MARTÍ ARMADÀ
ALCALDE DE VILABERTRAN (ERC)
«El nou pla d'usos que es fa de la canònica hi preveu un hotel»
L'objectiu principal del mandat de l'alcalde va ser dotar el poble d'equipaments. El 2010 s'inaugurarà un edifici social que tindrà diversos usos i es farà l'escola bressol
Com li va l'experiència de ser alcalde?
–«És bona i n'estic molt satisfet. Quan vaig entrar a l'Ajuntament, el 2007, vaig adquirir un compromís amb el poble, en un doble sentit: dedicar-hi el temps i el treball necessari, a plena dedicació, per fer sortir el poble de les mancances que tenia d'equipaments socials. I amb l'equip de govern ens n'estem sortint. Això ja està en marxa, i la primavera vinent estarem en condicions d'inaugurar el primer equipament, que és el casal de la gent gran, un centre social, el centre cívic i un parell de sales per a entitats.»
–Tot això en un mateix edifici?
–«Sí, en un mateix immoble, a la plaça Major. És un equipament molt potent que marcarà un abans i un després al poble.»
–Quins altres equipaments preveu per aquest mandat?
–«El 2010, amb el finançament del PUOSC, farem l'escola bressol. L'emplaçament és una parcel·la que era del bisbat, i vam arribar a un acord de permuta. Els hem cedit un solar perquè facin habitatges socials per al poble i un per al mossèn, i ells ens han cedit la rectoria i tot el cementiri vell, on més endavant es faran aparcaments. A la rectoria hi haurà un edifici de serveis municipals, i als baixos hi farem l'escola bressol. L'any vinent posarem l'obra a licitació.»
–El gran objectiu, però, és l'escola nova.
–«El juliol del 2007 vam fer tota la tramitació i documentació per cedir el solar, i això ja es va acabar. Al mateix temps hem anat a fer les gestions polítiques pertinents, i fa menys d'un mes vam signar el traspàs de l'escola a la direcció general de Patrimoni de la Generalitat, perquè pugui aconseguir, a través de l'Institut Català de Finances, els diners per construir l'edifici.»
–I això quan serà?
–«Ens han dit que el 2010 es concretaria. No es farà amb el pressupost ordinari.»
–Una aposta que fa l'Ajuntament de Vilabertran és revalorar el patrimoni monumental de la canònica i fer tot d'actuacions al seu entorn perquè sigui més visitable.
–«Sí. Durant més d'un any hem treballat perquè el patrimoni que tenim serveixi per donar més musculatura a l'economia local. Això s'ha traduït en un pla de dinamització turística que consta de set grans eixos, dels quals pengen més d'una trentena d'actuacions. El primer eix en què actuem des de l'Ajuntament és solucionar l'accés. Farem un accés directe al monestir i a la zona d'aparcaments des de la carretera d'entrada al poble, per l'N-260. Això anirà acompanyat d'un pla de senyalització. Ara ens trobem que la gent forastera que ve per primer cop al poble es desorienta. També farem un punt d'informació i acollida dels visitants, que instal·larem a la Torre d'en Reig, que és l'altre element arquitectònic d'interès que tenim al poble. Aquestes tres actuacions es faran el 2010.»
–Com serà l'accés?
–«Es tracta d'aprofitar el camí de terra existent actualment, el que hi ha després del pont de la riera, a la carretera d'entrada. Aquest camí va de caps al monestir. L'asfaltarem, hi posarem voreres, llum i un carril bici en l'últim tram. Això donarà mobilitat i facilitats als conductors i als vianants.»
–Ara s'han obert rases a la plaça de l'Església i al paratge de la Font. Què hi fan?
–«S'ha començat a fer un estudi preventiu per veure si hi ha restes arqueològiques. L'actuació que s'hi farà l'any vinent és condicionar tot aquest gran espai com una plaça i una zona verda, amb una mena de parc urbà amb circuits de salut, de natura i el parc infantil. També s'hi faran un petit bar per a l'estiu i lavabos públics. Ja tenim els 500.000 euros de l'Estat per afrontar aquesta actuació. També serà un aparcament fins que no en puguem habilitar un altre de gran a la Creu Vella.»
–Tot i la importància històrica i arquitectònica que té la canònica, no s'ha divulgat ni és tan coneguda com altres monuments semblants que hi ha al país.
–«En aquests darrers anys, estic content perquè hi ha hagut una bona comunicació amb la propietària del monument, que és la Generalitat. Coses que fa un temps eren impensables, com ara coordinar, no només la rehabilitació, sinó dotar d'activitats l'edifici, ara s'han anat superant. Hem aconseguit que el pla director que es va fer fa vint anys i que no s'ha executat hagi quedat aparcat, i que ara se'n redacti un de nou amb una visió actual. Amb aquest nou pla d'usos vaig plantejar de fer-hi un alberg, perquè, ja que formem part del camí de Sant Jaume i Vilabertran és un punt on s'ha de segellar la ruta dels pelegrins. Això ha derivat cap a un hotel, que es faria al buit de la muralla, aprofitant una casa vella que hi ha al costat, que es diu can Trayter i que té accés directe al carrer.»
–Un tema que està pendent és la reforma de la carretera vella, des de l'Aigueta de Figueres fins al poble.
–«El conseller Nadal em va dir que es farà el 2011. El projecte està a punt de posar-se a licitació, se n'ha actualitzat el pressupost, però falten els cinc milions d'euros per executar-lo. Els únics compromisos són de paraula. Tot aquest retard és perquè al seu moment es va descartar la variant.»
–Això va ser fa dos mandats. Vostè hauria descartat la variant?
–«Descartat, segurament no. El que sí que hauria fet és introduir-hi millores. Penso que el carrer per on passa la carretera, poder-lo convertir en un vial amb menys trànsit hauria estat un bé per al poble, així com per a la mobilitat en general, ja que els vehicles que van de Figueres a Vilabertran haurien tingut el pas més fàcil. Com totes les variants, el primer projecte sol ser molt agressiu, però crec que introduint-hi les millores que feien falta hauria estat un projecte interessant.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.