La comissió de l'operació Catalunya es posa en marxa
Els grups tenen una setmana per aportar el pla de treball
Legarda alerta que es delimitarà la investigació
La comissió d'investigació que haurà de depurar les responsabilitats polítiques per l'anomenada operació Catalunya es va constituir ahir al Congrés. Durant la reunió, els seus membres van acordar iniciar la primera sessió de treball el 22 de març. Abans, però, tots els grups hauran de presentar el seu pla i el seu calendari per poder establir els documents i informes que es reclamaran i les compareixences que finalment seran acceptades. El PP i el PSOE volen circumscriure els interrogatoris a l'etapa en què Jorge Fernández Díaz dirigia el Ministeri d'Interior i, sobretot, en les converses que va mantenir amb l'excap de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso.
El president de la comissió, Mikel Legarda, advertia que no es pot convertir en una “causa universal”, insistint, doncs, en la necessitat de delimitar la investigació en el període en el qual es va engegar una policia política per fabricar proves contra dirigents independentistes.
Fernández i De Alfonso, doncs, seran dos compareixents clau i cap grup s'hi oposarà. Altra cosa, però, és que el PSOE i el PP acceptin reproduir al Congrés la guerra policial que s'ha destapat els últims mesos. En aquest sentit, existeix un pacte implícit entre els dos grans partits perquè no s'utilitzi la comissió per furgar en excés en les anomenades clavegueres de l'Estat, i això implicaria vetar una desfilada policial. Tot i així, és possible que no puguin eludir que se citi algun dels protagonistes principals, com ara el comissari José Manuel Villarejo.
Pel que fa a ERC, Gabriel Rufián va posar l'accent a demanar la presència del president Mariano Rajoy des de la convicció que no podia ser “aliè” al que es feia a Interior. I, des del PDeCAT, Sergi Miquel va afegir a la llista de dirigents populars Alícia Sánchez-Camacho i Jorge Moragas. El PP intentarà vetar tots tres noms.