MARI CARME BARCELÓ
ALCALDESSA DE VILA-SACRA (PPV-PM)
«No ser capaços de posar fi a la prostitució a la carretera demostra que som un país de pandereta»
L'alcaldessa de Vila-sacra considera «patètic» que no s'eradiqui la prostitució a la carretera. Al seu municipi s'han aprovat unes ordenances que possibiliten multar la prostituta i el client
Maria Carme Barceló fa divuit anys que és alcaldessa de Vila-sacra, periple que s'acabarà al final d'aquest mandat. Està casada amb qui va ser fins fa dos anys l'alcalde de Castelló d'Empúries –municipi on resideixen– i que ara és el cap de l'oposició.
–Fins a aquest mandat s'havia presentat sempre per CiU, però a les darreres eleccions ho va fer amb una llista independent, a aixopluc del PSC. Ha valgut la pena el canvi?
–«No tenia res contra el partit però sí que la meva relació amb persones de Convergència de la comarca era més que complicada i difícil. Vaig dir que, si aquella gent continuava circulant per allà en el moment de fer la llista, jo em replantejaria presentar-me amb ells. A la meva llista també tiraven els uns cap aquí i els altres cap allà i, entre tots, vam decidir presentar-nos amb aquesta opció. A la política local és una qüestió més d'afinitats, de relacions personals i de connectar o no amb una persona, que no pas d'aspectes ideològics.»
–Al final del mandat plegarà?
–«Sí, ho vaig dir i ho mantinc. Quan s'acabi, portaré vint anys, i crec que ja és suficient i que convé un canvi d'alcalde. Sé que ho trobaré molt a faltar, perquè la política la porto a la sang i m'agrada la gestió del dia a dia i la feina de l'ajuntament. Al principi suposo que em costarà acceptar que ho he deixat, però, com que m'agrada molt la feina social, ja m'implicaré en altres coses en l'àmbit associatiu en els municipis amb què tinc relació com ara Llançà, on treballo; Roses, on estudien les meves filles, i Castelló, on visc per cobrir el buit que em deixarà la feina a l'ajuntament. De fet, ja hi faig algunes coses. Sóc conscient que m'enyoraré molt. Ara, hi sóc, i ja m'enyoro només de pensar que d'aquí a dos anys plegaré.»
–Quin balanç fa d'aquest mandat?
–«L'obra més important, sense cap mena de dubte, és la del Palau de l'Abat, que després de tots els problemes que hi hagut s'ha pogut tornar a encarrilar. Les obres les feia una empresa que va presentar concurs de creditors i va deixar penjat el Ministeri de l'Habitatge que és el que executa la obra. Nosaltres ens vam moure per buscar una empresa d'aquí, que és la Xavier Alsina, perquè ens ho pogués acabar i vam fer tota la tramitació amb Madrid per al canvi d'empresa.»
–Què hi fan i quan estarà acabat?
–«En el moment que vam tenir els problemes amb la primera empresa, s'havia executat el 20% del projecte, i ara confiem que en el termini d'un any pugui estar tot acabat. La segona remesa del pla Zapatero volem dedicar-la al Palau de l'Abat, perquè ens agradaria acabar la legislatura podent-hi haver traslladat l'ajuntament, les oficines i la llar de jubilats. No només es tracta de l'actuació a l'edifici, sinó que ha suposat la reordenació de tot l'entorn. Fa uns anys ja es va poder fer una plaça, perquè fins aleshores el poble no en tenia.»
–Vila-sacra ha hagut de recórrer a un pla de finançament per redreçar la hisenda local.
–«Havíem iniciat tot un seguit d'inversions que vam considerar que no es podien aturar. Això va coincidir que van disminuir els ingressos a l'ajuntament, i va fer que ens endeutéssim més. Ara, les obres ja estan fetes i el que hem decidit és frenar la despesa i no fem res que no sigui amb subvenció. Amb això ens anem posant al dia amb el tema de l'endeutament, perquè ens cenyim estrictament al pla de finançament fixat per la Generalitat. Ara toca estrènyer-nos el cinturó.»
–El mes passat van aprovar unes ordenances de convivència en què es contempla el tema de la prostitució a la carretera que tants maldecaps els van donar fa un parell d'anys, que van decidir ruixar amb Zotal [desinfectant] el punt de l'entrada del poble on se situava una prostituta?
–«No teníem normatives de convivència, i sempre hi ha el veí que té un problema amb el del costat perquè aparca el cotxe davant del pàrquing, i històries d'aquestes que no teníem regulades. Amb el tema de la prostitució, vam agafar les ordenances de Sant Julià de Ramis i la Jonquera, vam fer una barreja i les vam adaptar al nostre poble. Ara tenim una eina per multar el tema de la prostitució, si escau. Ara hi ha un punt, allunyat del poble, en què hi ha una prostituta, i no hem dit mai res. On no ho volíem era al giratori de l'entrada. Dit això, com a dona, trobo vergonyós que es permeti una activitat com aquesta a la carretera i que cap govern sigui capaç de posar-hi fre. És lamentable i demostra que som un país de pandereta: Catalunya i Espanya. Això no passa en cap altre lloc d'Europa. Tinc clar que aquesta no és la meva guerra, però ho trobo patètic.»
–Fa set anys es va inaugurar la variant que ha significat un abans i un després per a Vila-sacra. Ja està ben vista per tothom?
–«Pels veïns, sí, però encara hi ha un sector comercial que se sent perjudicat. Tot i que penso que són establiments específics i especialitzats que la gent sap que hi són. Potser si les coses anessin com ara fa tres anys, el discurs seria diferent. Quan hi ha crisi, sempre es busquen coses per tal d'encolomar les culpes a algú, i això succeeix amb la variant.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.