L'empresa d'un exdirectiu de l'Espanyol va finançar la fundació vinculada a Unió
Sebastián Javier, a través d'una societat immobiliària, hi va aportar 300.000 euros l'any 2006
L'any 2005, la Fundació Catalunya i Territori va rebre 560.040 euros en donacions d'empreses privades i altres fundacions, entre les quals hi havia la Fundació ACS (90.000 euros), el BBVA (90.000), la Fundació Abertis (75.000), Comapa SA (78.000), FCC Construcción SA (60.000) o la Fundació «la Caixa» (30.000). Un any després, el 2006, les donacions es van quadruplicar i van arribar a 1.265.500 euros. D'aquest exercici apareixen dues donacions que sobresurten respecte de les altres: són dues aportacions de 300.000 euros cadascuna, que van fer el Banco Santander Central Hispano SA i una empresa immobiliària amb seu social a Blanes, Pussaires SL. Aquesta empresa és propietat de Sebastián Javier Rodríguez, també amo del grup immobiliari Tarradellas, i exdirectiu del RCD Espanyol. Es dóna la circumstància que quan Sebastián Javier va fer aquesta donació a la fundació era aleshores vicepresident del club blanc-i-blau i mà dreta del president, Daniel Sánchez Llibre, germà del diputat i dirigent d'Unió, Josep Sánchez Llibre, a qui alguns industrials que han declarat a la fiscalia pel cas de la Fundació Catalunya i Territori impliquen en la trama. L'any 2006, aquesta fundació també va rebre importants donacions d'empreses com els laboratoris Almirall Prodesfarma SA (75.000 euros); l'empresa d'aigües Sorea, vinculada al grup Agbar (80.000), o el BBVA (100.000). Segons han pogut constatar tant l'Agència Tributària com el Departament de Justícia de la Generalitat, la majoria d'aquests ingressos no es van destinar mai a les finalitats fundacionals, que tenen per objecte «fer estudis i publicacions per promoure el sentiment de nació, cultura i de llengua nacional». Les investigacions de l'Agència Tributària que han donat peu a la de la fiscalia han constatat que bona part d'aquests diners es van desviar a un conglomerat d'empreses vinculat a la mateixa fundació i en les quals figuraven amb diferents càrrecs alguns patrons i fins i tot el seu president, Josep Boqué, que va ser director general de Turisme de la Generalitat en l'època de CiU. Aquestes empreses haurien girat factures a nom de la fundació per a suposats serveis que no s'ha pogut acreditar que prestessin. La policia ja ha cridat a declarar una vintena de persones per aquest cas i com a mínim una d'aquestes, un proveïdor, va assegurar que algun destacat dirigent d'Unió Democràtica li va dir que les factures de despeses fetes pel partit les girés a nom de la Fundació Catalunya i Territori, d'on assegura que va cobrar.
Els vincles amb Unió
Tant el màxim dirigent d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, com el diputat Josep Sánchez Llibre, asseguren que estan tranquils i que no tenen res a amagar, i han desvinculat la formació política de la fundació. No obstant això, però, a més del fet que alguns dels patrons i el mateix president de la fundació són o eren membres d'Unió i fins i tot havien ocupat càrrecs públics, els investigadors han constatat que la fundació va comprar vuit locals entre el 1998 i el 2000 a les poblacions de Tarragona, Falset, Lleida, Sant Boi de Llobregat, Tàrrega i Igualada i que aquests locals van ser llogats a Unió Democràtica de Catalunya fins que aquest partit els va adquirir. La fundació mai no va cobrar cap lloguer pels locals i quan els va vendre a Unió tampoc va percebre cap quantitat sinó que UDC es va limitar a fer-se càrrec de la hipoteca que tenien contractada. El president de la fundació, Josep Boqué, va admetre al Departament de Justícia les irregularitats econòmiques, però les va atribuir a dos patrons, Joan Albert López Sanz i Miquel Àngel Cortés Giné, que van ser destituïts l'any 2007.
Justícia en vol la dissolució
El Departament de Justícia ha instat els jutjats a dissoldre immediatament la Fundació Catalunya i Territori per l'incompliment reiterat de la seva finalitat fundacional. La Generalitat s'agafa a l'article 333.2 de la llei de fundacions, que les obliga a destinar com a mínim el 70% de les seves rendes i ingressos al compliment de les finalitats que marquen els seus estatuts.