Política

Identitat

La regió francesa Occitanie vol federar occitans i nord-catalans

Des de Perpinyà s'afirma que “no tenim cap necessitat d'una nova identitat. Nosaltres ja estem a Catalunya i a França.”

La presidenta de la nova regió Occitanie, que inclou les comarques catalanes sota administració francesa, ha presentat aquest matí el nou logo de la regió, que prova de fer una osmosi entre la creu occitana i les barres catalanes.

Per a la presidenta Carole Delga aquest logo demostra la “voluntat federadora de les dues identitats de la regió”, responent a les crítiques i nombroses manifestacions que a la Catalunya Nord han tingut lloc per a que aquesta nova regió -existent des del 1 de gener de l'any passat- inclogui en el nom una referència al territori català. Aquesta demanda per afegir “Pays Catalan” a “Occitanie” va ser refusada tan pel govern regional com per l'estatal, malgrat els recursos administratius presentats des la Catalunya Nord davant el Consell d'Estat francès. La regió s'ha compromès a crear un organisme públic de promoció de la llengua catalana, fins ara inexistent.

El tinent d'alcalde de Perpinyà Brice Lafontaine, del partit Unitat Catalana, ha reaccionat a la presentació d'aquest logo i de les declaracions de Delga sobre la “nova identitat federadora” afirmant que “no tenim cap necessitat d'una nova identitat. Nosaltres ja estem a Catalunya i a França i en tenim, doncs, dues.”

El moviment juvenil Agissons ha reaccionat reclamant per la Catalunya Nord “un estatut de Col·lectivitat Territorial Única com a Còrsega o una agrupació territorial mancomunada com al País Basc del nord.”Aquesta demanda d'institucions pròpies nord-catalanes, separades de la regió Occitanie, és transversal a tots els partits, associacions i entitats de defensa de la identitat catalana. Amb aquest programa partits com Oui au Pays Catalan i Unitat Catalana es plantegen presentar candidats a les properes eleccions legislatives de l'estat francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia