consells comarcals
Equilibri difícil
El PSC ha de triar entre mantenir el govern amb el PDeCAT en el Consell Comarcal del Maresme o pactar una alternativa d'esquerres
L'antiga Convergència confia que n'hi hagi prou amb l'expedient obert als seus dos regidors de Malgrat
L'autonomia local perquè un partit pugui participar en una moció de censura en el seu municipi és un concepte de difícil interpretació. Sobretot, quan aquest gest provoca conseqüències més enllà de les fronteres locals i amenaça de bombardejar un pacte comarcal forjat sobre les cendres d'un acord previ que va acabar fet miques també per una –o millor dit dues– mocions de censura. El govern del PDeCAT i del PSC del Consell Comarcal del Maresme continua en la corda fluixa malgrat que totes dues formacions han fet passos per col·locar una xarxa de seguretat que eviti mals majors. El primer secretari socialista del Maresme, Xesco Gomar, dimecres passat va assegurar a Malgrat de Mar, poc després que el PSC perdés l'alcaldia després de 38 anys de lideratge, que “l'acord al Consell continua trontollant i no hi ha res decidit”. Per la seva banda, el seu homòleg al PDeCAT, Carles Bosch, confia que el rebuig “contundent” a la participació dels seus dos regidors en la moció, Neus Serra i Jofre Serret, i l'obertura d'un expedient per la seva desobediència siguin gestos suficients per calmar les agitades aigües socialistes i relligar la relació en el si d'una administració comarcal que, d'altra banda, governen en minoria de 15 consellers d'un total de 33. Des de l'antiga Convergència apel·len a la bona feina feta entre les dues forces i recorden al PSC, encara que sigui de passada, que van ser ells qui van reclamar que la formació entrés en el primer tripartit del mandat anterior tot i que ERC no la volia.
No al trencament
Gomar mai no ha amagat que considera un error del PSC haver donat suport al PDeCAT l'octubre passat per fer fora ERC del govern del Consell Comarcal. Manté que els socialistes, capitanejats llavors pel seu antecessor Xavier Amor, no havien d'haver fet de “crossa” del Partit Demòcrata. Aquesta aproximació als exsocis, que alguns interpreten com un pas endavant per gestar una alternativa d'esquerres, topa amb l'evidència que ERC també forma part dels quatre grups que han fet fora el fins ara alcalde de Malgrat de Mar. L'argument esgrimit pels socialistes per posar fi a l'acord amb el PDeCAT no es pot utilitzar per fonamentar un nou pacte amb ERC. I les possibilitats que el PDeCAT reprengui aliances amb els republicans per evitar quedar-se fora del govern comarcal encara són més llunyanes en la mesura que les ferides polítiques d'aquests últims no s'han ni començat a tancar.
Les amenaces de fa quinze dies del PSC sobre les conseqüències de la moció de censura de Malgrat perden força i ara entren en una fase nova, la de la reflexió i l'estratègia. El joc de la política torna a buscar l'equilibri perdut i ja és hora de posar a la balança els pros i els contres de la decisió final.
LA XIFRA
LA DATA
Una plaça d'assessor conflictiva
El pacte entre el PDeCAT i el PSC després d'expulsar ERC del Consell Comarcal del Maresme portava inclosa, a banda de la redistribució de les responsabilitats polítiques, la incorporació d'un càrrec eventual lligat a la formació socialista que havia de coordinar la feina de la gerent. La tria de l'assessor va recaure en Jaume Cases, llicenciat en periodisme i un veterà de la gestió municipal i durant 16 anys regidor a l'Ajuntament de Premià de Dalt, fins que va dimitir, fa poques setmanes. El nou coordinador interdepartamental, que encara no ha pres possessió del càrrec tot i que la seva figura va ser aprovada pel ple al desembre passat, va formar part de la candidatura d'Alícia Romero a les primàries, per a la primera secretaria del PSC del Maresme, que finalment va guanyar Xesco Gomar. Aquesta situació incòmoda per a la nova direcció comarcal ha coincidit en el temps amb la moció de censura a Malgrat i l'amenaça de trencament del pacte amb el PDeCAT. A més, algunes veus de la formació donen suport a cedir el lloc d'assessor al ja exalcalde de Malgrat de Mar Joan Mercader, que es va presentar com a independent en la llista socialista per les eleccions municipals però que recentment s'ha fet militant del partit.