Política

Sistema judicial

Puigdemont veu revelada la “modernofòbia” de l'Estat

El president es felicita per l'informe del Consell d'Europa i crida a bastir un estat “excepcional” davant els que invoquen el d'excepció

Evita parlar de les acusacions de corrupció a CDC

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va voler remarcar ahir a Vilanova i la Geltrú l'informe de la Comissió de Venècia crític amb la llei de reforma del TC que li confereix poder sancionador, un dictamen que reforça les queixes de qualitat democràtica decreixent que des del primer moment han arribat des del govern i els partits sobiranistes. “Fins i tot el Consell d'Europa s'ha adonat de la modernofòbia de l'Estat espanyol, i li ha dit: «Per aquí no anem bé»”, va destacar. Durant la jornada, de fet, el president ja havia fet un seguit de repiulades en què interpretava com una “gran notícia” el fet que “Europa, per primera vegada, planta cara a Espanya”. I al vespre, en la seva intervenció en el XIX Congrés de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), hi va insistir per ressaltar a més que l'informe ve ni més ni menys que del Consell d'Europa, un “òrgan independent fruit de l'acord dels estats”. “Una institució de les seves”, va insistir.

Encara més enllà, el president també es va referir a l'escrit d'al·legacions presentat per l'Estat a l'informe, en què indica la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució, que el faculta per suspendre parts de l'autonomia catalana, o fins i tot el 116, que es refereix directament a instaurar l'estat de setge o d'excepció per impedir la celebració del referèndum. Tot plegat, segons Puigdemont, mesures que li “surten de dins”, a l'Estat: “El segle XXI pensàvem que en el lèxic dels estats moderns no sols haurien desaparegut, sinó que no haurien ni de formar part del debat polític”, va lamentar. Això sí, en vista d'això tenia clar “la millor resposta: construir un estat excepcional”.

El president, en aquest sentit, va tornar a carregar contra un estat que ha desenvolupat “una mena d'al·lèrgia a tot el que poden representar canvis profunds en la seva manera de ser”, i va lamentar que “tot el que sigui frenar” la capacitat de decisió dels ciutadans “va absolutament contra els temps”.

Puigdemont, que no va fer cap al·lusió a les declaracions dels últims dies en el judici del cas Palau que relacionen CDC amb el cobrament de comissions irregulars, fins i tot va tenir temps de fer broma relacionant el lema del congrés de la JNC (“On the way”, és a dir, “En camí”) amb el desaire del president espanyol a un periodista de la BBC. “Sou uns punyeters, heu posat un lema en anglès perquè Rajoy no l'entengui”, va bromejar, abans de concloure: “Però ens hauran d'escoltar, mal que els pesi.”

LA FRASE

Tot el que sigui frenar aquesta pulsió modernitzadora, la capacitat de decidir, va contra els temps
Carles Puigdemont
president de la generalitat

Miquel, reelegit en la JNC

El llagosterí Sergi Miquel va ser reelegit ahir secretari general de la JNC en rebre el 77% dels vots dels militants. Miquel, que és diputat a Madrid per Girona des de les últimes eleccions, és el cap de les joventuts del PDeCAT, abans CDC, des del març del 2015. A més, amb un 78% dels vots, la barcelonina Judit Cabana també va ser escollida ahir nova presidenta del consell nacional de la formació. Els 400 congressistes inscrits de tot el país debaten aquests dies més de 300 esmenes en dues ponències; la primera de caràcter organitzatiu i la segona, ideològic.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, antecessora de Miquel en la JNC, clausurarà aquesta tarda el congrés, després de la proclamació dels resultats de la votació per triar els membres de la nova direcció general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia