Política

judicialització del procés

Anul·len que Arenys sigui territori “lliure i sobirà”

El TSJC tomba part de la resolució aprovada pel municipi el 2012

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat els punts de la resolució aprovada en el ple d'Arenys de Munt el 2012, amb els vots de la CUP, ERC i CiU, que declarava el municipi “territori lliure i sobirà” i sense lleialtat a la monarquia perquè, malgrat el seu “perfil simbòlic”, té forma de “mandat jurídic”. En la sentència, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa parteix de la base que “la mera subscripció d'un enunciat inconstitucional” no permet per si sol una “fiscalització judicial”, encara que adverteix que l'actual legislació jurisdiccional ha superat la idea de la immunitat dels “actes polítics”. En canvi, el tribunal revoca la decisió del jutge d'instrucció d'anul·lar també la resta de la resolució, ja que entén que es tracta de peticions o exhortacions a altres instàncies, que no té efectes jurídics “més enllà de la comunicació al seu destinatari, que no queda vinculat per la mateixa”. No obstant, la sentència es pot recórrer davant del Tribunal Suprem. El 2014, un jutjat ja va anul·lar l'acord en la seva integritat arran de la impugnació de la delegació del govern a Catalunya, però llavors el consistori ho va recórrer davant del TSJC.

L'alcalde d'Arenys de Munt, Joan Rabasseda (ERC), va assegurar que aquesta anul·lació “no és cap sorpresa” i va anunciar que “s'estudiarà si es presenta recurs”. Rabasseda també va recordar que “totes aquestes sentències acaben caient del mateix costat” i va apel·lar a la “unitat dins del món local”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia