Política

L’oposició torna a assetjar el fiscal anticorrupció per una societat a Panamà

Moix és copropietari d’una entitat constituïda en un paradís fiscal i ell ho justifica per una herència familiar

Ja havia estat reprovat pel Congrés

Tot just fa quinze dies que havia estat reprovat pel Congrés, assenyalat pel fet que es considerava que havia posat pals a les rodes a investigacions que afecten membres del PP, com ara l’operació Lezo, i ja es torna a situar en el punt de mira dels grups de l’oposició. El fiscal anticorrupció, Manuel Moix, apareix ara com a copropietari de l’empresa Duchesse Financial Overseas, que es va constituir el 1988 a Panamà, segons va revelar Infolibre, i que disposa d’un xalet de luxe a Madrid. Moix té el 25% de l’entitat, que comparteix amb els seus germans. Davant aquesta informació, tots els grups de la cambra baixa, excepte el PP, van tornar a demanar la presència en aquest òrgan de l’executiu espanyol –concretament el ministre de Justícia– i de la cúpula de la fiscalia per exigir-los explicacions “urgents”, sobretot després que Moix no només no ho va negar, sinó que ho va justificar: “Considero ètic que els fills heretin dels seus pares”, va sentenciar. I hi va afegir: “No se’m pot fer cap mena de retret perquè tot està declarat a Hisenda i tot és transparent.” Des del seu entorn s’addueix que, si no s’ha dissolt fins ara, és perquè una de les parts té problemes per assumir les despeses per liquidar-ho.

En tot cas, la seva minsa declaració no va convèncer ni els grups polítics ni la major part d’associacions judicials i fiscals, que proclamaven la “incompatibilitat” i la “manca d’ètica” que implica tenir una empresa deslocalitzada per a qui es dedica a perseguir aquest tipus d’activitats. De fet, ni tan sols el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el fiscal general de l’Estat, Manuel Maza, ja no el defensaven amb la vehemència d’ocasions anteriors. En aquest cas ho circumscrivien a l’àmbit personal del fiscal. Maza, si més no, va assenyalar que volia “informar-se bé” abans de fer declaracions. Tampoc el president espanyol, Mariano Rajoy, es va mostrar gens explícit quan se li va demanar si continuava confiant en el fiscal general. Va despatxar la pregunta amb un lacònic “sí”. Els anomenats papers de Panamà l’any passat ja van forçar la dimissió del ministre d’Indústria José Manuel Soria.

Sigui com sigui, el fiscal anticorrupció ben segur que haurà de tornar a passar per la cambra espanyola, com també ho farà el fiscal general de l’Estat. El blindatge de Moix per la seva actuació al capdavant d’anticorrupció també va costar a Maza una reprovació del ple del Congrés, que es va fer extensible al ministre de Justícia, pel nomenament “a dit” dels màxims responsables de la fiscalia i pel seu intercanvi de missatges –aparentment de suport– amb l’expresident de la comunitat de Madrid, Ignacio González, empresonat l’abril passat pel presumpte saqueig de l’empresa Canal de Isabel II. Alguns fiscals van denunciar que Moix volia evitar determinats escorcolls que afectaven l’operació Lezo. Totes aquestes reprovacions, si més no, no van tenir cap efecte polític. Catalá ha seguit gaudint de la confiança de Rajoy i, per extensió, Maza i Moix es van negar a plegar.

Polèmica constant

Moix ha estat en el centre de la polèmica gairebé des del primer dia del seu nomenament arran de les maniobres denunciades per afavorir el PP i per l’intent de rellevar els fiscals que investiguen el 3%. El fiscal general de l’Estat el va situar en el càrrec malgrat que no procedia de l’àmbit d’anticorrupció. Més tard es va descobrir, a través de converses enregistrades entre González i l’exministre Eduardo Zaplana, que l’expresident madrileny desitjava que es nomenés Moix.

La gota vergonyosa que podria fer vessar el vas

La vinculació de Manuel Moix amb Panamà va provocar ahir reaccions contundents a l’oposició. Pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, és “surrealista i vergonyós” que el fiscal anticorrupció duri un minut més en el càrrec. El líder de Podem, Pablo Iglesias, també es va mostrar indignat pel fet que el fiscal tingui interessos econòmics en paradisos fiscals. “No tothom remena uns pantalons vells i hi troba papers de Panamà”, va ironitzar. Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, considera que aquesta pot ser “la gota que faci vessar el vas” de la seva paciència, i per això va avançar que pensen impulsar una reforma legal per garantir la independència dels fiscals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.