Montilla insisteix en la «voluntat insubornable» del govern català en el desplegament de l'Estatut

El Consell de Garanties Estatutàries és un òrgan que emana de la carta catalana i que substitueix l'antic Consell Consultiu. En la presa de possessió dels seus membres, ahir al Palau de la Generalitat, el president, José Montilla, va posar l'ens com a exemple de la «voluntat insubornable» del govern en el desplegament de l'Estatut, tot i els set recursos que pesen contra ell en el Tribunal Constitucional.

L'endemà d'alertar que no es pot utilitzar la Constitució en contra de l'autogovern de Catalunya, Montilla va reforçar el missatge. «Avui es demostra que, malgrat els entrebancs i el pessimisme, l'Estatut és viu, plenament constitucional, plenament vigent i que el nostre autogovern avança», va proclamar el president de la Generalitat. També va reclamar «lleialtat institucional» i «sentit d'estat» en el desplegament d'aquesta llei orgànica, en el que es va entendre com una petició al govern estatal. «No renunciarem a fer prevaldre el pacte polític que va fer possible aquest Estatut, oferint i exigint alhora sentit d'estat i lleialtat institucional.» La tesi del govern català i també la dels socialistes catalans és que, en cas de retallada, l'executiu del PSOE no se'n pot desentendre, ja que la carta catalana, més enllà d'una llei orgànica, va ser un acord polític entre les dues administracions.

Picabaralla CiU-PSC

La composició dels nou membres del Consell de Garanties Estatutàries es va segellar després d'un acord entre el PSC i el PP, que ahir va motivar una picabaralla entre CiU i els socialistes. Va ser després que el líder de la federació, Artur Mas, equiparés el control que exerceixen el PP i el PSOE al TC al d'aquest nou ens, en què CiU «queda molt per sota del que diu la gent quan vota». Des dels socialistes van acusar Mas d'«enredar» i de mirar de desprestigiar el nou organisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.