Política

Municipal

L’alcalde de Sant Adrià no plegarà tot i estar investigat

El jutge citarà Callau, l’exalcalde Canga i quatre treballadors municipals pel cas de la discoteca a les antigues piscines descobertes

L’oposició, dividida, no es planteja fer-lo fora de moment

L’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, es mantindrà en el càrrec tot i la seva nova condició d’investigat en una peça separada del cas de l’obertura presumptament irregular de la zona d’oci nocturn de les piscines descobertes de Sant Adrià. Els fets es remunten a l’any 2008 quan l’ara alcalde adrianenc era regidor d’Urbanisme i l’Ajuntament de Sant Adrià va autoritzar un nous ús per a les piscines municipals en ple decret de sequera.

El jutjat d’instrucció número 2 de Badalona, que investiga a instàncies del fiscal, acusa Callau dels presumptes delictes de prevaricació administrativa, prevaricació urbanística i tràfic d’influència. A més de l’alcalde també hauran de comparèixer en qualitat d’investigats, el que abans es coneixia com a imputats, l’exalcalde Sito Canga i quatre treballadors municipals, entre ells l’exregidor i actual director tècnic de l’empresa municipal Eusab, Ricardo Silvestre, i el secretari municipal, Josep Reverendo. Hi ha sis investigats més que són els empresaris que van participar en el negoci.

L’alcalde, que no havia volgut donar cap explicació pública sobre el cas, va haver de parlar-ne dilluns al ple municipal arran de les posicions dels diferents grups municipals, que, de moment, no tiraran endavant cap maniobra per fer-lo fora de l’alcaldia.

Callau, que tot i que ha estat requerit a buscar-se un advocat encara no sap quan haurà de declarar, va haver d’escoltar en públic el que els responsables dels grups municipals ja li havien avançat divendres passat en una reunió que ell mateix va convocar per donar-los explicacions. Es dona el cas que el PSC governa en solitari i en minoria, ja que té només 6 dels 21 regidors del ple. Fins al moment ha sabut trobar les aliances puntuals necessàries per aprovar el pressupost i tirar endavant l’acció de govern sense gaires entrebancs. Hi ajuda el fet que l’oposició està molt fragmentada. A la sala de plens hi seuen, a més dels regidors socialistes, representants de set grups municipals i una regidora no adscrita que s’havia presentat a la llista de MES.

Des de les files del PP es va defensar la presumpció d’innocència de l’alcalde. Tot i això, el president del grup, Chuso García Bragado, el va instar a assumir el compromís de dimitir si finalment era processat. En la mateixa línia, Pedro Sánchez, del grup de C’s, va apostar per deixar que el jutge segueixi la instrucció del cas per veure si finalment s’arxiva. “Si el jutge decideix tirar endavant, llavors demanarem la dimissió de l’alcalde”, va assegurar.

ERC va reclamar la reactivació de la comissió d’investigació creada durant aquest mandat per esclarir el cas, que havia quedat congelada. Rubén Arenas, president del grup republicà, va avançar que en el pròxim ple presentarà una moció per reobrir-la i va assegurar que “tenir un alcalde investigat és un desgast que la ciutat no es pot permetre si s’allarga gaire el procés judicial”. Des de Sant Adrià en Comú van demanar “autocrítica” a Callau. Després d’argumentar que el procés està en fase d’instrucció i que l’encarregat de depurar responsabilitats era el jutge, Joan Belda, president del grup, va instar l’alcalde a “fer un pas al costat” pel que fa a la representació institucional. “Considerem que no es pot mantenir amb totes les seves funcions mentre és investigat.”

La representant de MES, Isabel Marcuello, va anar més enllà. Va exigir la dimissió de l’alcalde i el va convidar a fer ell mateix el pas després de reconèixer la dificultat de plantejar una moció de censura per fer-lo fora. Des d’ICV-EUiA, socis de govern del PSC en l’anterior mandat, Gregori Belmonte va donar un vot de confiança a l’alcalde. “Confiem en la seva innocència i en el seu criteri sobre què cal fer”.

Demanem que l’alcalde es comprometi a dimitir en cas que sigui processat
Chuso García Bragado
President del grup del PP
Mantenir un alcalde investigat és un desgast que la ciutat no es pot permetre si s’allarga gaire
Rubén Arenas
President del grup d’ERC
Exigim la dimissió de Callau i creiem que hauria de ser ell mateix qui fes aquest pas
Isabel Marcuello
Presidenta del grup de MES
Confiem en la innocència de l’alcalde i en el seu criteri sobre què cal fer
Gregorio Belmonte
President del grup municipal d’icv-euiA
Cal autocrítica i que l’alcalde faci un pas enrere pel que fa a la representació institucional
Joan Belda
President del grup de saEC
Esperarem la declaració de Callau i que el jutge decideixi si tira endavant el cas
Pedro Sánchez
President del grup de C’s

“Demanem respecte a la presumpció d’innocència”

L’alcalde, Joan Callau, va optar per la prudència durant el ple, una posició que manté des que es va conèixer que el jutge l’investiga juntament amb quatre funcionaris municipals. Es va limitar a confirmar que l’Ajuntament havia rebut dos requeriments del jutge que instrueix la causa. En un es reclama tota la informació de concessions i contractes relacionats amb el cas i en l’altre se li demana que presenti un advocat. Callau es va comprometre a tenir informats tots els grups municipals “quan hi hagi novetats” i els va recordar que els expedients relacionats amb el cas estan a la seva disposició. També va prendre la paraula la portaveu del PSC, Filo Cañete, que va qualificar de “precipitada” la petició de dimissió feta des de les files de MES i va demanar “prudència i respecte a la presumpció d’innocència”. “El PSC no acceptarà la dimissió de l’alcalde”, va reblar Cañete, que va assegurar que l’equip de govern està “tranquil”. ”Sempre hem defensat els interessos de Sant Adrià i dels veïns”, va recalcar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.