Un escenari gòtic per a la consulta, a Besalú
Moltes de les entitats locals s'hi han implicat
«Que n'aprenguin, els polítics», deia divendres Pere Soler, referint-se a l'exemple que, segons ell, està donant la societat civil catalana amb l'organització de la consulta sobre la independència, en contrast amb els partits. Soler, com a delegat de Garrotxa Decideix, és la clau de volta de tot l'enrenou pels preparatius del 13-D al poble. A l'entorn seu treballen entitats tan diverses com Acunç, Tallaferro, Amics de Besalú i el seu Comtat, BTT Desfrenats, el Centre Excursionista i la Penya Barcelonista. «No són totes les que hi ha al municipi, però són un ventall representatiu molt important», remarca Soler. Juntament amb aquests col·lectius, hi estan fent caliu Greda, la CUP, Joves d'Unió i Òmnium Cultural, demanant el sí.
La iniciativa té el suport del consistori, ja que va aprovar la moció (va ser el primer ajuntament de la comarca que s'hi va pronunciar), amb els vots favorables de l'equip de govern (de CiU) i l'abstenció del regidor de l'oposició (PSC).
A la Cúria
La mesa electoral estarà situada a la sala gòtica de la Cúria Reial. Hi treballaran una vintena de voluntaris, repartits en dos torns, ja que l'horari de la consulta s'ha establert de les nou del matí a les vuit del vespre. Al matí, els veïns estaran convidats a un esmorzar popular a la cèntrica plaça de la Llibertat, a base de pa amb tomata, embotit i porrons de vi. La plataforma Garrotxa Decideix està estudiant la possibilitat que el centre de dades comarcal s'instal·li precisament a la Cúria Reial, perquè la majoria dels quinze municipis garrotxins que faran la consulta el dia 13 són de la zona de Besalú.
Les xifres del cens encara no s'han concretat, però es calcula que dels 2.300 habitants de Besalú, uns 1.700 tenen setze anys o més i, per tant, podran participar en la consulta.