bases de manresa
celebració
Manresa celebra 125 anys de l'inici del catalanisme polític
Divendres arrencarà la programació amb un acte al saló de sessions amb la presència de Puigdemont i Forcadell
Es faran diversos debats i exposicions sobre les Bases de Manresa fins al 25 de març del 2018
El document conegut com les Bases de Manresa, aprovat el 27 de març del 1892, és considerat una de les primeres expressions del catalanisme polític. Aquest any se celebra el 125è aniversari de la primera assemblea de la Unió Catalanista, en què es van establir les Bases per a la Constitució Regional Catalana, un total de disset, i Manresa ho celebrarà amb un seguit d'actes fins al 25 de març del 2018. La programació s'amplia també arreu del país, ja que al gener el govern català va incloure la celebració com una de les commemoracions oficials del 2017.
El tret de sortida tindrà lloc divendres amb un acte institucional que es farà a les set de la tarda al saló de sessions de l'Ajuntament, el mateix espai que va ser escollit fa 125 anys per a la trobada que donaria llum a les Bases. Hi haurà la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Hi assistiran també la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i altres consellers que encara estan pendents de confirmació. Per poder seguir l'esdeveniment, s'instal·larà una pantalla de grans dimensions a la plaça Major. Després hi haurà una ballada de l'àliga de la ciutat, símbol de la rellevància que es vol donar a l'efemèride.
El consistori va escollir, al juliol, dos comissaris per fer-se càrrec de l'organització. L'exregidor i consultor de patrimoni Jordi Rodó i l'historiador Francesc Comas van explicar ahir el perquè de la celebració: “Després del centenari, crèiem oportú commemorar els 125 anys perquè encara hi ha joves que no coneixen aquesta part de la història de la ciutat; i les Bases són una icona del catalanisme polític”, va dir Rodó, tot i valorar que no es pot fer paral·lelismes amb la situació actual “perquè el context ha canviat molt”.
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va destacar que la commemoració ha de servir per projectar la ciutat a la resta del territori “pel seu patrimoni catalanista i històric”. I és que moltes ciutats, va dir, “voldrien tenir la primera expressió del catalanisme polític en el seu actiu, i ho té Manresa”. Junyent va manifestar la voluntat que la commemoració tingui un abast local “però també nacional”, ja que “es tracta d'un fet cabdal per a la història de Catalunya”.
Comas va detallar que una de les reclamacions que es faran serà que altres municipis catalans bategin amb el nom de Bases de Manresa algun dels seus carrers. També està previst preparar un recorregut pels carrers de Manresa que fan referència al document –el carrer Àngel Guimerà, el carrer Torras i Bages i la plaça Prat de la Riba, entre d'altres–, així com recollir en una publicació que sortirà a final d'any el contingut de les conferències i els debats duts a terme aquest 2017.
LES FRASES
La celebració impregnarà la ciutat
El programa d'actes vol ser també una celebració popular amb un esperit divulgatiu, segons van explicar els organitzadors. És per això que s'han preparat un seguit d'actes centrats en quatre àmbits –institucional, acadèmic, divulgatiu i ciutadà– per fer “màxima difusió” de l'efemèride. La programació és oberta, va dir Francesc Comas, de manera que durant els pròxims mesos s'hi aniran afegint actes. Entre els ja confirmats, hi ha jornades, seminaris i conferències que es faran primer a Manresa i després a Barcelona; també una gran exposició, per exemple, que s'estrenaria a la capital del Bages i, posteriorment, s'exhibiria a Barcelona, així com visites guiades al saló de sessions manresà i a altres edificis del patrimoni vinculats a l'efemèride. En l'àmbit ciutadà, està previst dur a terme actuacions de caràcter més popular, en què es busca sobretot la participació de les entitats de la ciutat. Aquest dissabte a la tarda, després de l'acte institucional de divendres, tindrà lloc una jornada de portes obertes a la casa consistorial de Manresa, declarada recentment bé cultural d'interès nacional. Serà de cinc a vuit de la tarda i es faran visites guiades per conèixer a fons la història de les Bases.