Negociació dels pressupostos
Segon assalt pel pressupost
El govern i la CUP reprenen les converses, si bé no hi entraran a fons fins dimecres, amb recels mutus però amb voluntat d'entesa
Els cupaires celebren avui el consell polític, amb l'estratègia negociadora damunt la taula
El combat polític entre independentistes en què s'ha convertit la negociació dels pressupostos, amb l'espasa de Dàmocles de la convocatòria anticipada d'eleccions –i, per tant, l'adeu al referèndum– sobre el cap, ha iniciat el segon assalt. Superat el 21 de desembre el debat a la totalitat, i després que dijous la CUP avisés que les coses no van bé i posés les cartes damunt la taula amb les seves peticions, sobretot en els àmbits d'ensenyament i fiscalitat, els contactes es van reprendre ahir al matí en una reunió ja prevista feia dies a la seu d'Economia, en què de fet van decidir deixar les negociacions formals per dimecres vinent, l'endemà que es tanqui el termini de presentació d'esmenes a la llei d'acompanyament, per poder-ne fer una valoració de conjunt. Encapçalaven les delegacions, per un cantó, el vicepresident Oriol Junqueras i el secretari general del seu departament, Josep M. Jové, i els diputats Benet Salellas i Eulàlia Reguant, per l'altre.
Reguant, això sí, tot just minuts abans havia confirmat a Catalunya Ràdio les males vibracions de la vigília denunciant el “bloqueig” de “com a mínim” una part del PDeCAT, que “sistemàticament” s'ha negat als seus plantejaments, però també la falta d'“empremta o cert compromís” per part d'ERC. La diputada, de fet, insistia a demanar més implicació a Puigdemont, tot i que admetia que hi tenen més afinitat que amb Junqueras, ja que “no és aquí per salvar cap cadira”. “I nosaltres llegim de la mateixa manera el moment excepcional actual”, hi afegia.
Sorpresa a Economia
Reguant també va revelar que, des del 12 de novembre, quan el consell polític de la CUP va donar el sí a la tramitació, només s'havien assegut una vegada a negociar, fet que va causar “sorpresa” i cert malestar a Economia, des d'on asseguren que els contactes i els intercanvis d'opinió i d'informació han estat constants aquests mesos, inclosa una trobada després del 21 de desembre en què es va demanar als anticapitalistes que prioritzessin les seves demandes. Segons les mateixes fonts, la llista de la CUP amb més d'un centenar d'esmenes al pressupost –entre les partides i l'articulat– ja es va repartir llavors als departaments afectats, que hi han estat treballant durant les festes per veure quines i fins a quin punt podien ser negociades. A més, Economia defensa que Junqueras “hi és quan és necessari”, i que Presidència ja hi ha estat també sempre des de l'estiu –ahir hi havia també el secretari del govern, Joan Vidal– a petició justament dels cupaires.
Entretant, la mera presència de Junqueras ahir ja s'interpreta des de Presidència com un gest en resposta a les crítiques per falta d'implicació. Les mateixes fonts recordaven que el president mai ha eludit la seva responsabilitat, ni ho farà ara, però que el “pes” de les converses pel pressupost l'ha de portar Economia. Hi coincidia la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, que va refusar que Puigdemont s'hi hagi d'implicar més i va demanar “generositat” a totes les parts.
Després que en alguns cercles governamentals es reconegués al matí el distanciament amb la CUP i que no es descartés l'opció d'anar a eleccions, altres fonts rebaixaven la tensió a la tarda. “No hi ha inquietud ni cap percepció que s'hagi torçat res; tant ells com nosaltres volem un acord”, destacaven des de Presidència. “Ara volem entendre com ho vol centrar la CUP, però ben segur que tothom farà el que sigui necessari per aprovar el pressupost”, subratllaven fonts d'Economia.
Consell polític avui
L'estratègia negociadora amb el govern i el grup de JxSí centrarà precisament bona part del consell polític ordinari dels anticapitalistes convocat avui a Riudoms (Baix Camp), en què, segons ha pogut saber aquest diari, hi ha veus internes que reclamen que s'hi “torni a discutir” si, tal com estan les negociacions, els diputats han de facilitar la tramitació dels comptes en les comissions sectorials que comencen la setmana que ve al Parlament. Amb tot, i malgrat que les pressions en aquest sentit han anat en augment en les darreres hores, no es preveu que la cita comporti gaires canvis, així que el pressupost per seccions passaria aquest nou tràmit mentre es negocien les esmenes a partir de dimecres. La cita també servirà per acabar d'enllestir les esmenes a la llei de mesures fiscals que acompanya els comptes del 2017, que s'han de presentar com a molt tard dimarts. La CUP les té gairebé enllestides i les afegirà al paquet de condicions que intentarà esgarrapar en les negociacions, que, un cop més, comencen tenses i amb posicions a priori força enrocades.
LES DATES
Més pressió sobre Puigdemont
El govern espanyol, entretant, continua la campanya per mirar de forçar Puigdemont a anar a la conferència de presidents autonòmics que convoca dimarts al Senat. El portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, va reiterar ahir que un referèndum com el que planteja la Generalitat “no té cabuda” en l'ordenament espanyol i que, per tant, “no es farà”. “Tots hi guanyaríem si, en comptes de gastar energies parlant d'aquest tipus de coses, ens dediquéssim a resoldre problemes, i una bona ocasió per intentar resoldre els problemes de la gent és anar a la conferència de presidents”, insistia.
Méndez de Vigo es va dirigir als ciutadans bascos –el lehendakari Iñigo Urkullu tampoc hi va– i catalans per dir-los que l'executiu “es preocuparà” igualment dels assumptes que els interessen, perquè la conferència inclourà “temes enormement importants”. Segons el portaveu, des del principi s'han volgut portar qüestions rellevants a la cita, de la qual es preveu que surtin deu acords que “afecten la quotidianitat” dels ciutadans. Per això, el portaveu estatal concloïa que, si Puigdemont i Urkullu no hi van, “es pot entendre que no els interessen els problemes de la gent”.