Moment Zero
Referèndum irrefrenable
Forcadell i Llach sostenen que l'Estat no podrà aturar la votació si es manté en els paràmetres democràtics, en un dinar del Moment Zero
La presidenta del Parlament diferencia la “tensió” que es viu a l'hemicicle del bon tracte amb els diputats de C's, PSC i PP i nega les acusacions de “parcialitat”
El govern espanyol no podrà aturar el referèndum si es manté en els paràmetres democràtics actuals. D'això n'estan convençuts la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el diputat de JxSí Lluís Llach, que van compartir ahir la sobretaula del Moment Zero al Born Centre de Cultura i Memòria. Durant una conversa moderada pel director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, Llach va defensar que les possibles inhabilitacions de diputats serien “l'habilitació del moviment popular cap a la independència”. Davant del desafiament democràtic que planteja Catalunya amb la convocatòria d'un referèndum, hi hagi o no acord amb La Moncloa, Forcadell va coincidir amb el que Llach va apuntar. I és que l'Estat “té un problema” faci el que faci. Si es manté en la “democràcia petita” amb què es mou actualment, segons el diputat de JxSí, no podrà aturar la convocatòria, però encara ho tindrà més difícil si abandona aquests paràmetres. “El que es va generar el 2010 i el 2012 al carrer és invencible”, va sentenciar Llach.
“Com s'atura la voluntat majoritària d'un poble?”, va demanar Forcadell, que veu una “força imparable” en els milers de persones que s'han manifestat cada 11 de Setembre per la independència. “El poble de Catalunya no falla mai”, va pronosticar. Llach va advertir a la ciutadania que, al contrari del que es pensa, la gent no es troba darrere dels membres del govern i dels diputats independentistes al Parlament sinó que està al davant seu. “Hi ha un moment que el vertader protagonista ha de prendre la paraula i estic convençut que la prendrà”, va afirmar, en un context en què les entitats sobiranistes treballen per transitar cap a una mobilització permanent per defensar des del carrer el referèndum i el resultat que s'hi obtingui si té lloc la votació.
Nega “parcialitat”
Forcadell també es va defensar de les acusacions de “parcialitat” que li van fer per escrit C's, el PSC i el PP, i a les quals els va respondre per carta . “Tant la mesa com la presidència hem actuat sempre complint el reglament del Parlament”, va al·legar. Sobre el procés judicial pel qual seurà al banc dels acusats un cop s'han reunit en una sola causa les dues querelles presentades per la fiscalia, Forcadell va declarar que confia en la justícia. Uns minuts abans, el de Verges havia afirmat el contrari. “També diré que estic convençuda que el meu és un judici polític per allò que soc i penso, no pel que he fet”, hi va afegir l'expresidenta de l'ANC. Per argumentar-ho, Forcadell va recordar que la fiscalia va excloure de la darrera querella Joan Josep Nuet, d'EUiA i secretari tercer de la mesa del Parlament, tot i que va votar a favor de la tramitació de les resolucions sobre el referèndum unilateral i el procés constituent com la resta de membres de la mesa de JxSí. Forcadell va voler agrair públicament el “comportament exemplar” de Nuet.
Davant de la pregunta formulada per un assistent al dinar sobre si “es pot conviure amb la gent que et vol processar”, Forcadell va respondre que sí perquè “políticament es pot defensar qualsevol cosa”. “El que hi ha al Parlament és una confrontació política, no una confrontació personal”, va precisar. També va garantir que ni les “amenaces” ni les “intimidacions” faran que es mogui “ni un mil·límetre”, de manera que continuarà exercint el seu càrrec i permetent que “tots els grups es puguin expressar pensin el que pensin amb l'únic límit dels drets humans”. Va admetre que dins de l'hemicicle hi ha “tensió”, però fora de l'espai de l'escenificació i l'exercici de la responsabilitat política hi ha “bon ambient”.
Forcadell no va voler entrar, seguint la línia que ha adoptat fins ara, en com actuaria davant d'una possible inhabilitació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Desobediència o acatament de la inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic? Es va limitar a insistir que no preveu aquesta hipòtesi perquè sosté que va complir els “deures” que li corresponen d'acord amb el càrrec institucional que ocupa. La primera querella se circumscrivia al fet que Forcadell va permetre la votació al ple de la comissió d'estudi del procés constituent. Una comissió que, precisament, presidia Lluís Llach en substitució de Muriel Casals. Només començar la conversa, Forcadell va recordar que la primera vegada que va participar en un dinar del Moment Zero ho va fer amb la que aleshores era presidenta d'Òmnium Cultural . Ahir ho feia amb Llach, que en morir Casals va assumir alguns dels papers que dins de l'heterodox grup parlamentari de JxSí exercia la que havia estat número tres de la llista per Barcelona.
Forcadell i Llach van coincidir en la previsió que el referèndum tindrà lloc al setembre i que, per tant, no es produirà l'avançament que feia mesos es pronosticava de manera generalitzada dins de l'independentisme. Una possibilitat que perd força des de fa setmanes. Forcadell va al·legar que al setembre és quan el govern i el Parlament estaran “més ben preparats”, i no va al·ludir a la possibilitat que en comptes del referèndum hi hagi unes noves eleccions. Tampoc Llach veu “trontollar” el compromís que JxSí va assumir introduint el referèndum al full de ruta després de la qüestió de confiança a què es va sotmetre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el mes de setembre passat.
El 6 a 1
“Nosaltres farem les nostres funcions. El Parlament farà la seva, el govern farà la seva”, va garantir Llach, insistint en el poder popular. “Entre tots, cadascú des de la seva funció, assolirem l'objectiu”, va dir convençut de la “força gegantina que té aquest moviment que ha sortit del carrer” malgrat que la ciutadania no en sigui de tot conscient. “Cadascú s'haurà de mobilitzar com sàpiga. Els joves faran una cosa, les iaies farem fiambreres...”, va bromejar. Forcadell es va declarar positiva, però creu que els catalans són de mena “pessimistes”. I el 6 a 1 del Barça al Paris Saint Germain, va suggerir Forcadell, ha demostrat que “les coses, amb voluntat, amb coratge, amb força, es fan...”