Política

ANTONI GUINÓ

ALCALDE DE MAÇANET DE LA SELVA PER CIU

“No hauria d'haver pactat mai cedir dos anys a AM”

En el ple de demà cedirà l'alcaldia a Josep Maria Ciurana pel pacte firmat però se'n penedeix i diu que hi va accedir per les pressions del seu partit

Tot i haver dit durant les eleccions que no tornaria a encapçalar una llista, ara explica que si es veu amb forces sí que podria plantejar-s'ho

Defensa la feina feta al capdavant del consistori

No caurà en la “trampa” de militar enlloc
Va ser president comarcal i intercomarcal d'UDC i va deixar de ser-ne militant arran de la posició del partit amb el procés independentista. Ara, afirma, no és “de res”. Va entrar en política municipal el 1979. El 1987 va estrenar-se com a alcalde, la feina que l'ha “enganxat” i que ha fet durant quatre mandats. “Busques una forma de pagar aquesta estima que t'han donat tants i tanys anys i no la trobes”, resumeix referint-se als veïns que li han fet confiança.

Demà Antoni Guinó deixarà l'alcaldia, que ocuparà Josep Maria Ciurana durant els dos anys que queden de mandat. Guinó passarà a ser regidor, però deixa el despatx d'alcaldia amb molta recança.

Ens ho acabem de creure, que ja no serà més alcalde?
Això sona a enterrament, no? Com a alcalde, si Déu vol serà l'últim ple que presidiré, però no soc dels que diu que no em presentaré mai més i que em retiro perquè és una paraula que fa una mica de basarda. De què m'haig de retirar? Si la meva feina ha estat tota la vida aquesta, i la meva passió treballar pel poble i fer coses, ha estat el que m'ha entusiasmat sempre.
Però va dir que no tornaria a presentar-se com a cap de llista, abans de les eleccions. Ara s'ho planteja?
Si em trobo be i tinc salut... Ja entenc que a l'oposició li faig por, com que sempre soc el més votat... No puc dir que no tornaré... Si em trobo bé com ara, per què no? Com a cap de llista potser sí que havia dit que no repetiria, però donar suport a una persona que cregui en ella i el projecte que hem defensat...
Deixa l'alcaldia ben bé obligat pel pacte, no perquè no tingui ganes de continuar.
Evidentment. Plego perquè tinc un pacte... Jo no havia d'haver pactat mai dos anys i dos anys.
I per què, aquest pacte?
No hi va haver un diàleg amb l'oposició, no va existir. L'endemà de les eleccions vaig trucar a tots els caps de llista per felicitar-los pels resultats. “I sapigueu que estic a la vostra disposició per parlar”, els vaig dir. I l'únic noble amb mi va ser el socialista, que va dir no tenien pensat pactar. Ni ERC ni AM em van dir res. I en aquesta taula es va signar el pacte quan la gent ja era a dalt per votar l'alcalde... Estic tan emprenyat amb AM com amb ERC. Després s'omplen la boca al Parlament dient que hem de parlar i que Espanya no vol parlar. Ells tampoc! Els d'AM ens van venir amb un document que la nit abans havien estat negociant amb ERC per firmar i si no hagués estat perquè al meu grup hi havia una persona que insistia que els donés dos anys no ho hauria fet. Vaig estar a punt d'anar cap a casa, però com que vaig tenir moltes pressions dins el meu propi partit vaig cedir dos anys, però no n'hauria d'haver cedit cap.
A Maçanet, de vostè es pot dir allò tan tòpic que desperta passions i odis.
És lògic, perquè saps qui és que no desperta odis?, el que diu sí, sí i sí a tot. I n'hi ha, de polítics que diuen sí a tot. Jo quan dic que no és que no. I sempre que l'amor pesi més que l'odi em sento satisfet. És el que em deia un dia el cap de l'oposició, “vostè ha sigut un tap”. I tant! He sigut un tap per a tots els grups de l'oposició! Però per al poble no he sigut cap tap. No he tingut mandra d'anar a trucar a les portes de la Diputació ni d'anar a veure cap conseller. I deixo al nou alcalde un piló de feina feta.
Què li diu la gent, ara que deixarà l'alcaldia?
La gent que em diu que mai de la vida amb cinc regidors hauria de donar l'alcaldia a un grup de dos regidors, no ho entenen. I intentaré explicar-ho al discurs de dimissió. No sé si he de demanar disculpes o no, però hi ha gent que no ho ha entès i no m'ho ha perdonat.
Ciurana li ha demanat algun consell?
No, no... perquè en Ciurana no necessita consells.
No?
No, a mi no em fa res demanar consells i n'he demanat tota la meva vida, i moltes vegades m'he equivocat, he reconegut que m'he equivocat i n'he après. Ells s'equivoquen i no passa res, són gent sàvia. Hem estat dos anys sense parlar d'aquest canvi, en vam parlar ara fa quatre dies... que vaig dir... He presentat la dimissió un mes abans del que em tocava, per matar rumors. Jo notava nerviosisme, i vaig dir “no patiu, jo plego”. I això sembla que va tranquil·litzar els ànims.
Però el govern amb AM de moment va bé?
Què em poden criticar en aquesta casa? Segons el pacte AM havia de tenir el primer any la primera tinença d'alcaldia, i ja n'hi han estat dos. I no hem dit res. Més bé del que ens hem portat... Hi ha gent que s'ha entestat que surti per la porta petita, i sortiré per la més gran que trobi, quan ho faci.
Com veu el municipi ara?
Si em diguessis, quin servei us fa falta? I no és tot mèrit meu, que seria pecar de petulància, però tenim molt de tot. Un bon teatre, la tercera biblioteca més gran de Girona, dues escoles, pavellons, un polígon que funciona bé, un arxiu municipal, hem comprat els terrenys per al nou institut... i també s'ha de dir que quan vaig entrar el 2011 l'endeutament estava al voltant del 110% i ara estem al 38%, amb el compromís de baixar al 28% a final d'any.
Encara hi ha pendent de resoldre el problema de l'aigua a Residencial Parc.
Hi tenim aquest merder, perquè la propietat de la xarxa d'aigua, que és la promotora de la urbanització, té denunciat Rec Madral en un jutjat de Madrid i esperem que es resolgui.
Què li hauria agradat veure acabat com a alcalde?
L'N-II fins a Montbarbat. M'hauria agradat veure-ho com a alcalde, i ho veuré com a regidor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

itàlia

Venècia limita els grups de turistes amb guia a 25 persones i prohibeix l’ús d’altaveus

barcelona
àfrica

Angola anuncia un alto el foc en el conflicte entre l’M23 i l’Exèrcit de la RD Congo

barcelona
estat espanyol

El CGPJ no aconsegueix trencar l’empat per a elegir al seu president

barcelona
REGNE UNIT

Starmer carrega contra l’atac a la mesquita en la vetlla de les nenes de Southport

BARCELONA
unió europea

La inflació en l’eurozona va repuntar al 2,6% al juliol

barcelona
europa

Alemanya acusa a la Xina d’un greu ciberatac en 2021 contra una institució estatal

barcelona
estats units

Harris farà el primer míting amb el seu vicepresident el dimarts

barcelona
guerra a europa

Ucraïna repel·leix amb èxit l’atac més gran amb drons contra Kíiv enguany

barcelona
política

Junqueras evita posicionar-se sobre el preacord, que una vintena d’alcaldes avalen

barcelona