El partit de Macron posa les bases per a una folgada majoria a la segona volta
Els Republicans en Marxa aconsegueixen el 32% dels vots en la primera volta de les legislatives franceses
La participació en els comicis (48,5%) és la més baixa de la V República
El partit del president francès, Emmanuel Macron, La República en Marxa (LREM) i els seus aliats han estat els clars guanyadors de la primera volta de les eleccions legislatives a França amb el 32,12% (96% escrutat). Un resultat que li pot servir per aconseguir una folgada majoria absoluta a la segona ronda.
Per aconseguir-ho cal que aquest percentatge es tradueixi en escons a l’Assemblea Nacional diumenge que ve. D’acord amb el sistema electoral francès a doble volta, els candidats de LREM s’enfrontaran a moltes circumscripcions amb un altre o més candidats, però tenen moltes possibilitats d’adjudicar-se la majoria d’escons.
Els sondejos preveuen que la maquinària electoral de Macron aconseguirà entre 390 i 445 diputats, més de cent per damunt de la majoria absoluta.
L’ascens fulgurant de LREM, que fa poc més d’un any ni existia, contrasta amb la davallada de la resta de partits.
Els Republicans (centredreta) són els segons més votats amb un 22,16%, però veuen lluny ara les perspectives de dominar el Parlament que tenien encara fa pocs mesos. Les projeccions atorguen als conservadors entre 85 i 125 escons a la segona volta.
L’ultradretà Front Nacional (FN) de Marine le Pen és la tercera força amb el 13,5%, però en la segona volta no aconseguiria els 15 escons necessaris per formar grup parlamentari.
La patacada més grossa se l’endú el Partit Socialista, que es queda amb un 9,5% dels vots i es veu superat per l’esquerra pels 11% de França Insubmisa, de Jean-Luc Melenchon.
La victòria de Macron queda enterbolida per la poca participació (48,5 %), la més baixa de la V República (fundada el 1958).
Segons l’institut demoscòpic Ipsos, l’abstenció ha estat dues vegades més alta entre els electors de menys de 35 anys (64%) que entre els més grans de 60 (35%).
El primer ministre francès, Édouard Philippe, ha considerat que malgrat l’alta abstenció, el missatge dels votants en la primera volta “no té ambigüitat”. Philippe ha augurat que després del proper diumenge, “l’Assemblea Nacional encarnarà el nou rostre de la nostra República”.
De la seva banda, el responsable de campanya dels conservadors, François Baroin, ha instat a la societat a “mobilitzar-se” en la segona volta per evitar que “un únic partit” concentri tot el poder. Baroin ha advertit que l’alta abstenció registrada reflecteix “una societat fracturada”.
El líder de França Insubmisa, Jean-Luc Mélénchon, ha avisat que l’alta abstenció implica que no hi ha una majoria de francesos que doni suport a la reforma laboral que persegueix el president Macron, ni per “reduir les llibertats públiques” o “la irresponsabilitat ecològica” que, segons ell, planteja el programa de LREM. Melenchon ha destacat que el seu partit “ha vist confirmada la posició destacables constituïda a les presidencials” d’abril i maig.
El secretari general del PS, Jean-Christophe Cambadélis, ha reconegut una caiguda “sense precedents” de l’esquerra en el seu conjunt i “principalment” de la seva pròpia formació. El dirigent socialista ha demanat que la segona volta no serveixi per ampliar la majoria prevista per al partit de Macron sinó per a preservar un major pluralisme al Parlament. “No és sa ni desitjable que un president elegit en segona volta pel rebuig a l’extrema dreta es beneficiï del monopoli de la representació nacional”, ha advertit.
“Vot fort a favor de les reformes”
La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha felicitat Macron pel “gran èxit” del seu partit a la primera volta. Segons ella, el resultat de les eleccions franceses “és un vot fort a favor de les reformes”.