Atac al procés sobiranista
Fracassa la rèplica unionista a l'Eurocambra
L'acte de Ciutadans contra el procés només aplega una trentena de persones
En una cafeteria, els hi hagués sobrat espai. A Ciutadans i a UPyD la sala més petita de l'Eurocambra se'ls va fer gran, ahir, en la seva rèplica unionista a la conferència de Puigdemont, Junqueras i Romeva. Amb prou feines van aconseguir aplegar una trentena de persones, en un acte amb empresaris catalans contra la independència en què volien denunciar els suposats problemes econòmics i socials que genera el procés sobiranista i van acabar demanant, directament, la suspensió de l'autonomia de Catalunya. Cap eurodiputat no espanyol no hi va assistir i van quedar cadires buides.
Més èxit va tenir el president castellanomanxec, Emiliano Garcia-Page, que l'endemà de Puigdemont també es va plantar a Brussel·les i va ser rebut pel número dos de Juncker, l'holandès Frans Timmermans, vicepresident de la Comissió Europea. Garcia-Page havia de defensar els ganivets d'Albacete, perquè “a Europa s'ha de venir sempre amb objectius concrets, pràctics i realistes”, però finalment s'ho va fer venir bé per criticar el referèndum i el “problema d'intel·ligència” del president de la Generalitat. I aprofitant que parlava de ganivets, va deixar anar: “Si algú vol amputar-me un braç o tallar-me una mà, lògicament m'agradaria opinar. Em sento català tot i haver nascut a Toledo, perquè considero Catalunya part d'Espanya”, va dir.
A l'Eurocambra, ahir, es continuava parlant de la multitudinària conferència de Puigdemont, que tot i les pressions de la diplomàcia espanyola va desbordar totes les previsions. Hi havia eurodiputats de tretze estats, representants d'ambaixades, alts funcionaris, periodistes i la comunitat catalana a Bèlgica. L'eurodiputada romanesa Renate Weber, exjutgessa del Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg, es va mostrar ahir “impressionada per la quantitat de gent” que va escoltar el govern. “En set o vuit anys mai no havia vist aquesta sala tan plena”, va assegurar, i va criticar l'intent de boicot del PP, tot i que ja “no és cap sorpresa”. “No està del tot bé tenir por d'anar a escoltar una conferència per no legitimar-la, és normal anar-hi” i “asseure's al voltant de la taula, dialogar i entendre el posicionament dels altres”.
L'expresident murcià i eurodiputat popular, Ramon Luis Valcárcel, però, va qualificar de “patètica” una conferència que Puigdemont podria haver celebrat “en qualsevol altre lloc” (va evitar de parlar de bars i cafeteries), “fins i tot a Manresa”. Els empresaris convidats per l'eurodiputada Teresa Giménez Barbat a l'acte contra la independència van denunciar que, suposadament, “la tensió territorial política i social” amb la resta de l'Estat –“que no deixen de ser els nostres amics, clients i proveïdors”, va dir– ha fet que 2.650 empreses se n'hagin anat de Catalunya des del 2012.