Política

municipal

Falta de visió i poc consens

L'oposició reclama més diàleg i critica l'ús de la majoria absoluta i l'absència de l'alcalde

Troba a faltar apostes ambicioses i veu encallats temes importants

Creix la distància amb la CUP i s'escurça amb CiU

Els dos grups de l'oposició de Solsona, CiU i ApS-CUP, coincideixen a grans trets en l'anàlisi sobre el que fins ara ha donat de si el mandat del govern municipal format per ERC i el PSC. Amb matisos, les dues formacions estan d'acord a criticar que falta consens, diàleg i comunicació i que, en això, la majoria absoluta hi ha tingut un paper destacat. També consideren perjudicial que l'alcalde combini el càrrec amb el de diputat al Parlament, perquè això l'obliga a ser fora de Solsona diversos dies la setmana. Reclamen a l'equip de govern que aposti de manera clara pels pressupostos participatius. Posen mala nota a la gestió de la compra del Camp del Serra, i els canvis que es volen introduir a la ràdio municipal i el model de festa major apareixen com a temes a millorar. En canvi, aproven, amb nota, la gestió del regidor d'Hisenda, Ramon Xandri.

En les últimes eleccions municipals ERC va aconseguir la majoria al ple obtenint set dels tretze regidors. El pacte amb el PSC –que no els calia aritmèticament però que va ser una aposta per donar continuïtat a l'acord del mandat anterior– els suma un regidor més. CiU (ara PDeCAt) i la CUP consideren que aquests vuit regidors sumen una majoria que possibilita que el govern pugui prescindir de l'oposició. I això s'ha traduït, segons expliquen, en situacions com ara que s'arribi a la comissió informativa sense la documentació, com va ser el cas de la compra del Camp del Serra. O que temes que s'han treballat durant mesos se'ls comuniqui poc abans del ple. Sobre l'absència de l'alcalde a Solsona pel càrrec que té al Parlament de Catalunya, Òscar Garcia, de la CUP, recorda que ja van advertir: “No pots estar a dos llocs alhora i, per tant, no fas la feina al 100%.” Marc Barbens (CiU) pensa que el model gerencial que va prometre ERC per suplir la menor presència de David Rodríguez no s'ha acomplert.

El tema amb què l'oposició es mostra més crítica és en la gestió del Camp del Serra. Tot i que la CUP va votar a favor de la compra i CiU s'hi va abstenir, i que estan d'acord amb la compra, tots dos lamenten unes gestions incertes que volen esclarir i l'encariment de la compra dels terrenys, de 700.000 euros a 750.000. Reclamen una aposta ferma pels pressupostos participatius, que el govern municipal ja va prometre i no va aplicar per aquest any i que també ha promès per al 2018 però que no ha inclòs en el reglament de participació ciutadana, critiquen. CiU vol, a més, que s'aposti per la reindustrialització i la creació de llocs de treball.

Acostaments i distanciaments

Sobre l'evolució que ha tingut la relació entre l'oposició i el govern, la CUP i CiU en fan una anàlisi clarament diferenciada. El portaveu d'ApS-CUP, Òscar Garcia, relata que es va començar el mandat amb una bona entesa que fins i tot va dur ERC a fer-los una oferta per entrar al govern. “Però a mesura que ha anat avançant el mandat, s'ha anat com refredant i abans se'ns informava i se'ns donava veu, i a hores d'ara la comunicació és zero. Hi ha com un tema gairebé personal amb l'alcalde que hem intentat gestionar. I és una llàstima”, diu. L'últim ple, en què es va aprovar la compra del Camp del Serra, es va fer evident la distància entre ERC i la CUP. En canvi, el portaveu de CiU, Marc Barbens, assegura que hi ha un acostament amb el govern respecte al principi de mandat –quan hi havia més reticències per herència de mandats anteriors–. “Hem intentat col·laborar de manera més estreta amb el govern i que sigui un clima més de trobada per dur a terme coses conjuntes”, explica Barbens, que posa d'exemple d'aquesta aposta per l'entesa l'aprovació dels pressupostos municipals d'enguany.

ELS GRUPS DE L'OPOSICIÓ

Població:
9.065 habitants (1 gener del 2017)
Superfície:
18 km²
Densitat:
503,61 habitants/km²
Municipals 2015:
ERC-AM:
1.877 vots (47,88%), 7 regidors
CiU:
903 vots (23,04%), 3 regidors
ApS-CUP-PA:
609 vots (15,54%), 2 regidors
PSC-CP:
260 vots (6,63%), 1 regidor

Marc Barbens CiU

“Hi ha un govern municipal amb majoria absoluta i això sempre és dolent. Es dóna el cas que l'alcalde és diputat al Parlament i de Solsona a Barcelona hi ha una estona. Ens trobem un govern que veiem que en algunes àrees està fallant, i hi ha mancances importants. No estem dient que no treballin. Però hi ha temes encallats, que abans se solucionaven molt ràpidament, el dia a dia de l'Ajuntament era una màquina més greixada. Avui hi ha problemes i traves a segons quins tràmits. La gent ens ho diu. Venim d'un Ajuntament molt presidencialista i s'està notant. També hi ha una regidora que és presidenta del Consell Comarcal i regidors que, per feina, no s'hi poden dedicar. Hi ha algun regidor com el Ramon Xandri que està treballant molt, però no passa a totes les àrees.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia