Política

municipal

moció de censura

Pere Vila torna a l'alcaldia de Llançà amb l'ajuda del PSC

CiU i el PSC aproven la moció de censura que deixa l'alcalde sortint, Guillem Cusí (ERC), a l'oposició

La sessió va estar marcada pels retrets encreuats dels partits

“Tots som culpables, una moció de censura no és mai una bona notícia i estem a l'ull de l'huracà”, va dir Pere Vila subratllant la solemnitat del ple extraordinari d'ahir a Llançà en el qual va recollir la vara d'alcalde. Vila, que deia aquestes paraules amb la seguretat que la suma dels vots de CiU i el PSC li garantia l'alcaldia, no va voler fer sang amb l'equip de l'alcalde sortint, però va deixar clar que se sentia legitimat (com a llista més votada en les últimes eleccions) per recuperar aquest lloc; va recalcar que el nou govern de CiU i el PSC que encapçalarà a partir d'ara representarà el 65% dels vots a Llançà, mentre que el tripartit que governava fins ahir (ERC, PSC, APL) només havia representat el 53% dels votants. Vila va defensar la moció de censura per la necessitat de tenir un govern fort i com a única sortida possible enfront de la crisi de l'anterior govern.

La rèplica de Guillem Cusí, que aquest ple relegava a l'oposició després de governar durant 18 mesos, va tenir inequívocament un to més amarg i carregat de retrets: tot lamentant que no podrien acabar els projectes iniciats, Cusí va retreure a Vila que actués amb “ànims de revenja, amb poca ètica i amb l'únic objectiu de recuperar una cadira”. Va arribar a qualificar el pacte de CiU amb el PSC de “baixada de pantalons”, referint-se al fet que l'acord entre les dues formacions estipula que no es posarà l'estelada en edificis públics. Tampoc va ser indulgent amb el portaveu del PSC, Francesc Guisset, a qui va retreure el canvi d'aliança que el deixa a l'oposició. El portaveu d'ERC va instar Guisset a donar explicacions als seus votants i li va retreure que hagués actuat amb una “agenda oculta” ja des de l'endemà de les eleccions passades.

Per la seva banda, el portaveu socialista va recollir el repte de donar explicacions anunciant una sessió d'informació pública que tindrà lloc aquest divendres a Llançà. Guisset va reiterar que si canvia de soci de govern és per posar fi a “un govern inoperatiu, un regne de taifes” en què cada regidoria treballava pel seu compte, atribuint-ne la responsabilitat a l'alcalde sortint, a qui va retreure falta de projecte, de consens, i una actitud massa impositiva. L'únic portaveu que no va entrar en aquesta dinàmica de retrets va ser Claudio Grande, únic regidor d'Aliança per Llançà (APL), que ahir va presidir aquest ple extraordinari per la seva condició de regidor de més edat. Grande va manifestar que continuaria a l'oposició i va instar el nou govern a respectar els projectes que s'havien iniciat.

Tot i això, malgrat els inevitables retrets encreuats entre els principals protagonistes, tant Vila com Guisset i Cusí també van tenir paraules per als veïns de Llançà, als quals van demanar disculpes per la situació generada, i es van comprometre a treballar pel bé comú del poble, ja sigui des del govern o des de l'oposició. L'aprovació de la moció no deixava cap dubte i els 7 vots favorables de CiU i el PSC, enfront dels 4 d'ERC i APL, van permetre a Vila tornar a aixecar la vara d'alcalde que havia cedit el juny del 2015.

La sessió extraordinària es va aixecar i es va buidar una sala de plens de Llançà que ahir s'havia omplert de gom a gom i fins als passadissos. I és que, a més de veïns, també hi va assistir una nodrida representació de càrrecs electes gironins –i fins i tot d'àmbit nacional– tant del PDeCAT com d'ERC, per donar suport als seus respectius representants.

Un mandat amb tres alcaldes

La moció de censura aprovada ahir tindrà com a conseqüència que Llançà podrà presumir de tres alcaldes en aquest mandat: el primer, Guillem Cusí (ERC) ho va ser fins ahir; Pere Vila (CiU) ho serà pels propers 15 mesos, i Francesc Guisset (PSC), succeïrà a Vila pels últims 15 mesos de mandat tal com han acordat en el pacte de govern. A més, es crearà la figura de “coordinador institucional”, que assumiran respectivament Vila i Guisset quan no siguin alcaldes per garantir la cohesió de l'equip de govern i la bona comunicació entre els dos partits. El cartipàs del nou govern local ja està pràcticament tancat: Pere Vila assumirà les àrees d'Interior i Govern Local; els dos edils socialistes mantindran les regidories que ocupaven fins ara en el govern amb ERC:



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Retrets d’ERC i Junts a Sánchez per oferir regeneració tard i malament

madrid
Jordi Cordon Pulido
Portaveu de Compromís amb Torroella i l’Estartit (CambTE), a l’oposició

“No veiem clar el projecte de la Fundació Cousteau”

Torroella de Montgrí
ERC denuncia Tolo Moya

ERC denuncia Tolo Moya

estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona