L’alcalde socialista de Blanes, a favor de votar l’1-O
Miquel Lupiáñez deixa clar que no hi col·laborarà, però que està a favor del referèndum i que hi votarà si es fa
Càrrecs locals del PSC no s’hi oposaran i n’hi ha que estan disposats a cedir espais
Miquel Lupiáñez, alcalde socialista de Blanes, va tornar a evidenciar ahir les incomoditats que genera entre diversos càrrecs locals del PSC la posició unívoca i contrària al referèndum de la direcció del partit. La incomoditat no és exclusiva de regidors del PSC, però són sobretot els d’aquest partit els que marquen perfil propi públicament davant l’estratègia monolítica i compartida de Ciutadans, el PSC i el PP de negar tota legitimitat i viabilitat al referèndum. És una posició que, més enllà de la convicció personal, s’explica també per pactes o majories municipals favorables al referèndum.
Per exemple, la setmana passada, tenia lloc un debat amb arguments favorables al sí i al no al referèndum i a la independència a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova de Barcelona. Hi estava confirmada la presència del regidor de Ciutadans a Sant Just Desvern, Guillermo Francés, que finalment no hi va comparèixer, segons l’organització, “per indicació” de la direcció nacional del partit.
Ahir era l’alcalde socialista de Blanes qui, en una entrevista matinal a Onda Cero, es mostrava favorable a la celebració d’un referèndum i deixava clar que, si se celebra, ell hi anirà a votar no. Miquel Lupiáñez considera la seva posició coherent amb la del partit, perquè, hi afegeix, és partidari de solucionar l’encaix de Catalunya a Espanya amb un referèndum sobre la reforma federal de la Constitució i, a més, descarta cedir espais municipals per posar les urnes l’1-O perquè considera que, com a alcalde, no pot participar “en cap acte il·legal”. Després de la reunió de l’executiva dels dilluns, el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, considerava desafortunades les declaracions de Lupiáñez i li reclamava una rectificació.
L’alcalde s’explicava després en el seu perfil personal i refermava que està a favor de la reforma federal de la Constitució i que no col·laborarà en el referèndum, però que “tothom té llibertat per actuar d’acord amb els seus principis i conviccions” i que, en cas que se celebri el plebiscit, ell hi participarà “a títol personal” per votar no, com ja va fer en el procés participatiu del 9-N.
Col·laboració i adhesió
La de l’alcalde de Blanes és una posició semblant a la dels batlles socialistes de Terrassa, Torroella de Fluvià i l’Escala, i a la del grup municipal de Girona, que assenyalen que no posaran pals a les rodes a la celebració del plebiscit. Els alcaldes de Torroella i l’Escala defensen que es fa molt difícil justificar una negativa a cedir espais si el govern català convoca un referèndum “amb garanties”.
Les alcaldesses socialistes de Vallbona d’Anoia i Castellbell i el Vilar es mostren disposades a cedir espais municipals per fer la votació si el govern català els ho demana oficialment.
I, d’altra banda, diversos grups municipals del PSC van votar a favor de l’adhesió del seu ajuntament al Pacte Nacional pel Referèndum –acordat amb l’Estat en aquest cas– a Granollers, Vilanova i la Geltrú, Sant Just Desvern, Palafrugell, Olesa i Vilafant mentre que els socialistes van permetre l’adhesió tot abstenint-se als municipis de Girona, Reus, Terrassa, Vic, Sant Cugat del Vallès, Olot, Igualada, Manlleu i Platja d’Aro.
El PSOE planteja sancions i es desmarca de Parlon
El PSOE “estudiarà” si aplica sancions als càrrecs del PSC que col·laborin en l’organització del referèndum posant a disposició espais de votació. El portaveu dels socialistes espanyols, Óscar Puente, defensava ahir que la instrucció del PSC als seus càrrecs electes és clara i que caldrà estudiar cas per cas abans d’adoptar una decisió. El portaveu socialista, però, creu que aquests càrrecs locals actuarien “a títol individual” i no pas emparats pel partit. De fet, Puente admetia que la qüestió no s’havia tractat en l’executiva. D’altra banda, Puente va desautoritzar l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i secretària de cohesió social del PSOE, Núria Parlon, per haver proposat fer una crida a la comunitat internacional en cas que el govern espanyol decideixi aplicar l’article 155 i suspendre l’autonomia de Catalunya per impedir el referèndum. Puente va considerar aquestes declaracions fetes “a títol personal” i va assegurar que la seva posició “no representa el partit”. Puente va admetre que “cal esgotar totes les possibilitats de negociació, però la Constitució s’ha de respectar”.