Política

judicialització del procés

Margallo va proposar intervenir els Mossos durant 24 hores

L'exministre explica que va voler “prohibir” el procés participatiu i considera “un error” que Interior i el govern espanyol no acceptessin la seva proposta

L'exministre d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, ha explicat aquest dimecres a Barcelona que quan formava part del govern espanyol va proposar al president, Mariano Rajoy, i al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que es “prohibís” la celebració del procés participatiu del 9-N, que s'intervinguessin els Mossos d'Esquadra durant 24 hores per requisar i destruir les urnes i les paperetes, i que, paral·lelament s'iniciés una “negociació” amb el Govern per reformar la Constitució, el blindatge dels drets lingüístics i un nou sistema de finançament. Per a l'exministre “va ser un error” no assumir la seva tesi i considerar-ho “una imprudència”.

Un debat organitzat al Col·legi de Periodistes per l'Associació de Periodistes Europeus ha unit a Margallo i l'exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega. Durant la seva conversa, l'exministre ha explicat que davant la celebració del procés participatiu del 9-N, va mostrar les seves discrepàncies amb la manera d'actuar del govern espanyol, i que al Consell de Ministres va proposar “prohibir-lo” i “impedir-lo”. “Vaig demanar que es demanés al Govern de la Generalitat que es destruïssin les urnes i paperetes que s'estaven fent a una presó, i si es negava, que els Mossos d'Esquadra passessin sota les ordres del Ministeri de l'Interior durant 24 hores per fer això. Simultàniament, s'hauria d'haver iniciat una negociació per reformar la Constitució, blindar els drets lingüístics dels catalans i millor el sistema de finançament”, ha detallat l'exministre, tot afegint que la resposta de Rajoy i Fernández Díaz va ser negativa i considerar “una imprudència” intervenir la Generalitat des de qualsevol punt de vista.

Això, però, no va fer que Margallo canviés d'opinió i l'exministre manté que va ser “un error” no assumir la seva tesi. Tant és així que ha assegurat que per al referèndum plantejat ara pel Govern i en la situació actual ell proposaria “exactament el mateix” si fos ministre. “Jo voldria que es fes tot el possible per evitar fer alguna cosa en contra de les lleis. Jo em vaig comprometre a guardar i fer guardar la Constitució”, ha etzibat.

Malgrat tot, Margallo ha volgut visar també el govern espanyol que el problema actual amb Catalunya “no es resol només anant als tribunals” i posant el Tribunal Constitucional pel mig a tot el qe es planteja des de la Generalitat. “Cal fer política, així que mantinguem els ponts de diàleg oberts”, ha plantejat.

Cap contraprestació

Per últim, en ser preguntat per quins “favors” va haver de demanar el govern espanyol per aconseguir posicionaments favorables davant el conflicte català, el ministre ha volgut matisar que “mai hi ha hagut cap contraprestació econòmica”. “La meva preocupació és la unitat d'Espanya i he fet tots els esforços possibles perquè tothom mantingués la indivisibilitat del territori i mantingués el dret internacional”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia