Bono diu que l'Estatut no preocupa gaire els catalans per l'alta abstenció en el referèndum
El PP critica la presència de Montilla en la commemoració de la Constitució perquè els seus socis d'ERC volen «destruir-la»
No havien passat ni vint-i-quatre hores des de l'última càrrega contra Catalunya per part de José Bono, en el seu discurs amb motiu del 31è aniversari de la Constitució, que el controvertit polític socialista va perseverar en la crítica. En aquest cas, la diana eren els catalans. Sempre amb la paraula «respecte» abans de qualsevol pronunciament, Bono va utilitzar l'alta abstenció al referèndum del 2006 per demostrar que la ciutadania no està interessada en l'Estatut, un argument que ha fet servir diverses vegades la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. «La immensa majoria dels espanyols s'aixequen preocupats per l'escola, pel cotxe, per la lletra», va dir Bono, pels quals l'Estatut té una «importància transcendental», tot i que l'afluència al referèndum «no va ser massiva».
El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, va recordar a Bono que el que espera la ciutadania són «resultats» i que el referèndum de l'Estatut català va registrar una participació superior a la d'altres territoris. Per trampejar la situació generada pel seu company socialista, Iceta va carregar contra el PP, «que s'omple la boca permanentment de constitucionalisme», però després els seus dirigents assisteixen massivament a la commemoració, a Madrid, de la carta magna. Sense anomenar-lo, des del PP es va reaccionar tot lamentant que en la recepció del Congrés hi participés el president de la Generalitat, José Montilla, que governa amb «gent que va dedicar el dia de la Constitució a escenificar que està en una altra cosa, en destruir la nostra Constitució», en referència a ERC.
L'àrbitre es pot equivocar
En un símil futbolístic, Bono va tornar a insistir que cal respectar «l'àrbitre –que en el cas de l'Estatut seria el TC– perquè el joc sigui net, encara que s'equivoqui, perquè també es pot equivocar».
«És veritat que hi ha àrbitres més joves, més grans, més llestos, més talossos, però cal respectar-los perquè són l'autoritat», va explicar. Seguint el fil de la metàfora, Bono va admetre que la no renovació dels magistrats que fa dos anys que han exhaurit el mandat o del buit deixat per Roberto García-Calvo, mort el maig de l'any passat, «tampoc contribueix al fet que l'arbitre sigui aplaudit», però no per això se l'ha de desproveir del xiulet, va respondre als que clamen per la regeneració del tribunal.
Els tres anys que els magistrats fa que deliberen «no són pocs per a una sentència», segons el president del Congrés. «En tres anys hi ha temps per gairebé tot i haurien d'haver-ho pogut fer.» Segons el PSC, «l'àrbitre encara no s'ha equivocat» i «el primer respecte pel TC és no bloquejar la seva renovació», va assegurar Iceta en una altra al·lusió al PP, que impedeix el recanvi de jutges. Es dóna la circumstància que quatre magistrats estan a punt de finalitzar el seu mandat.
Respecte al poble català
Arran de la petició de Bono de «respectar» la tasca del TC, ICV va dir que també s'ha de respectar la voluntat del poble català, que es va pronunciar a les urnes a favor de l'Estatut. El vicepresident ecosocialista, Jordi Guillot, va recomanar a la institució que s'«autorespecti» i que els magistrats dimiteixin en bloc: «Un àrbitre que té un dels seus membres que s'ha mort, 4 fora de termini i un de recusat, i que ha tingut totes les vivències que ha tingut, la millor manera de respectar-se seria que dimitís.»
Notícies relacionades
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 08-12-2009, Pàgina 16
- El Punt. Barcelona 08-12-2009, Pàgina 16
- El Punt. Camp de Tarragona 08-12-2009, Pàgina 16
- El Punt. Comarques Gironines 08-12-2009, Pàgina 10
- El Punt. Penedès 08-12-2009, Pàgina 16
- El Punt. Maresme 08-12-2009, Pàgina 16
- El Punt. Vallès Occidental 08-12-2009, Pàgina 16