RETRANSMISSIÓ EN DIRECTE
CAS PRETÒRIA
L'exalcalde de Santa Coloma defensa la seva innocència
Dos inculpats més formalitzen l'acord amb la fiscalia a canvi d'admetre que van ajudar l'exconseller de Pujol a ocultar fons
Alavedra pacta pagar 10,3 milions per reduir la pena
El judici del cas Pretòria va arrencar ahir a l'Audiencia Nacional amb l'anunci de la fiscal anticorrupció Ana Cuenca d'un pacte amb quatre dels onze acusats de pertànyer a una trama de corrupció urbanística desplegada presumptament a Catalunya entre els anys 2000 i 2009.
Qui va ser conseller d'Economia dels governs de Jordi Pujol entre els anys 1990 i 1997, Macià Alavedra, ha acordat reduir la petició de presó de sis anys i deu mesos a tres anys, a canvi d'abonar la totalitat de la multa que se li reclama, que ascendeix a 10,3 milions d'euros. Darrere d'aquest pacte hi ha, amb molta probabilitat, l'objectiu d'Alavedra d'eludir la presó. Se'n lliuraria si la fiscal no sol·licités l'execució de la pena i el tribunal hi accedís, o també es podria donar l'escenari que, poc després d'ingressar-hi, se li concedís el tercer grau atesa la seva edat i el seu delicat estat de salut, que ahir saltava a la vista.
També ha tancat un pacte amb la fiscal Manuel Carrillo, l'ex-conseller delegat de Limasa, l'empresa que encara avui presta el servei de neteja d'edificis municipals a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, tot i que el contracte del 2009 està sota sospita. Els detalls d'aquests dos acords, però, queden supeditats a la declaració que les dues persones afectades prestaran avui o, com a molt tard, demà dimecres. Serà aleshores quan se sabrà quins fets delictius admeten i serà quan la fiscal es ratifiqui o no en el pacte.
Al marge d'Alavedra i Carrillo, hi ha dos acusats més que ja han posat el punt final a aquesta travessia, després d'admetre que van ajudar Alavedra a ocultar fons i de pactar amb la fiscal una reducció tant de la multa com de la pena de presó. Es tracta de Glòria Torres i Philip MacMahan. La pena de presó en els dos casos queda reduïda a sis mesos, i la multa, a 315.000 euros en el cas de Torres –ja els ha abonat– i a 2,6 milions pel que fa a MacMahan. En cas que es declarés insolvent, la fiscalia sol·licitaria l'arrest substitutori màxim d'un any de presó. Els dos col·laboradors d'Alavedra van protagonitzar la que com a mínim deu igualar la declaració més breu en la història d'aquest tribunal. Es van limitar a pronunciar un monosíl·lab, un “sí”, per admetre que acceptaven el pacte amb la fiscal. Després van abandonar la sala cames ajudeu-me.
La sessió d'ahir va estar dedicada de manera íntegra a les qüestions prèvies –l'única excepció van ser les compareixences de Torres i MacMahan–. Gairebé tots els lletrats van reclamar l'anul·lació de les escoltes telefòniques per “il·legals” i van qüestionar que la competència d'aquest judici estigui en mans de l'Audiencia Nacional i no pas de l'Audiència de Barcelona. Els seus precs van ser desestimats tant per la fiscal com per la jutgessa Concepción Espejel.
El judici es reprèn aquest matí, a partir de les deu, a la seu que té l'Audiencia Nacional a San Fernando de Henares. Avui, en sessió de matí, i demà dimecres, en sessió partida de matí i tarda, declararan els nou acusats restants, entre els quals hi ha l'exsecretari de la Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta; l'exdiputat del PSC Luis García, Luigi, i l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz. Precisament és Muñoz qui està previst que obri la jornada d'interrogatoris d'avui, tot i que finalment podrien passar davant seu Macià Alavedra i Manuel Carrillo. Tot fa pensar que l'ex-conseller delegat de Limasa admetrà haver abonat a l'exalcalde del PSC una comissió d'uns 6.000 euros. Muñoz manté que aquests diners van anar a parar a les entitats en forma de patrocini.
El judici pel cas Pretòria mira de dirimir si es va teixir una xarxa de corrupció a l'entorn dels ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres. La vista s'allargarà fins al 25 de setembre.
Dificultats econòmiques per anar i tornar de Madrid
Fer front a la causa oberta pel cas Pretòria ha deixat escurades les butxaques de la majoria dels acusats. Si més no, aquesta és una de les conclusions que s'extreuen de la sessió d'ahir, després que la totalitat dels advocats sol·licitessin estalviar als seus representats fer els viatges fins a Madrid quan les sessions amb els testimonis, un total de 23, no tinguin relació amb el seu cas particular. L'argument va ser compartit: l'elevat cost de tants viatges seguits i la “delicada situació econòmica” de la majoria dels investigats. L'advocat de Luis García, Cristóbal Martell, es va referir a “la dificultat econòmica extraordinària” del seu representat per sufragar aquest judici. L'advocada de Manuel Varela va revelar que el seu client “no disposa d'activitat professional ni d'ingressos i, per tant, el cost de tants viatges és difícil d'assumir”. En l'únic recés que es va fer –la sessió ja va arrencar amb una hora de retard–, un dels acusats detallava que fins i tot li han embargat un cotxe amb dotze anys d'antiguitat. Molts dels acusats s'han desplaçat fins a Madrid compartint cotxe “per estalviar despeses”.
La fiscal, exceptuant de moment els casos de Glòria Torres i Philip MacMaham, va instar la magistrada a denegar aquesta sol·licitud entenent que han de seguir totes les sessions per poder fer ús del seu dret a l'última paraula amb totes les garanties.