Política

Arriba a Vilajuïga l'esperada subvenció pendent del Feder

La necessitat de no perdre aquests 258.149 euros va ser l'argument del govern municipal per justificar un augment del 100% de l'IBI el 2016 que va desfermar les crítiques d'oposició i veïns

L'Ajuntament de Vilajuïga ha ingressat aquesta setmana 240.783 euros d'una esperada subvenció pendent dels fons europeus (Feder). No és l'import total inicialment previst (havien de ser 258.149 euros), però l'Ajuntament esperava l'ingrés amb ànsia, per la polèmica que es va generar per aquests diners.

El novembre del 2015 el nou govern de Vilajuïga, encapçalat per l'alcaldessa Joana Cobo (ERC i JxV), havia d'afrontar un endeutament municipal d'un 163% i tenia un altre problema afegit: havia d'acabar de pagar abans de final d'any el cost d'obres de millora dels carrers ja fetes (450.000 euros), i si no es tancava aquell pagament l'Ajuntament perdria una subvenció de 258.149 euros de fons europeus del Feder, que havia estat concedida per a aquesta finalitat. El govern va optar per demanar un crèdit de 150.000 euros per acabar de pagar les obres. Però com a únic aval possible per als bancs va recórrer a un augment de l'IBI d'un 100% per al 2016 (l'índex d'imposició va passar del 0,40 al 0,80).

Crítica de l'oposició

Tot i una sala de plens plena de tensió, veïns indignats i les crítiques de l'oposició, que era contrària a l'augment d'impostos, el govern no va fer marxa enrere. L'oposició, Assemblea a Vilajuïga, va retreure al govern que fes pagar el cost d'una mala gestió als veïns. L'increment de l'IBI es va destinar a tornar els 150.000 euros.

Avui, divuit mesos després, Joana Cobo considera que l'ingrés d'aquests diners, tot i que no són tots els que s'esperaven, referma la recuperació dels comptes i permetrà reduir més l'endeutament. “L'any passat vam començar a rebaixar l'IBI del 0,80 al 0,65, i el tornarem a rebaixar. L'ingrés també el dedicarem a reduir deute perquè no podem utilitzar-lo per a inversions. És cert que no tornarem els diners als veïns per aquell augment, però repercutiran en l'interès general”, defensa l'alcaldessa. A final del 2016 l'endeutament del municipi, segons Cobo, era d'un 109%.

LA XIFRA

240.783
euros
ha ingressat aquesta setmana l'Ajuntament de Vilajuïga d'una subvenció pendent del Feder.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Josep Reyner
Economista, autor de ‘Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una situació a revertir’

“Amb el dèficit fiscal t’enfrontes a la manera de funcionar de l’Estat”

Barcelona

Israel inflama la guerra regional

Beirut
política

Sánchez fa seu el preacord amb ERC amb “passió” i hi veu el rumb a l’estat federal

madrid
estats units

Trump diu que Harris es va tornar negra "de sobte" per guanyar vots

barcelona
veneçuela

Maduro trasllada al Suprem la polèmica pel recompte electoral

BARCELONA
itàlia

Venècia aplica més restriccions al turisme

barcelona
àfrica

Angola anuncia un alto el foc en el conflicte entre l’M23 i l’Exèrcit de la RD Congo

barcelona
estat espanyol

El CGPJ no aconsegueix trencar l’empat per elegir el seu president

barcelona
REGNE UNIT

Starmer carrega contra l’atac a la mesquita en la vetlla de les nenes de Southport

BARCELONA