Política

Carles Mundó

Conseller de Justícia de la Generalitat

El trasllat de la Model i els reptes de l'era digital

El tancament de la presó Model és l'eterna assignatura pendent del Departament de Justícia. Fa més de 30 anys que se'n parla, i tots els consellers s'ho han proposat. En canvi, la presó continua a l'esquerra de l'Eixample. És una instal·lació obsoleta i amb grans deficiències, que ha de passar a la història. La setmana que ve farà un any que em vaig incorporar a Justícia i vaig situar el trasllat de la Model entre les nostres prioritats. Coincidint amb aquest primer aniversari, l'Ajuntament i el govern signarem un conveni definitiu. Serà un acord vinculant, amb un estricte calendari d'obligacions per a les dues administracions, que servirà per posar punt final a un equipament que fa més de 112 anys que serveix com a presó.

Molt poques generacions tenen l'oportunitat de legislar de nou un codi civil. D'aquí a poques setmanes el Parlament de Catalunya aprovarà la llei que regula les obligacions i els contractes, una fita de gran transcendència jurídica i política. Amb aquesta llei completarem la regulació catalana del dret civil i convertirem el codi civil de Catalunya en la norma d'aplicació principal, que esdevindrà alhora una altra veritable estructura d'estat per a la nova república. El 2017 també serà un any molt important en l'avenç de la digitalització de l'administració de justícia. És un repte colossal i suposa una autèntica revolució.

El Departament de Justícia vol estar molt atent a les demandes socials i buscar-hi respostes concretes. Ho hem fet amb els abusos a menors, amb l'atenció a les víctimes de delictes, amb l'impuls de les mesures penals alternatives i amb la defensa dels drets lingüístics dels ciutadans davant la justícia. Amb la mateixa sensibilitat, impulsem la llei de voluntats digitals, perquè quan morim físicament continuem vius digitalment. D'aquí a pocs dies el govern enviarà aquesta llei al Parlament perquè tothom pugui designar un hereu o tutor per gestionar el seu patrimoni digital. Amb tot això, volem fer valer l'ànima social del Departament de Justícia i situar les persones al centre de les polítiques. Aquest és l'estímul per construir un país nou i millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ANÀLISI

Ayuso i la “secessió fiscal” d’altres

Dolors Subirana Gou
Portaveu de Més Opcions per Ullà (MOU-AM), a l’oposició al ple

“Fem propostes assumibles, però les agafen com atacs”

Ullà

Tot i la distància, Gaza fa mal a Xatila

Xatila (Líban)
guerra a gaza

L’Exèrcit israelià aprova “plans operatius” en plena tensió amb l’Iran i Hezbol·là

barcelona
política

El Jovent Republicà també dona un “sí crític” i confirma la investidura d’Illa

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca un aeròdrom ucraïnès preparat per a rebre els F-16

barcelona
argentina

L’Executiu reglamenta la llei estrella de Milei que redueix l’Estat

barcelona
política

El Consell de la República també qüestiona l’investidura d’Illa

barcelona
regne unit

Starmer promet el “pes de la llei” contra els responsables de la violència

barcelona