Política

Turull afirma que l’Estat no podrà frenar la determinació de fer l’1-O

Defensa els relleus al govern per tirar endavant el referèndum “en el compte enrere definitiu”

El nou conseller d’Interior no descarta canvis als Mossos

El nou conseller de la Presidència i portaveu del govern, Jordi Turull, afirmava ahir en una entrevista a RAC1 que la determinació per celebrar el referèndum de l’1 d’octubre és total i hi va afegir que l’Estat “no el podrà frenar”, a més d’assegurar que no el preocupa que el seu patrimoni pugui estar amenaçat: “El patrimoni més important són les meves conviccions i la meva honestedat. Vull continuar mirant als ulls les meves filles.”

Per altra banda, recordava a Catalunya Ràdio que la sortida dels consellers Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz s’ha pres en converses personals amb el president Puigdemont en què s’ha constatat que s’entrava en la fase decisiva i s’ha optat per la seva substitució, una decisió que Turull defensa que “s’ha de respectar perquè tothom és ell mateix i les seves circumstàncies”. El conseller de la Presidència comparava la situació amb un partit de futbol i explicava que, com l’entrenador, el president pot decidir fer canvis en l’alineació “en funció de si l’altre equip juga a trencar-te les cames”.

Sobre el fet que tots els relleus hagin estat consellers del PDeCAT, Turull recorda que Puigdemont va parlar personalment amb tots els titulars de departaments, també amb els d’ERC, i que simplement ha coincidit que les conselleries “sensibles” pel que fa a competències i execució del referèndum –i on s’han fet els relleus– eren del seu partit.

Un altre dels nous membres de l’executiu, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, va expressar també a RAC1 el seu compromís amb l’1-O i va afirmar que havia acceptat el càrrec “per la il·lusió de construir un futur per al nostre país”. Forn defensa que la funció dels Mossos l’1-O serà com la de qualsevol policia en unes eleccions: “El que volem és garantir la seguretat i el que facilitarem és que la gent pugui anar a votar amb tota tranquil·litat.” Forn no descarta fer canvis als Mossos, admet que ha tingut una primera conversa amb el director del cos, Albert Batlle, i remarca que decisions “importants” d’aquest tipus s’han de meditar “amb tranquil·litat”.

Per altra banda, des de l’Acampada Jove de Montblanc, el vicepresident, Oriol Junqueras, va prometre serenitat, normalitat i tranquil·litat en el compromís del govern i va dir que l’única excepcionalitat la posa l’Estat: “Ens volen en l’excepcionalitat i l’excepcionalitat la posen ells intentant impedir la democràcia.” Va fer una crida a omplir les urnes i va acusar Rajoy d’utilitzar pràctiques “fora de qualsevol convenció democràtica, a través de les clavegueres”.

Iceta ofereix el PSC per sortir del “laberint” del procés

Miquel Iceta, el ja candidat del PSC a la presidència de la Generalitat després de ser escollit ahir, va fer una crida electoral a dreta i esquerra per liderar la sortida “del laberint” del procés independentista. El líder socialista es va reivindicar com “el president que resolgui el problema” i va demanar la confiança de tots aquells que “ja en tenen prou de procés”; per començar, als votants de CiU formació a la qual considera que “li sobren els moderats”, en referència a la sortida del govern català de quatre consellers del PDeCAT. Però també va fer una crida a l’electorat de Catalunya en Comú “que no vol fer de comparsa del procés”, i als votants de Ciutadans que volien “plantar cara” i ara ja veuen que no n’hi ha prou amb això.

El PSC va voler ser ahir el primer partit a proclamar candidat a la Generalitat per refermar la idea que l’1-O fracassarà i que la legislatura està acabada. Iceta acusa el govern català de ser incapaç “de reconèixer el seu error” de lectura del 27-S i va defensar que ja no queda cap més alternativa que “canviar la majoria del laberint per la majoria de les solucions”. Per això va cridar autonomistes i federalistes i l’esquerra i el centre catalans a forjar una nova majoria per canviar de govern i de president. Iceta va reivindicar que “el veritable patriotisme és el dels valents que diuen la veritat, a contracorrent” i va demanar també suport al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que l’acompanyava a l’acte, per dir ben alt que “el problema no va ser l’Estatut, sinó combatre’l a capa i espasa” com va fer el PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El Constitucional planteja exculpar Griñán del delicte de malversació pel cas dels ERO

barcelona
parlament europeu

Le Pen i Salvini se sumen al nou grup d’extrema dreta d’Orbán

barcelona
Política

Els comuns criden a la “responsabilitat” de PSC i ERC per tancar un acord

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Macron insta Attal a continuar com a primer ministre mentre es negocia el nou govern

BARCELONA
guerra a europa

Un atac massiu rus sobre ciutats ucraïneses deixa almenys vint morts

barcelona
guerra a europa

Orbán viatja per sorpresa a la Xina després de la polèmica visita a Rússia

barcelona
ESTAT FRANCÈS

La ultradreta de Le Pen i Bardella s'estavella contra el dic republicà

BARCELONA
REGNE UNIT

“Millori la nostra vida, Sir Keir”

Londres
Joan Tardà i Coma
Exportaveu al Congrés i conseller nacional d’ERC

“Cap dimissió pot emmascarar que cal conèixer la veritat”

Barcelona