la crònica

Circ i política tortosina

Ferran Bel (CiU) i Joan Sabaté (PSC) van arribar al ple de dilluns com un domador de circ i un lleó ferotge que prefereixen deixar passar els minuts de la funció i no traure el fuet ni mossegar-se. De fet, el ple va aprovar l'adhesió a Tortosa al protocol de Ciutats Amigues del Circ, però Bel i Sabaté sabien que un altre error de càlcul els podia fer caure de la corda fluixa. Era com si l'alcalde i el portaveu del PSC haguessen signat una treva tàcita, després del dur enfrontament que va començar durant el ple extraordinari de dijous, quan els set regidors socialistes van marxar de la sala perquè Bel va acusar Sabaté d'haver estat un trànsfuga per haver deixat ICV a l'estacada. Així, en ple debat sobre l'endeutament municipal, divendres Bel també va voler destapar les «il·legalitats» de l'etapa de Sabaté en contractació d'obres i de personal. Però l'exalcalde va defensar-se dilluns al matí amb contundència, tot recordant que ni l'interventor ni la secretaria de l'Ajuntament havien suspès o desautoritzat mai cap dels seus contractes, i que en només dos anys Bel també tenia factures sense pressupost, desviacions pressupostàries i una política de personal qüestionable.

Amb aquest clima enrarit i de calma tensa, Bel i Sabaté gairebé no van creuar les mirades. El primer tràngol per a l'alcalde, però, va arribar en el moment de votar una iniciativa popular a favor de l'avortament lliure i gratuït, defensada per Maria Lluïsa Panisello, germana del regidor d'Esports. El grup de CiU va demanar fer una votació individualitzada, i Pere Panisello i quatre regidors més de CiU (Jordi Folqué, Meritxell Roigé, Joan Sanahuja i Matilde Villarroya) van abstenir-se, cosa que va fer que la moció prosperés amb els vots del PSC, ICV i ERC, ja que Antonio Faura (PP) va votar no al costat de l'alcalde i d'Anna Algueró, Joan Caballol, Rosa Cid i Emili Lehmann. El govern tortosí va recuperar la unitat per rebutjar la moció del PSC que proposava un emplaçament alternatiu per al crematori de Sant Llàtzer, si bé va semblar que el republicà Ricard Forés, fill del barri, contradeia la regidora d'Urbanisme quan va dir que encara no hi havia res decidit. CiU i ERC també van votar junts la moció que defensava el dret a decidir del poble català, i que només va ser rebutjada pels socialistes i pel PP. A més, el grup de CiU també va tirar endavant una moció que demanava l'aturada de les hostilitats entre Israel i Palestina, i que d'alguna manera substituïa la iniciativa popular que no s'havia pogut validar per falta de 17 signatures, tot i el circ que van muntar els proposants a la sortida de l'Ajuntament ara fa un mes, quan Bel va deixar-la fora de l'ordre del dia del ple ordinari del febrer. Finalment, CiU i ICV va semblar que es posaven d'acord a l'hora de presentar Tortosa a una nova convocatòria de la llei de barris, ja que dilluns no era dia de mossegar-se. De fet, el ple va autoritzar la sanció de 460 euros a un veí perquè portava pel carrer un gos perillós sense censar, sense assegurança i sense morrió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Memòria democràtica

Restituïm avisa que no renunciarà al nom de Salvat-Papasseit per a la plaça del Virrei Amat

Barcelona
Unió Europea

El TGUE conclou que la CE no va ser transparent sobre la compra de vacunes

Barcelona
política

Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta

barcelona
Memòria democràtica

Més de 70 joves participen en la recuperació de trinxeres a les Terres de l’Ebre

Tortosa
política

El Parlament constitueix les vuit primeres comissions de la legislatura

barcelona
Memòria democràtica

Consens per desencallar la reconstrucció de l’Escola del Mar a la Barceloneta

Barcelona
Estat espanyol

Sánchez proposa mesures per garantir la transparència dels mitjans

Barcelona
Pròxim Orient

Hezbol·là llança desenes de coets contra el nord d’Israel

Barcelona
Política

La cúpula d’ERC ja sabia al febrer l’autoria dels cartells i ho va intentar tapar

barcelona