18 veïns diuen «sí», 1 que no i 2 no voten

Durant 30 anys, el que s'ha votat a Sant Jaume de Frontanyà, el poble més petit, ha guanyat a tot Catalunya

Sant Jaume de Frontanyà (el Berguedà). Una vintena de cases disposades en dos carrers –el de Dalt i el de Baix– que donen a la plaça, on hi ha la Casa de la Vila i l'església romànica llombarda del segle XI. 24 veïns el fan el poble més petit de Catalunya. Isaac Anselmo és l'últim i va néixer fa un any i mig. Al nucli urbà hi ha la fonda Cal Marxandó, el bar restaurant Ca l'Eloi, Cal Sastre, Cal Sastret, Cal Ferreret, Cal Rossell, Cal Pere, Cal Mestre, Ca la Masovera, Cal Paleta, Ca la Rita, Cal Jenai, la rectoria vella i la rectoria nova. Els 21 veïns majors de 18 anys, amb dret a vot, conformen el consell obert. Tots són consellers i trien l'alcalde.

El dissabte dia 12 de desembre del 2009, l'aparcament arbrat de l'entrada està ple de cotxes i unitats mòbils de les televisions. A la zona de la plaça, pavimentada amb llambordes, només hi poden entrar els cotxes dels veïns. Al migdia, el termòmetre de la cisterna a tocar de la fonda marca 5ºC. La gespa dels enjardinats de la plaça es pot xafar però no hi és permès aparcar. La clau de l'església la tenen a la fonda i encendre l'enllumenat de l'interior del temple costa un euro. A la Casa de la Vila i biblioteca –els veïns en diuen «l'escola» perquè hi era antigament– hi ha un cartell de «Bones Festes de Nadal» i la bandera del poble i la senyera al balcó on s'enfila un Pare Noel d'aquests que tota la roba els va grossa. Sota el balcó, hi ha l'escenari muntat per Decidim, el moviment de càrrecs electes locals que promou el referèndum sobre la independència. Ja han votat 12 veïns i 3 ho han fet per correu. Arriba Joan Puigcercós, el líder d'ERC, per acompanyar l'alcalde, Ramon Vilalta, a votar. Fotògrafs, càmeres i micròfons corren cap a la biblioteca, que és on es vota. No s'hi cap. «És molt estressant. Quan hi ha les eleccions normals estem sols i encenem el foc a terra.» Al consell obert ningú es va oposar a fer la consulta. «Guanyarà el ‘sí' per KO», expliquen la presidenta de la taula, Ivet Moncusí i els vocals, Albert Moreno i Anna Vilalta.

L'exalcalde Ferran Puigcercós no ho té tan clar: «Jo he votat que sí. Ja veurem què passarà.» Li sembla bonic que hi hagi tanta expectació. Als parlaments de l'escenari, l'alcalde reconeix que la fonda i el restaurant avui faran l'agost. Fa una crida a la unió política de partits, ajuntaments i comarques, recorda Lluís Maria Xirinacs i saluda els veïns d'Arenys de Munt que van organitzar la primera consulta i uns quants dels quals són a Sant Jaume. L'urna no es reobrirà fins a les tres de la tarda i es tancarà a les sis. «Si hi ha algun veí que vol venir però no hi pot ser en punt i ens truca, l'esperarem», diu l'alcalde.

A l'hora de dinar, a Ca l'Eloi, els cambrers, veïns del poble, escolten la notícia emesa pel 3/24. Hi surt fent declaracions la Maria, la primera que ha votat. Ferran Puigcercós explica que quan va venir a viure a Sant Jaume l'aleshores alcalde ho va deixar i el van triar a ell. Era al final del franquisme. En les primeres eleccions catalanes del 1980, CiU va guanyar amb 4 vots a ERC (3), Nacionalistes d'Esquerra (2) i PSC (2). Jordi Pujol començava els seus vint-i-tres anys com a president. A les municipal del 1983, però, va començar l'alcaldia de Joan Moncusí per Progrés del Berguedà, una candidatura propera al PSC. Pujol hi va guanyar totes les autonòmiques fins al 1999, que el PSC-Ciutadans pel Canvi, amb 8 vots, s'imposava a CiU (7) i ERC (5). Pasqual Maragall hauria d'esperar quatre anys més. El 2003, el PSC guanya un altre cop amb 6 vots i ERC, amb 5, supera CiU (4). El primer tripartit arriba a la Generalitat. Ramon Vilalta arriba a l'alcaldia com a independent del PSC. Al referèndum de l'Estatut, els veïns es van dividir: 7 vots a favor i 7 en contra, 4 en blanc però 11 abstencions. El president Maragall celebrava el 9 d'agost del 2006 en aquest poble del Berguedà l'aprovació del nou Estatut. Maragall només és president tres anys i Montilla presideix el segon tripartit. El 2007, Vilalta torna a ser alcalde però ara per ERC, que guanya amb 9 vots i deixa el PSC a la tercera posició (3), darrere de CiU (6).

El dissabte dia 12 de desembre del 2009 es tanca l'urna a les sis del vespre. Han votat 19 veïns i 2 s'han abstingut. 18 han dit que sí i 1 que no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.