municipal
procés sobiranista
Malgrat comença a pagar a l'AMI tot i haver-s'hi adherit com a membre el 2012
Els governs encapçalats pel PSC mai van pagar la quota tot i ser una decisió del ple
La Diputació obliga a canviar de lloc els rètols penjats a la població
L'Ajuntament de Malgrat de Mar pagarà aquest any per primer cop la quota de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) tot i ser-ne membre des del 2012. Els dos anteriors governs, encapçalats per alcaldes del PSC, es van negar sistemàticament a assumir el pagament encara que la decisió d'integrar-se a l'entitat es va aprovar per ple el gener d'ara fa cinc anys amb els vots a favor dels grups de l'oposició CiU, ERC i ICV-EUiA i els contraris de la formació socialista i el PP. El regidor de Serveis Econòmics i Serveis Generals, Ramir Roger (ERC), avança que ja s'ha comunicat a l'AMI que només es pagarà la quota corresponent a aquest any, un cop s'ha canviat el govern, ara de majoria independentista. “Creiem que la resta de pagaments no ens correspon assumir-los perquè eren responsabilitat dels governs anteriors”, assenyala. Roger recorda que s'està donant compliment “a un acord de ple” i que el govern, format per JxM, ERC, el PDeCAT i la CUP, “és coherent amb les decisions que es prenen en aquest òrgan”. La quota de l'AMI és de 1.487,50 euros anuals i Malgrat, tot i no estar al dia amb els pagaments, havia participat en les assemblees de l'AMI a través dels regidors de l'oposició.
Canviar de lloc els rètols
Paral·lelament a posar-se al dia amb les quotes, el nou govern ha rebut una carta de la Diputació en la qual se li demana que es canviïn de lloc els rètols de l'AMI penjats sota dos senyals de trànsit i amb el nom de la població a les entrades sud i nord del municipi. Els rètols els van col·locar representants de les forces que ara són al govern quan encara eren oposició com a resposta a la negativa del fins ara alcalde, Joan Mercader, d'executar l'acord de ple de l'adhesió a l'entitat. Roger afirma que des de la Diputació apel·len a la normativa que prohibeix que un mateix suport tingui més d'un senyal diferent. “No hi ha cap problema per posar un nou suport només per al rètol de l'AMI, que mantindrem al mateix lloc”, apunta el regidor, que precisa que la Diputació va ser alertada de la col·locació dels rètols per l'anterior alcalde.
Marxar de la FMC
El ple del mes d'abril portarà a aprovació la decisió del govern quadripartit de deixar de ser membre de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) aquest mateix 2017 per mantenir-se només com a soci de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). “Hem estudiat a fons les prestacions que ens donava cada entitat municipalista i l'ACM cobreix millor les nostres necessitats amb propostes com les compres agregades”, diu Ramir Roger. L'Ajuntament va entrar a la FMC l'any 1981 i a l'ACM el 2006. Per l'adhesió a la federació pagava 3.047,73 euros anuals i per l'associació, 2.977. Quota que en aquest darrer cas ja ha fet efectiva.