municipal
crisi a l'Ajuntament
L’oposició reclama en el ple la dimissió de l’alcalde de Batea
Joaquim Paladella evita pronunciar-se sobre l’annexió del municipi a Aragó durant el debat de l’Ajuntament
Si la Generalitat concerta trenta places de la residència d’avis, retirarà la proposta
El saló de plens de l’ajuntament de Batea va quedar petit ahir per les desenes de veïns d’aquest municipi de la Terra Alta que volien escoltar les explicacions de l’alcalde, Joaquim Paladella (UPTA-PSC), sobre la possibilitat que el poble passe a formar part d’Aragó. Un ple tens, amb crits i retrets, que va durar prop de tres hores, en què tant els assistents com els dos grups de l’oposició, Cent per Cent Batea i el PDeCAT, van reclamar la dimissió de l’alcalde i van defensar la identitat catalana del municipi. Però Paladella va evitar en tot moment referir-se directament a la polèmica que s’ha obert des que El Mundo va publicar que Batea vol segregar-se de Catalunya. Tampoc va fer cap rectificació, ni va desmentir res. L’alcalde va aprofitar l’ampli desplegament mediàtic que hi havia al saló de plens per centrar el seu discurs en la “discriminació” que pateix Batea per part del govern de la Generalitat.
La concertació de trenta places de la residència d’avis, la pèrdua d’una part del terme municipal –en favor de Gandesa– i la construcció de nous parcs eòlics són els greuges que l’alcalde va posar sobre la taula. A més, va dir que traslladarà aquests greuges al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i que, en el cas que es resolguin, s’acabarà la polèmica. “Si Puigdemont em rep abans que el subdelegat del govern i aconseguim solucions, ja no caldrà parlar amb el subdelegat. La pilota és a la teulada del govern de la Generalitat”, va dir l’alcalde de Batea. Però, si Puigdemont no el rep, Paladella es reunirà amb el subdelegat del govern per “parlar de tot”. I entre les opcions que plantejarà hi ha explorar les vies jurídiques existents perquè Batea passe a formar part d’Aragó. “No consentirem més aquesta discriminació, buscarem solucions i, després, les plantejarem als veïns perquè ells decideixen”, va manifestar Paladella.
Tot i els crits i les peticions de dimissió que va fer el públic assistent al ple, l’alcalde sosté que no hi ha crispació a Batea. “Costarà de refer la imatge del poble i que ens coneguen pel bon vi, en lloc de per un municipi que vol marxar de Catalunya”, va dir el portaveu de Cent per Cent Batea, Ramon Arnal. També el portaveu del PDeCAT, Batiste Suñé, va ser crític amb l’alcalde. “Has enverinat el poble”, va manifestar.
LA FRASE
LA XIFRA
“Això no va de banderes”
“Això no va de banderes, ni d’Espanya, ni de Catalunya. Això va de Batea i de les persones.” Amb aquestes paraules va iniciar la sessió plenària extraordinària l’alcalde de Batea, que després del ple va assegurar que se sent utilitzat tant pels que estan en contra del procés català com pels que hi estan a favor. De fet, l’Ajuntament de Batea és membre de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).
Tot i que l’alcalde sosté que no hi ha risc de fractura al municipi, una tretzena d’empreses vinícoles i agroalimentàries han presentat una instància a l’Ajuntament per reclamar una rectificació pública a l’alcalde. “Diferents cellers han rebut queixes dels seus clients, que els han dit que deixaran de comprar els vins de Batea”, va afirmar Josep Arrufí, un dels celleristes signants i president de la DO Terra Alta.