Política

Memòria històrica

Arrenca la campanya per retirar plaques franquistes de Lleida

La companyia Petrolis Independents despenja mitja dotzena de símbols del règim de les façanes de la ciutat

L'acció pretén demostrar que treure les plaques no és qüestió de diners sinó de “voluntat política”

Lleida ja s'ha tret de les façanes mitja dotzena de les més de 300 plaques amb el jou i les fletxes de la Falange que encara conserven alguns edificis de protecció oficial de l'època franquista.

Ha estat el tret de sortida de la campanya impulsada per la companyia de benzineres de baix cost Petrolis Independents per treure de manera gratuïta els símbols franquistes que perviuen a la capital del Segrià. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va descartar destinar cap partida per realitzar aquesta tasca però va acceptar l'oferta d'aquesta empresa privada de fer-ho, sempre que fos amb el permís dels veïns i sense carregar-los cap cost.

L'acció d'avui ha començat al matí amb la retirada de dues plaques amb total normalitat i amb la complicitat de la ciutadania. Cap a les quatre de la tarda s'ha tret una tercera placa davant els mitjans i amb la presència dels responsables de l'empresa, Joan Canadell i Jordi Roset. En total, aquest dissabte n'han retirat mitja dotzena de les 342 existents.

La mobilització s'ha pogut seguir a les xarxes socials al perfil de Petrolis Independents o amb l' etiqueta #PlaquesACost0 .

En un missatge a les xarxes socials, l'empresa ha informat del cost de l'acció: “ El dinar dels voluntaris ”.

Joan Canadell un dels dos propietaris de la petroliera, ha destacat que avui han assolit l'objectiu de “demostrar que quan l'alcalde Ros diu que no retirarà les plaques ho fa per una qüestió merament de voluntat política, perquè fer-ho no representa cap cost”. “No entenem perquè Àngel Ros s'oposa a complir el que dicta la Llei de Memòria Històrica i perquè adopta aquest actitud de menyspreu vers els lleidatans i lleidatanes”, ha reblat.

Els promotors de la iniciativa continuen buscant propietaris i comunitats de veïns que accedeixin a la retirada. En aquest sentit, des de Petrolis Independents han destacat l'“absoluta col·laboració dels propietaris de les finques”. Tots han accedit a què els retiressin la placa de bon grat, han explicat.

L'alcalde de Lleida ha dit avui en un missatge a les xarxes socials que “si els veïns us van donant permís per retirar-les, seguiu”.

Acaba amb la placa

La de Petrolis Independents no és l'única reacció a la negativa de l'alcalde a fer la neteja de símbols franquistes. El proper 18 de març hi ha prevista una trobada popular organitzada per l'associació de memòria històrica Acaba amb la placa per repartir fullets informatius als propietaris de les finques on encara hi ha plaques. Per al 22 d'abril han convocada una acció popular que, segons els organitzadors, “amb sort deixarà neta la ciutat d'aquest símbol del passat”,

L'altre propietari de la cadena de benzineres, Jordi Roset, ha posat l'empresa a disposició de l'entitat per “ajudar-los en allò que necessitin, sobretot des d'un punt de vista logístic i econòmic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Kamala Harris guanya punts per ser la candidata demòcrata a la Casa Blanca

barcelona
regne unit

El ‘pla Ruanda’ dels conservadors va costar 830 milions d’euros

barcelona
política

Maragall deixa ERC per prendre “distància crítica” de l’afer dels cartells

barcelona
guerra a europa

Hongria parla d’un “atac histèric i coordinat” contra la “missió de pau” d’Orbán

barcelona
estats units

El Servei Secret reconeix errors en l’atemptat a Trump

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu agraeix el suport de Biden abans d’iniciar el viatge a Washington

barcelona
estat espanyol

El jutge cita Sánchez com a testimoni en la investigació de la seva esposa

barcelona
Patrimoni

Barcelona i l’Arquebisbat acorden rehabilitar la Capella dels Segadors

Barcelona
política

Amnistiats els encausats pel tall a les vies de l’AVE el primer aniversari de l’1-O

girona