Política

La Plataforma per la Llengua al·lega pel cas policial de discriminació del valencià a Benidorm

Demana que s'arxive i quede sense cap efecte legal l'acta-denúncia de la Direcció General de la Policia

Els agents van escorcollar un home per manifestar el dret a parlar en la seua llengua

El portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, ha presentat al·legacions davant la Subdelegació del Govern a Alacant i la comissaria de la policia espanyola a Benidorm, per justificar el dret d'usar el valencià davant qualsevol funcionari públic, i també davant la policia.

El passat 28 de febrer un veí de la població d'Alfàs del Pi(Marina Baixa) va patir una discriminació lingüística pel mer fet de parlar valencià a dos agents de la policia espanyola, que realitzaven un control davant el col·legi Waldorf, al camí del Llandero, a Benidorm. Segons la denúncia els agents de van demanar comprovar la targeta de la inspecció tècnica de vehicles, i el veí es va expressar en valencià. Els dos policies li van exigir que els parlara castellà i van atacar l'ús del valencià. El veí va manifestar el dret a parlar valencià, i la resposta va ser demanar la documentació i escorcollar-lo amb les mans al vehicle, en presència d'alumnes i pares.

Carceller considera que “els policies nacionals, en el cas de Benidorm, han actuat amb prejudici contra el valencià” alhora que exigeix a tots els cossos de seguretat de l'Estat, en tant que funcionaris i servidors públics, respecte per totes les llengües de l'Estat. En les al·legacions, la Plataforma demana que s'arxive i quede sense cap efecte legal l'acta-denúncia 1326661 de la Direcció General de la Policia, pel fet ocorregut al camí del Llandero de Benidorm.

El portaveu de l'ONG del català al País Valencià ha recordat “qualsevol ciutadà té sempre el dret d'usar el valencià oralment i per escrit, i òbviament també davant un policia nacional. Negar el dret d'expressar-se en valencià és contrari a la Llei 4/1983, d'Ús i Ensenyament del Valencià, que a més determina que no es pot produir cap forma de discriminació, ni exigència de traducció al castellà”.

La Plataforma recorda que el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, va assegurar el proppassat mes de gener que “els cossos policials tenen un protocol que respecta el dret que tenen els valencians d'expressar-se indistintament en valencià i en castellà” i que quan els agents no entenguen el català es farà ús d'un altre agent que sí que parle la llengua pròpia.

Carceller subratlla que el Consell de Ministres del Consell d'Europa, en les seues darreres recomanacions, ja advertí Espanya que cal prendre mesures per assegurar que l'administració central de l'Estat dispose de personal que puga atendre els ciutadans en la llengua pròpia del seu territori. “El cas de Benidorm és un nou exemple més de discriminació institucionalitzada”, lamenta el portaveu de la Plataforma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.