Política

municipal

moció de censura

CiU i el PSC tiren endavant la moció de censura a Llançà

Vila i Guisset es repartiran l'alcaldia fins a final de mandat i deixaran l'actual govern d'ERC i APL a l'oposició

El PSC justifica el canvi de soci qualificant la situació actual d'insostenible

Pere Vila (CiU) i Francesc Guisset (PSC) van presentar formalment ahir, a primera hora del matí, a l'Ajuntament de Llançà, la moció de censura que posarà fi a l'actual govern tripartit del municipi. Amb l'aritmètica a favor (cinc regidors del grup de CiU i dos del PSC), les dues formacions tenen garantit que la moció de censura que passarà per ple l'11 de gener vinent serà aprovada, i ja han pactat en quines condicions assumiran l'alcaldia fins a final del mandat. El govern tripartit format el 2015 per ERC (tres regidors), els dos representants socialistes i l'únic regidor d'APL no ha superat la crisi, que es va fer evident amb la impossibilitat d'aprovar el pressupost del 2017, i el canvi de soci de govern que fa ara el PSC deixarà l'actual alcalde republicà, Guillem Cusí, a l'oposició.

Alcaldia repartida

Vila i Guisset defineixen el pacte que han acordat com “un pacte de coresponsabilitat” i es repartiran l'alcaldia fins a final de mandat: Vila tornarà a ser alcalde a partir de l'entrada en funcions del nou govern i fins al 29 de març; Guisset el substituirà a partir d'aquesta data i fins a final de mandat. A més, es crearà la figura de “coordinador institucional”, que assumiran respectivament els dos caps de llista quan no siguin alcaldes per garantir la cohesió de l'equip de govern i la bona comunicació entre els dos partits. El cartipàs del nou govern local ja està pràcticament tancat i, si no hi ha canvis d'última hora, Pere Vila assumirà les àrees d'Interior, Govern Local i les negociacions col·lectives amb els treballadors municipals, i els dos edils socialistes mantindran les regidories que ocupaven fins ara en el govern liderat per ERC: Hisenda, Urbanisme i Llicències d'Obres per a Francesc Guisset, i Atenció Ciutadana, Benestar i Família, Salut, Dona i Parcs i Jardins per a Sílvia Barris. La resta de regidories seran a càrrec dels quatre regidors que completen el grup de CiU: Joan Carles Mora (Turisme, Promoció Econòmica); Juan José Serrán (Joventut, Noves Tecnologies, Esports); Sònia Sarola (Cultura), i Sònia López (Medi Ambient).

Últim mandat de Vila

Pere Vila recuperarà, doncs, l'alcaldia que va ocupar durant tretze anys i que no va poder mantenir després de les últimes eleccions tot i encapçalar la llista més votada. El portaveu actual del PDeCat i president de la Diputació de Girona justifica l'acord recalcant que CiU i el PSC van sumar el nombre més elevat de votants el 2015. Vila també va recordar ahir que ja havia fet fins a tres oferiments al PSC, mogut per “la necessitat de constituir un govern fort i per poder tirar endavant les inversions que necessita el municipi, en benefici dels veïns”.

Tot i admetre que CiU i el PSC han estat rivals fins avui, Vila insisteix que l'acord s'ha fet amb “generositat, concessions mútues i la confiança absoluta” que han de permetre iniciar aquesta nova etapa. Per rematar-ho, Pere Vila també ha avançat que no tornarà a encapçalar la llista del seu partit en les pròximes eleccions municipals.

Crítiques de Guisset

Francesc Guisset també justifica el canvi d'aliança i l'acord per formar nou govern per la necessitat de garantir “un govern estable”, i es mostra molt crític amb el grup d'ERC i l'actual alcalde, Guillem Cusí. “La situació era inviable, l'Ajuntament s'havia convertit en un regne de taifes amb problemes, tant entre el personal municipal com entre les regidories, que feien que la situació fos insostenible”, diu Guisset. Segons el portaveu del PSC, la conflictivitat existia des de feia mesos i retreu a Cusí “decisions unilaterals”, fins al punt d'haver arraconat el regidor d'Hisenda, Francesc Guisset, per a l'elaboració del pressupost.

La negativa del PSC per votar el pressupost del 2017 ha estat, doncs, el detonant, però el problema era més profund i la ruptura, inevitable després de la destitució dels dos edils socialistes, que Guisset considera que s'ha fet “de manera indignant”.

A banda, Francesc Guisset ha avançat alguns dels projectes que el nou govern local pretén tirar endavant, entre els quals una nova residència per a gent gran, una sala polivalent i una sala de vetlles, unes propostes per a Llançà que, segons el portaveu del PSC, no ha pogut fer entrar en els projectes del govern del qual formava part fins ara.

LES FRASES

L'Ajuntament s'havia convertit en un regne de taifes i la situació actual era insostenible
Francesc Guisset
cap de llista del PSC a Llançà
CiU i el PSC hem estat rivals i fem un acte de coresponsabilitat per garantir un govern estable
Pere Vila
cap de llista de CiU a Llançà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

La justícia espanyola blinda els crims del franquisme

barcelona
política

Montero precisa que l’acord amb ERC es complirà “en diferents etapes”

barcelona
política

Ja són una desena les comunitats que han recorregut l’amnistia al TC

barcelona
política

El TC declara nul el vot telemàtic de Lluís Puig en l’anterior mandat

barcelona
política

Llarena confirma que no aplica l’amnistia a Puigdemont

barcelona
política

Tolo Moya diu que anirà als tribunals perquè no confia en la investigació interna d’ERC

barcelona
guerra a europa

Ucraïna llança 144 drons contra Rússia i colpeja la regió de Moscou

barcelona
guerra a gaza

Un atac israelià en una “zona humanitària” mata a 40 palestins

barcelona

Independències que van reeixir

Barcelona