Política

procés sobiranista

Les bases de Podem opten per anar a votar però com un acte de mobilització

El 35% de la militància avala aquest escenari en considerar que el resultat no podrà ser vinculant sense pacte

Dante Fachin avança que l’1-O votarà que no

Les bases de Podem han optat per no quedar-se al marge del referèndum que el govern català ha fixat per a l’1 d’octubre, malgrat que, asseguren, el resultat difícilment serà vinculant, tal com demanava la formació lila. Així ho va explicar ahir el líder de la formació, el diputat Albano Dante Fachin, en el moment de donar a conèixer el resultat del debat intern que ha mantingut la militància en els darrers dies. La formació considera que perquè el referèndum sigui efectiu hauria de tenir l’aval de l’Estat espanyol i de la comunitat internacional. Tanmateix, són del parer que ara cal posar “el focus” en la participació i la mobilització dels ciutadans en la consulta, i a aquest objectiu tenen previst destinar-hi tots els esforços.

Així, del miler de persones procedents de 95 cercles que van participar en el debat intern, un 35%, l’opció majoritària, va optar per aquesta fórmula; participar en l’1-O sense considerar-lo, però, vinculant. “No podem donar l’esquena” a una reivindicació que és majoritària en la societat catalana, explicava el secretari general. “El nostre ADN és la mobilització com a principal motor de canvi”, hi afegia. A més a més, consideren que si hi ha una “mobilització massiva” i unes garanties que permetin la participació tant del sí com del no, el referèndum, si bé no serà jurídicament vinculant, sí que es convertirà en un “missatge polític al qual ningú podrà girar l’esquena”, assenyala.

Les jornades de debat intern també van posar sobre la taula dues opcions més, com ara la de participar massivament en el referèndum unilateral per tal que el resultat pugui ser vinculant i, per tant, s’apliqui. Aquesta opció va aplegar un 28% de la participació. Finalment, també es va posar sobre al taula l’opció de desentendre’s de qualsevol convocatòria si no hi havia el pacte amb l’Estat. Aquesta via va ser la menys votada, però només a un punt de l’anterior, un 27%. Davant d’aquests resultats, la direcció considera que les bases, si bé han expressat la seva voluntat de ser presents l’1-O, també veuen com a imprescindible l’aval estatal i, per tant, de no existir; només l’avalaran com a acte de protesta i mobilització. Amb tot, Dante va deixar la porta oberta a un canvi si finalment el govern informa dels preparatius i dona garanties de tot.

A favor d’un estat plurinacional

El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, va avançar ahir que votarà que no en el referèndum d’autodeterminació perquè no és partidari d’una Catalunya independent sinó d’una “d’autodeterminada” dins d’un Estat plurinacional.“Nosaltres tenim un projecte per a l’Estat que no passa per la independència”, va precisar Fachin. Amb tot, sí que consideren que una mobilització l’1-O pot fer canviar l’actitud de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia