Política

Presó provisional sense fiança per als tres caps de la trama Gürtel

El Tribunal Superior de Justícia valencià ordena l'ingrés en veure un elevat risc de fugida

Llibertat amb retirada de passaport per a tres condemnats més

Els considerats caps de la trama Gürtel, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, ­conegut com El Bigotes­ van ingressar ahir a la tarda a la presó de Picassent, a l'Horta Sud, després que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià els dictaminés presó provisional sense fiança. El tribunal va imposar divendres passat una pena de 13 anys per a Correa, 13 anys i tres mesos per a Crespo i 12 anys i tres mesos per a El Bigotes pels delictes d'associació il·lícita, tràfic d'influències, malversació, suborn i falsedat pel presumpte finançament il·legal del PP per contractes irregulars de la Generalitat Valenciana per al muntatge dels expositors Fitur entre el 2005 i el 2009.

Els tres condemnats van ser conduïts des del tribunal al centre penitenciari en un furgó de la Guàrdia Civil. L'ingrés a la presó de Picassent és provisional, ja que podran demanar ser traslladats a altres centres, com ara el de Soto del Real, a Madrid, on Crespo ja ha avançat que vol ser dut.

La sol·licitud de presó immediata l'havia formulada el fiscal per l'elevat risc de fugida que veia, atesa la gravetat de les penes i per l'existència de peces separades de la investigació en mans de l'Audiencia Nacional, a Madrid. Malgrat que la sala va admetre que fins ara tots ells han complert estrictament els requeriments del TSJ, va assegurar que les circumstàncies “han variat notablement” en saber-se les penes que se'ls demana.

Les defenses, però, van criticar la decisió del magistrat i van recordar-li el cas Cooperació, en què l'exconseller valencià de Solidaritat i Ciutadania Rafael Blasco no va ingressar a la presó fins que el Suprem va declarar ferma la resolució, comparació que el TSJ va rebutjar perquè el cas Gürtel està format per múltiples peces i, només de la part valenciana, l'Audiencia Nacional encara en té cinc. A més, va argumentar que els condemnats tenen un “complex entramat d'empreses” fora de l'Estat que podria facilitar-los la fugida.

El tribunal també va veure la situació de tres condemnats més: l'exadministradora i exdirectiva d'algunes de les societats de la trama Isabel Jordán, condemnada a sis anys de presó; l'extreballadora de diverses empreses de la trama Mónica Magariños, condemnada a tres anys, i l'ex-conseller delegat d'Orange Market Cándido Herrero, a qui ha caigut una pena de quatre anys i quatre mesos. Tot i que la fiscalia demanava presó per a Jordán i mesures cautelars per a la resta, el jutge va decidir deixar-los a tots en llibertat provisional, prèvia retirada del passaport, amb l'obligació de comparèixer un cop al mes als jutjats. El tribunal decidirà avui sobre la situació de l'exconsellera de Turisme valenciana Milagrosa Martínez, que va ser condemnada a nou anys de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.