Política

urbanisme

Projectes urbanístics que han corregut una sort molt diversa

El de Santa Coloma és gairebé una realitat, però hi queda pendent alguna actuació

El de Badalona continua frenat

Set anys i mig després de l'esclat del cas Pretòria, els projectes urbanístics afectats continuen sota els efectes de la malastrugança, si bé a diversos nivells. Anem a pams. L'actuació de l'avinguda Pallaresa estava gairebé enllestida en esclatar l'escàndol. Els pisos estan ocupats, els cinemes van haver d'abaixar les persianes i l'hotel funciona amb normalitat. La residència per a la tercera edat continua pendent de cristal·litzar, però tot indica que ho farà.

El jutge acusa l'exalcalde Bartomeu Muñoz de beneficiar-se d'1,7 milions en comissions il·legals, en detriment de les arques municipals. Ell sempre ho ha negat i, de fet, diversos informes contradiuen la versió del jutge i corroboren que el consistori colomenc no va tenir perjudici econòmic. L'informe d'Arquitasa, que va servir per desimputar l'exdirector d'Urbanisme del consistori Lluís Falcón, fins i tot afirma que les empreses van abonar un valor superior al que els corresponia per llei. Muñoz sempre ha defensat la impossibilitat d'arreglar concursos públics, atès que en una adjudicació intervenen nombrosos polítics i funcionaris, i fins i tot la Generalitat. En aquest cas, s'hi afegeix el fet que l'UTE Construcciones Riera, Excover i Proinosa va ser l'únic aspirant.

El jutge, però, qüestiona alguns pagaments fets per les empreses esquitxades, al marge dels diners que va ingressar l'Ajuntament. En el cas del concurs públic de neteja d'edificis, adjudicat a Limasa, es parla d'una comissió de 6.480 euros. Muñoz mirarà de demostrar que corresponen a un patrocini de la Casa Regional Extremeña.

En el cas de Badalona, el terreny afectat continua buit i en mans dels bancs. Des de Marina Badalona, l'empresa pública que gestiona aquest sector de la ciutat, s'ha mirat de vendre'l a un promotor, però el fet que el terreny encara formi part d'un procés judicial no ho posa fàcil. Un informe recent de la Sindicatura de Comptes no hi detecta cap irregularitat. Les persones vinculades a Marina Badalona i a Espais que inicialment estaven imputades van ser exonerades. La possible corrupció lligada a Badalona té números per acabar desinflada. Una cosa similar passa a Sant Andreu de Llavaneres, on no queda cap acusat vinculat a l'administració pública. A Can Rivière, el projecte ha anat veient la llum, però els pisos continuen desocupats.

LA XIFRA

45-50
persones,
la majoria funcionaris, van intervenir en l'adjudicació de la Pallaresa, segons la defensa de Muñoz.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.