Política

Llum verd a l'acord de lliure comerç amb el Canadà

L'eurocambra aprova el CETA, tot i les protestes antiglobalització i el replegament proteccionista de Trump

PDeCAT, PP, PSC i C's hi voten a favor i ERC i ICV en contra, després de set anys de negociació

Entre protestes dels antiglobalització, amb cavall de Troia inflable inclòs i tres milions de firmes en contra, l'eurocambra va aprovar finalment ahir el controvertit acord de lliure comerç amb el Canadà, el CETA.

Populars europeus, conservadors i liberals es van imposar per 408 vots a favor, 254 en contra i 33 abstencions a l'oposició de l'esquerra i els ecologistes, i també de l'extrema dreta i els euròfobs, estranys companys de viatge. Els socialistes van votar dividits. Després de set anys de negociacions, i amb el TTIP al congelador pel replegament proteccionista de Trump, el CETA entra en vigor de manera provisional, en espera que el ratifiquin els parlaments estatals... i també alguns de regionals, com ara el de Valònia, a Bèlgica. Els valons ja es van posar flamencs, l'any passat, i el seu vet va estar a punt de fer descarrilar l'acord.

La supressió dels aranzels i la burocràcia facilitarà les exportacions europees a la desena economia més gran del món, que augmentaran més d'un 20%. Segons els càlculs de Brussel·les, les empreses, sobretot pimes, s'estalviaran 500 milions d'euros l'any. I el PIB europeu guanyarà 12.000 milions d'euros anuals.

Divisió d'opinions

Precisament 147 empreses catalanes exporten al Canadà i 7 de cada 10 empreses canadenques a l'Estat es concentren a Catalunya. Per això, els eurodiputats catalans del PDeCAT, el PP, el PSC i C's van donar-hi suport, com l'independent Francesc Gambús. “Si no podem signar un acord comercial amb el Canadà, que és un dels països que més s'assemblen a nosaltres del món, ja em diran amb qui ho hem de fer”, defensa el democratacristià.

Però no tothom ho veu tan clar: ERC i ICV hi van votar en contra. “El CETA, com el TTIP, s'ha negociat amb poca transparència”, amb “el secretisme i la pressió dels lobbies”, lamenta el republicà Josep Maria Terricabras, que tem que l'acord “compliqui el futur de moltes pimes, sobretot del sector de l'alimentació”.

I l'ecosocialista Ernest Urtasun el considera, directament, “una amenaça per a l'estat social i democràtic de dret”. Ramon Tremosa replica: “Qui volem que marqui els estàndards de la globalització? La UE i el Canadà o la Xina, Rússia i l'Amèrica de Trump?”.

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, intervindrà avui en el ple d'Estrasburg. Per poder entrar a l'eurocambra, ahir molts eurodiputats van haver de saltar literalment per damunt dels manifestants, que van formar una cadena, estirats a terra als accessos, tot i el gran desplegament policial.

La votació va dividir els socialdemòcrates europeus, amb francesos, belgues o polonesos en contra i el PSOE a favor. “Europa, a través de Trudeau, acorda normes garantistes sobre comerç internacional amb un país que té un model de protecció social avançat i d'aquesta manera, davant l'amenaça de Trump, estrenyem llaços amb el Canadà, clar aliat en la defensa de les societats obertes i dels valors democràtics”, va celebrar Javi López, del PSC.

Productes protegits

La Unió Europea podrà exportar gairebé un 92% dels seus productes agroalimentaris sense haver de pagar cap impost extra i el Canadà s'ha compromès a protegir 143 indicacions geogràfiques europees (com ara la llonganissa de Vic i els olis d'oliva del Baix Ebre-Montsià, la Terra Alta i les Garrigues).

Les importacions del Canadà, segons el comunicat de l'eurocambra, hauran de complir amb totes les normes i regulacions de la UE, per “no rebaixar ni modificar els estàndards europeus en salut, seguretat, medi ambient o drets socials o dels consumidors”.

LA XIFRA

147
empreses catalanes
exporten al Canadà i un 70% de les empreses canadenques a l'Estat són a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel mata trenta persones en un hospital situat en una escola

barcelona
estat francès

Millora la circulació de trens l’endemà del sabotatge ferroviari

barcelona
política

Entre la presó provisional del Suprem i l’acceleració al TC

madrid
Política

Puigdemont reitera que serà al debat d’investidura al Parlament

barcelona
política

El PSC de la demarcació tanca el curs amb una trobada municipalista

palamós
Política

Puigdemont aclareix el seu retorn en un acte de Junts a Catalunya Nord

barcelona
guerra a gaza

Reunió de mediació a Roma per a un alto el foc a la Franja

barcelona
Política

Més de 1.500 socis financen el nou local als baixos de la seu d’Òmnium

barcelona
estats units

Trump demana el vot de cristians i portadors d’armes per tornar a la Casa Blanca

barcelona