovat automàticament i el govern, ara en minoria per les destitucions de dimarts al matí dels edils del PSC, quedaria ratificat.

Després que Cusí argumentés la qüestió de confiança i reclamés el vot, va prendre la paraula el cap de la llista més votada, Pere Vila. El portaveu de CiU va recordar que havia tingut diverses negatives del PSC per formar govern conjuntament –“en un any i mig m'han dit tres cops que no, l'últim cop fa quinze dies”– i va confirmar que estava disposat, tal com ja havia dit els darrers dies, a obrir una tanda de converses per intentar formar govern.

El to de Vila va ser mesuradament asserenat, empàtic i gens agressiu i li va servir per preparar l'escenari, tot quedant-se al marge, de la batussa que estava a punt de començar.

Tot seguit, en entrar en escena Guisset i Barris, es van desfermar les tensions. “Hem sigut menystinguts i humiliats en 48 hores”, es va queixar Guisset, que va valorar com a “esperpèntic i estrany” que un alcalde demani el suport a uns pressupostos en què afirma que no ha pogut participar perquè se'l va “arraconar” tot i ser el regidor d'Hisenda.

Guisset també va defensar la “lleialtat” del PSC per no haver “airejat” les importants discrepàncies que havien sorgit en l'any i mig en què han compartit govern, i va negar que hagués posat traves a res, referint-se a l'auditoria de comptes que Cusí va dir dimarts que no havia volgut tirar endavant.

Molt molest per les declaracions de Cusí dimarts, Guisset va respondre amb vehemència, mostrant la denúncia del robatori de l'iPad i un pen drive on va dir que hi havia els treballs fets per preparar l'auditoria. El portaveu del PSC va acabar la seva intervenció defensant la bona feina de la regidora Sílvia Barris i subratllant la falta de confiança cap a ell mateix. Cusí va dir que s'estava plantejant un mandat amb un govern en minoria després de l'expulsió dels dos regidors socialistes. “Sabem que no és la situació més estable del món, però és un escenari molt interessant per a la coresponsabilitat.”

LA XIFRA

3
regidors.
Només un regidor d'ERC i un d'AxP van votar a favor de la qüestió de confiança, a banda, és clar, de Cusí


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ÀFRICA

El president de Nigèria implora la fi de les protestes per l’alt cost de la vida

BARCELONA
REGNE UNIT

Starmer avisa que els implicats en els aldarulls d’extrema dreta “ho lamentaran”

BARCELONA
PRÒXIM ORIENT

Creix el nombre de països que demanen als seus ciutadans marxar del Líban

BARCELONA
ESTATS UNITS

Kamala Harris s’entrevista avui amb els candidats a vicepresident

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Desenes de morts en nous atacs israelians contra dues escoles de la Franja

BARCELONA
ÀSIA

Prop de 60 morts en una altra protesta contra el govern a Bangladesh

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Zelenski confirma l’arribada a Ucraïna dels primers F-16 enviats pels aliats

BARCELONA
política

Rull ajorna fins dimarts la ronda de consultes prèvia al ple d’investidura d’Illa

barcelona
política

Els CDR desconvoquen la mobilització de demà a l’estació de França

barcelona