Sant Cugat denega l'ús del pavelló d'esports per a la cloenda del 13-D
L'alcalde, Lluís Recoder, ho justifica amb un informe dels serveis jurídics
La precaució que va demostrar el govern local (CiU) de Sant Cugat el 10 d'octubre quan va aprovar una moció, juntament amb ERC i ICV, per afavorir i a l'hora quedar-se al marge de la consulta popular del 13 de desembre, ha servit ara de fonament jurídic per denegar l'ús del pavelló per a l'acte de cloenda de la campanya. L'informe, que porta data del mateix dilluns, es va fer públic en el ple celebrat el mateix dia al vespre, però des de mitjans de la setmana passada ja s'havien iniciat converses informals amb membres del govern per sol·licitar aquest espai. La primera resposta ja va ser negativa, segons el membre de la plataforma Joan Contijoch. Amb tot, l'entitat va decidir divendres passat entrar una instància al registre per sol·licitar oficialment l'espai, mentre que ERC, coneixedora de la negativa inicial del govern, va optar per fer el mateix però a través d'una moció en el ple de dilluns.
El fet que la sol·licitud d'un espai plantejada per una entitat civil arribés al ple ja va ser criticat, en primera instància, pel portaveu del grup municipal de CiU, Joan Recasens perquè alterava el procés ordinari que ha de fer qualsevol associació. Després es va argumentar la negativa a partir de l'informe jurídic i finalment Recoder va acusar ERC de voler perjudicar CiU presentant aquesta moció a Sant Cugat. «Per què no fan el mateix en els ajuntaments on governen?», va etzibar l'alcalde al grup municipal d'ERC.
D'altra banda, el portaveu de la plataforma santcugatenca, Víctor Alexandre, qualificava ahir de «molt greu» la denegació del permís per fer un al pavelló un acte per promoure la consulta. Segons Alexandre, la decisió del govern «vulnera la Constitució i la declaració dels drets humans», bàsicament perquè «condiciona la cessió d'espais públics al tipus d'acte que s'hi vol fer». Alexandre recorda que el que es farà al pavelló és una festa i no pas cap consulta». A través del portaveu, la plataforma es va desmarcar ahir de la iniciativa d'ERC de portar el tema al ple. «Nosaltres no entrem en disputes entre partits, però cal dir a l'alcalde que l'acte l'organitza la societat civil de Sant Cugat perquè aquí ens hem organitzat i no pas perquè CiU governi el municipi», diu. Alexandre admet que «el temps juga en contra nostra perquè calen dies per enllestir un esdeveniment com aquest».
Una vela, l'alternativa
Està previst que l'acte de cloenda se celebri el dia 11 de desembre, amb l'objectiu d'incentivar la participació en les 150 consultes que es faran arreu del país el dia 13 de desembre. Es calcula que l'acte pot concentrar unes 1.000 persones, per la qual cosa es va pensar que el pavelló seria l'escenari més adequat. En vista de la negativa a la cessió del pavelló, els membres de l'assemblea van decidir ahir a la nit que la festa es traslladarà a una vela que s'instal·larà per a l'ocasió.
Pel que fa als col·legis electorals, el dia 13 es disposarà del Club Muntanyenc, l'Ateneu, l'Ateneu petit de la carretera de Cerdanyola i La Unió. A Mira-sol, es farà a l'associació de veïns El Club. La plataforma treballa ara per aconseguir altres centres a Valldoreix, les Planes i la Floresta.
Ajuts per a famílies monoparentals
e.ansolaL'Ajuntament de Sant Cugat també va aprovar definitivament en el ple, i amb els vots de CiU i ERC, les ordenances fiscals en què finalment el govern amplia els ajuts a les famílies monoparentals del municipi. D'aquesta manera es redueix el tipus impositiu del principal impost de recaptació local, l'impost de béns immobles (IBI), que passa del 0,58% actual al 0,56%. Tot i la reducció del tipus, el rebut s'incrementarà de mitjana un 4%. Amb aquest impost, l'equip de govern preveu ingressar el 2010 prop de dos milions i mig d'euros més que el 2009. L'ajut per a famílies monoparentals tindrà un topall màxim de 400 euros, i en les taxes o preus públics aquest col·lectiu també tindrà les mateixes bonificacions ja existents per a les famílies nombroses. A més, es continuarà ajudant el col·lectiu de la gent gran, vídues i vidus, com també pensionistes amb ingressos inferiors als 9.000 euros. Aquests grups seran beneficiaris d'una subvenció per valor del 90% de l'import de l'IBI.
Tanatori amb sala per a cerimònies
Tots els grups van aprovar l'ampliació del tanatori municipal per construir-hi una sala de cerimònies, ja siguin religioses o laiques. Tot i el vot favorable de tots els grups, els portaveus del PSC i ICV-EUiA, Salvador Gausa i Xavier Boix, respectivament, van lamentar-ne el retard. «El 2006 el nostre grup ja va demanar una sala d'aquest tipus i el govern s'hi va mostrar d'acord, però tot just ara comença el procés», va dir Boix. El portaveu de CiU, Joan Recasens, va atribuir aquest retard «a la manca de demanda» de la societat civil, la qual cosa va ser negada per Boix, que va qualificar de «greu» aquest retard i va lamentar el perjudici que la falta d'aquesta sala ha suposat per a molts ciutadans.
Vot anticipat
Els empadronats a Sant Cugat que no puguin anar a votar el dia 13 de desembre ho podran fer a partir del dia 21 d'aquest mes a les urnes que es col·locaran al restaurant Terra Dolça, a tocar de la gasolinera del centre. L'horari per exercir el vot queda reservat als dilluns i dimarts de 5 a 9 del vespre, i dissabtes i diumenges de 12 a 2 del migdia. Per votar caldrà presentar el DNI o un certificat d'empadronament. Les paperetes estaran a disposició dels votants, majors de 16 anys, al mateix local.