Política

MARIA MIRANDA

ALCALDESSA DE CASTELLDEFELS (PSC)

“L’orografia de la ciutat fa molt difícil la neteja”

Miranda relleva Candela López a l’alcaldia de Castelldefels en virtut del pacte de govern

En la segona fase del mandat s’abordarà la reforma i construcció d’equipaments i les millores viàries

No sabem què farem l’1-O perquè no sabem en quines condicions es convocarà

Maria Miranda va rellevar el juny passat Candela López com a alcaldessa de Castelldefels en virtut del pacte de govern que el 2015 van signar el PSC, Movem, ERC i Castelldefels Sí que Pot. El PDeCAT es va sumar el gener passat al quadripartit.

Com valora el pacte de govern un cop passat l’equador del mandat?
D’una manera molt positiva, perquè tenim la visió d’un govern de quatre anys per millorar Castelldefels. L’acord de govern es va basar en el pla d’actuació municipal que vam elaborar partint dels programes electorals de totes les formacions que formem l’equip de govern. Els dos primers anys hem començat a fer moltes coses i els dos següents enllestirem aquest pla d’actuació municipal. Els partits tenim ideologies diferents, però la relació és bona i fluida.
Quins projectes destaca de la primera part del mandat i quins són els principals reptes que ara s’afronten?
Hem construït el quart institut, que era un equipament molt demanat, i hem fet la primera fase de la reforma del poliesportiu de Can Roca, que ara encetarà la segona fase per fer una reforma més integral. Hem impulsat un projecte molt important per a nosaltres, el pla de barris de Vista Alegre, amb què s’ha rehabilitat un carrer i es treballa en l’equipament del barri. I el projecte insígnia ha estat la remunicipalització de la neteja, l’abril passat. Estem canviant la maquinària i l’any que ve farem un canvi en la recollida de residus, amb una inversió molt forta en camions i contenidors. També reformarem l’avinguda Pineda, per convertir tot aquell carrer en una rambla que connecti el poble amb la platja. Renovarem l’antiga escola Lluís Vives per fer-hi un centre cívic i instal·lacions municipals. Farem un ateneu d’entitats a Can Roca de Baix, abordarem la quarta fase de la reforma del Castell i renovarem la planta tercera. Seguirem treballant a Vista Alegre, seguirem millorant la neteja del municipi i treballarem amb els veïns en el foment del civisme.
La neteja és una queixa recurrent...
L’orografia de la ciutat fa molt difícil la neteja perquè a les urbanitzacions hi ha molt espai per netejar i poca població. D’altra banda, tenim la zona de la platja, on ve molta gent de fora i on s’han de destinar molts recursos. És un municipi amb molts arbres i a la tardor i a la primavera els carrers s’omplen de fulles.
Una altra municipalització que es planteja el govern és la zona verda i blava de la platja. Com està aquesta idea?
És un servei que mai ha estat municipal perquè el govern anterior, en comptes d’adjudicar el servei a l’empresa municipal SAC, que el gestiona al centre, el va adjudicar a l’empresa privada Valoriza. Els partits de l’oposició no vam entendre aquesta externalització perquè la gestió municipal ens podia donar més flexibilitat pel que fa a horaris, places i bonificacions. El maig del 2018 acaba la concessió i hem encetat uns informes jurídics i econòmics per veure la viabilitat d’una gestió municipal.
El nou model de guinguetes ha contribuït a pacificar la situació a la platja o continuen les queixes pels sorolls?
Hi ha hagut una pacificació molt important. Quan vam entrar al govern ens vam trobar un conflicte obert molt important entre el veïnat i els propietaris de les guinguetes, i una sentència que donava la raó a l’associació de veïns del Baixador perquè l’oci i el soroll estaven força descontrolats i l’Ajuntament no reaccionava a les queixes dels veïns. Coincidint amb el nou plec de condicions de les guinguetes, vam fer una tasca molt important de mediació entre els veïns i els propietaris. S’ha arribat a una bona entesa entre uns i altres i la situació és ara mateix d’equilibri.
Hi ha en canvi moltes queixes a la zona d’oci nocturn de la platja. Com s’està actuant en aquest tema?
És veritat que un cop el conflicte amb les guinguetes es va haver pacificat, aquest conflicte es va traslladar a diferents zones d’oci, a la platja i també a diferents barris. Estem reforçant la vigilància policial i estem treballant perquè els propietaris posin seguretat privada als carrers. També treballem en una mediació per assolir un equilibri entre el descans veïnal i l’oci.
Hi ha més presència policial al carrer?
L’increment del nombre d’agents locals és més complicat perquè la normativa de l’Estat no ens permet incorporar més efectius a la plantilla de la policia local. En els darrers deu anys no s’ha pogut ampliar una plantilla que ha envellit, i és difícil, per no dir pràcticament impossible, fer reforços en determinats espais. Però sí que estem treballant amb els propietaris perquè reforcin la seva seguretat i informadors.
Castelldefels és un dels municipis que estan treballant per reduir la contaminació. Quines mesures s’estan estudiant?
S’ha signat un conveni amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona per ser un dels municipis pilot on s’implementin mesures per reduir la contaminació en períodes d’alta contaminació atmosfèrica. A Castelldefels encara no ens hem plantejat la restricció i sí que estem treballant amb pàrquings dissuasius i la creació de carrils i d’aparcaments per a bicis.
Quina actitud adoptarà l’Ajuntament l’1-O?
No sabem què farem perquè no sabem en quines condicions es convocarà. Cal veure en quina llei es fonamenta i què es demana als municipis. A mesura que vagi evolucionant la situació farem les nostres consultes legals i llavors veurem les condicions legals i haurem de decidir quina posició adoptem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.