Política

Santi Vila

Conseller de Cultura de la Generalitat

Cor i ànima d'un país

Per aquest 2017, just quan més forta és l'aspiració de llibertat col·lectiva plena a Catalunya, més important serà contribuir a fer que cadascun dels nostres conciutadans esdevingui realment lliure, que vol dir autònom moralment i intel·lectual. Passarem de commemorar l'any Llull o el Caterina Albert, a recordar Josep Puig i Cadafalch, Prudenci Bertrana, Pep Ventura o Josep Palau i Fabre. I ha de ser l'any que comencem a regenerar uns pressupostos vinculats a la cultura, per anar normalitzant i guanyant credibilitat davant d'uns ciutadans als quals diem que aquest moment fundacional és la prèvia a un estat que volem rabiosament diferent, amb unes noves prioritats polítiques i socials.

El compromís amb les polítiques que tenen a veure amb l'aprenentatge i el foment de l'hàbit de la lectura, una de les més globals i integradores d'altres polítiques, es mantindrà amb la campanya Fas 6 anys. Tria un llibre, que reprendrem aquest gener, i amb la qual el 2016 ja vam arribar a més de 32.000 infants de tot el país. Aquesta iniciativa, sumada a l'actualització del pla de foment de la lectura, ha d'estar al cor de les polítiques del departament.

Però juntament amb el cor, hi ha d'haver ànima. Això fa imprescindible que garantim l'equilibri i la cohesió territorial i social. El talent que pot aflorar en qualsevol municipi de qualsevol comarca de Catalunya ha d'estar en igualtat de condicions per poder progressar. Perquè la cultura ha de ser vista també com a possibilitat d'ascens social, de la mateixa manera que també és indústria i motor d'activitat econòmica. És la nostra obligació donar suport als creadors de cultura, perquè estem decidits a afavorir l'ampliació de públics i de ciutadans educats i cultes. Un país bolcat en cor i ànima a la seva cultura i la seva llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.