Política

CARLES BARONET

ALCALDE DE FOLGUEROLES (IF)

“Esperem que CDC entri al govern”

L'alcalde destaca com a projectes principals la construcció del pavelló poliesportiu, la renovació del POUM i l'arribada de la fibra òptica

Reclama millores en el tren i també a la carretera C-17

D'IF al PDeCAT
Carles Baronet fa nou anys i mig que està en política. Des de llavors combina la feina d'alcalde amb la d'advocat. Sempre s'ha presentat com independent, però fa un any es va afilar a CDC. Assegura que se sent molt orgullós de ser alcalde de Folgueroles, ara que probablement encara la recta final. Sobretot destaca els deures fets en serveis que han portat, diu, “pau social” al poble. Creu que s'ha de posar en relleu que “ hem donat una resposta molt acurada als serveis en aquests anys”.
Governa amb els independents però ara forma part del PDeCAT. Per què va fer aquest pas?
Coincidint amb el pas al costat del president Mas em vaig afiliar a CDC, ara PDeCAT. Vaig creure que en el procés sobiranista la meva posició d'independent sumava poc i vaig sumar-me al partit més transversal de la política catalana.
El govern municipal continua sent independent i CDC està a l'oposició. Una situació estranya, no?
Estan a l'oposició però esperem que aviat s'incorporin al govern. La relació personal i del dia a dia a l'ajuntament és bona. En paraules del cap de llista de CDC, fan una oposició col·laborativa. La intenció és fer un pacte de govern amb ells.
Com afectarà en les pròximes eleccions municipals?
Pel que fa a mi, la idea és no tornar-me a presentar perquè crec que el pas per la política ha de ser transitori. No tinc intenció de fer cap rècord. Ara, una altra cosa és que d'aquí a dos anys no hi hagi alternativa i no tingui altre remei que tornar-ho a fer. Pel que fa a la llista, van entendre que m'afiliés a CDC i trobarien normal que anéssim plegats i treballéssim perquè el PDeCAT tingui una llista potent, conservant o no la seva independència, això és un tema personal.
Quins són els projectes principals d'aquest mandat?
Hi ha tres coses. Una és la construcció del pavelló poliesportiu. Ja tenim l'estudi de viabilitat i una subvenció de la Diputació de Barcelona. Tenim un romanent de tresoreria important que ens permetria començar-lo a fer. Però la decisió final la prendrem amb molta prudència i objectivitat. No puc deixar empantanegat el poble econòmicament quan fins avui la meva gestió ha estat correcta. El segon gran projecte és la revisió del POUM. El que tenim preveia fins a 10.000 habitants, quadruplicar la població. És una bestiesa. Me'l vaig trobar fet sis mesos abans de ser alcalde. Però el poble ha de créixer amb sentit comú. El tercer és l'arribada de la fibra òptica, que és segur que arribarà el 2017. En aquestes legislatures criminals que m'ha tocat viure econòmicament, els projectes principals han estat mantenir els serveis bàsics. Tenim llar d'infants, consultori, centre rural d'atenció a la gent gran i escola pública.
Està sanejat, econòmicament, l'Ajuntament de Folgueroles?
Tancarem amb un romanent de tresoreria de 900.000 euros el 2016. Però no podem destinar tots els 900.000 euros al pavelló. Hem de tenir liquiditat per pagar factures. Som un Ajuntament absolutament sanejat. Estem endeutats per sota el 5%. Però farem el pavelló si el podem pagar.
Folgueroles és el municipi de la Catalunya Central que separa millor els residus. Amb quin model?
L'any 2000 Folgueroles va decidir entrar a la Mancomunitat La Plana per al servei de recollida de deixalles i implementar el porta a porta. En aquell moment érem 1.400 habitants. Va semblar una cosa complicada, però la gent s'hi va adaptar. Han passat 15 anys i ha funcionat molt bé. Fa 6 anys vam eliminar les àrees de contenidors que hi havia per a la gent que li costava fer el porta a porta. Eren nius de merda. Em van dir que no ho fes, que estava boig. Ens ha ajudat a pujar el percentatge de recollida.
Calen millores en el tren?
És bàsica una bona comunicació amb Barcelona, tenint en compte que tampoc tenim una bona connexió per carretera. Hem de pressionar. És molt trist que hi hagi estacions robotitzades.
Parla de la C-17...
Sí, és una carretera amb molts revolts, sobretot al tram de Tagamament, que han quedat com una lacra comarcal. Cal arreglar-ho. És una inversió milionària, però és que no tenim alternativa. Hi ha gent que passa per Manresa per anar a Barcelona perquè molts cops la C-17 està tallada per algun accident. Hi hauria d'haver alternatives.
Quin paper han de tenir els ajuntaments en el procés de Catalunya cap a la independència?
Crec que el paper que hem tingut ha sigut excessivament exagerat, perquè fonamentalment ens presentem per tenir cura dels nostres veïns. Això ha provocat determinades pressions no necessàries. Els que tenen el mandat del poble català per prendre decisions importants en aquest sentit són els que estan al Parlament de Catalunya. A mi la gent em va votar perquè tingui l'escola en condicions, arregli forats dels camins i porti la fibra òptica.
Els investiguen per qüestions de banderes o mocions de suport al Parlament?
A Folgueroles, percentualment, som el municipi més independentista de Catalunya. Hem aprovat mocions sense cap problema. Però sí que estem denunciats per no posar bandera espanyola al balcó. De fet, no en tenim cap. Trobo molt exagerades les investigacions. Hi ha un dèficit democàtic important.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia