Sobre les cendres de Mossul
El govern iraquià anuncia oficialment l’alliberament de la ciutat
Representa una gran pressió sobre Raqqa, considerada la capital d’Estat Islàmic
L’Iran felicita el govern i el poble iraquians
920.000 civils han fugit, des que va començar la campanya militar
El primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, va anunciar ahir l’alliberament total de la ciutat septentrional de Mossul, tres anys després que l’ocupés el grup gihadista Estat Islàmic (EI). En un comunicat “històric” retransmès en directe en diferents canals iraquians, Al-Abadi, l’endemà de la seva arribada a Mossul, va proclamar la victòria total en el que va ser el principal feu dels extremistes a l’Iraq. Durant tot el dia, l’exèrcit iraquià va sufocar els últims focus de resistència d’EI al nucli antic de la ciutat, ja que el grup gihadista encara controlava una petita part de la població, tot i les declaracions del mateix ministre Al-Abadi, que diumenge ja havia declarat la victòria.
No obstant això, EI encara controlava ahir algunes ciutats i alguns pobles al sud i l’oest de Mossul. Però la pèrdua d’aquesta ciutat, on va proclamar el califat i que ha estat el seu bastió a l’Iraq, representa un cop molt dur per la pressió que exerceix sobre la ciutat siriana de Raqqa, considerada la capital del grup terrorista.
La ciutat de Mossul ha patit grans danys durant l’ocupació i l’ofensiva. Desenes de cases han quedat destruïdes pels atacs aeris. Les Nacions Unides han assegurat que 920.000 civils han fugit de casa seva des que va començar la campanya militar a l’octubre, prop de 700.000 persones continuen desplaçades i milers de persones han mort.
“És un alleujament saber que la campanya militar a Mossul està acabant, però la crisi humanitària no ha acabat”, va advertir la Coordinadora Humanitària de l’ONU per a l’Iraq, Lise Grande. “Moltes de les persones que han fugit ho han perdut tot i necessiten refugi, menjar, atenció mèdica, aigua, sanejament i lots d’emergència”, va dir Grande. “Els nivells de trauma que hem vist són dels més alts” i “el que aquestes persones han viscut és inimaginable”, hi va afegir.
Pudor de cadàvers
La pudor dels cadàvers als carrers de Mossul ha estat una constant en els gairebé nou mesos d’enfrontaments en el marc del desallotjament de la ciutat, en la qual encara hi havia set cossos de civils a prop del riu Tigris, assassinats pel grup terrorista quan aquest diumenge van intentar escapar-se.
El general que comanda la brigada 73 de l’exèrcit, Sukr al-Nueimi, va explicar que encara ahir havien matat onze combatents d’EI a la zona d’Al-Shajuan, entre suïcides i franctiradors, i que a la zona històrica de la ciutat encara se sentien explosions d’obusos d’artilleria i es veien denses columnes de fum provocades pels bombardejos de l’aviació iraquiana. El general hi va afegir que s’havien evacuat diversos centenars de famílies que es trobaven atrapades, i que s’havia detingut quinze gihadistes.
Felicitació iraniana
Per la seva banda, el govern iranià va felicitar ahir el de l’Iraq per l’alliberament de la ciutat de Mossul i va expressar la seva disposició a ajudar-lo en la reconstrucció, segons el secretari del Consell Suprem de Seguretat Nacional iranià, Ali Shamjani. L’Iran, “a més d’oferir un suport complet al govern i al poble de l’Iraq, està preparat per ajudar els desplaçats i les víctimes de la guerra”, així com “per a la reconstrucció de les ciutats i les infraestructures vitals i essencials”.
Síria, al costat de l’Iraq
El govern sirià també es va declarar al costat de l’Iraq en la feina d’eliminar el que queda del grup terrorista EI als dos països, segons una nota del Ministeri d’Afers Estrangers. L’executiu va felicitar el seu homòleg i el poble de l’Iraq per “la gran victòria aconseguida per l’exèrcit iraquià i les unitats de la Multitud Popular [milícies xiïtes progovernamentals]” a Mossul.
El secretari general de l’ONU, António Guterres, també s’hi va referir, i va destacar “la valentia, la determinació i la perseverança” del poble i del govern de l’Iraq per a la recuperació de la ciutat. L’ONU va anunciar que donarà suport al govern iraquià perquè pugui crear les condicions necessàries per a un retorn “voluntari, segur i digne de les comunitats desplaçades”, i per al restabliment de la llei a les àrees alliberades.
Calma a Síria i un clima més positiu per aconseguir la pau
La calma era ahir la tònica predominant al sud de Síria, malgrat algunes violacions en les últimes hores de l’alto el foc acordat entre els EUA, Rússia i Jordània, a les províncies meridionals de Daraa, Quneitra i Sueida, segons va afirmar l’Observatori Sirià dels Drets Humans. Aquesta ONG va informar de diverses infraccions al cessament de les hostilitats, com ara la caiguda de tres coets i un intercanvi de trets a la ciutat de Daraa, sense que es registressin víctimes.
D’altra banda, una altra tanda de negociacions de pau sobre el conflicte sirià va començar ahir a Ginebra, amb cert optimisme de l’ONU, que afavoreix el diàleg, sobretot per la confluència de diversos processos que poden ajudar a posar fi a la guerra en aquell país.
Aquesta és la setena tanda de negociacions sota la direcció de l’actual enviat especial de l’ONU, Staffan de Mistura, que considera que el context de treball és ara molt més positiu. L’enviat estima que tot el que s’aconsegueixi aquesta setmana amb les converses entre els representants del règim del president sirià, Baixar al-Assad, i els de l’oposició serà un “progrés gradual”.