Barcelona s'unirà a l'onada de l'abril de les consultes sobre la independència
El grup promotor de la capital, sense el suport del govern municipal, presenta avui el seu «full de ruta»
Els 161 municipis que podran votar diumenge «sí» o «no» a la independència de Catalunya només seran el preludi d'una onada de consultes del febrer i l'abril del 2010 demogràficament molt superior. La majoria de consultes del 13-D, amb un cens de 700.000 persones, es fan en localitats poc poblades amb l'excepció de Sant Cugat, Vilafranca, Vilanova, Premià, Berga o Vic. La xifra es multiplicarà amb la segona i tercera onada de consultes si finalment hi participen ciutats com Manresa, Sabadell, Girona o el cap i casal de Barcelona. La capital catalana, amb 1.615.908 milions de ciutadans censats, seria la gran pedra de toc del moviment pro consultes i, en definitiva, serà el gran desafiament de l'independentisme.
Després de dos mesos de contactes i reunions, la plataforma Barcelona Decideix assumeix el repte més complicat del moviment pro consultes. Un grup de «persones representatives dels diferents districtes i d'entitats de la ciutat», que ahir encara no es volia donar a conèixer, liderarà la campanya de la consulta de finals de l'abril. Els promotors, que han tingut molt en compte les noves tecnologies com a eina per comunicar-se amb la població, faran servir el web Barcelonadecideix.cat, un canal a Youtube i un grup al Facebook. Els organitzadors es dividiran per districtes, cadascun amb un bloc a internet.
La consulta no té ara mateix el suport del govern municipal de Barcelona, format pel PSC i ICV-EUiA. Els socialistes ja han dit diferents cops que no creuen que la independència «figuri entre les prioritats dels barcelonins» i el cap de files barceloní de CiU, Xavier Trias, va mesurar, i molt, el seu suport a la consulta: en una entrevista a Directe.cat va deixar clar que «a Barcelona, si no ha de ser un èxit, millor no fer-la», ja que, a parer seu, si va a votar un 10% del cens «s'haurà fet un trist paper».
Qui sí aposta públicament per la consulta barcelonina és ERC. El secretari general dels republicans, Joan Ridao, va dir fa deu dies que esperava que «el final de l'onada de consultes acabés a l'abril amb una a Barcelona» sobre la qual ERC aleshores estava «treballant». Pensant en els escèptics i els crítics, Ridao va assegurar que si tècnicament es pot fer el referèndum sobre la reforma de l'avinguda de la Diagonal també es pot fer aquesta consulta.
S'uneix a Girona i Lleida
Barcelona s'uniria així a l'abril a altres ciutats importants del país com Lleida –que va presentar la plataforma Lleida Decideix dijous passat– i Girona –que es presenta demà a les vuit del vespre a l'auditori de La Mercè amb la presència del filòsof Josep Maria Terricabras.
A banda del 13-D, Decidim.cat va acordar les dates del 28 de febrer –que era massa d'hora per a Barcelona o Girona– i el 25 d'abril, dos dies després de Sant Jordi i just la diada del País Valencià.
El vot anticipat de les consultes del 13-D ja ha superat el 2%, unes 14.000 persones, arreu dels municipis on se celebraran diumenge les votacions.