Política

terrorisme

turisme

Barcelona minimitza l’efecte de l’atac en l’economia local

L’Ajuntament i el sector turístic asseguren que, ara per ara, s’han cancel·lat poques reserves però hi ha incertesa sobre l’impacte a mitjà termini

Colau fa pinya amb els agents econòmics de la capital

Immersa de ple en el procés per intentar recuperar la normalitat, Barcelona ja es comença a preguntar en veu alta quin impacte tindrà l’atemptat de la Rambla sobre un sector tan sensible com és el turisme, que, convé recordar-ho, representa fins a un 15% del PIB local. La primera resposta a aquest interrogant és intentar difondre un missatge de tranquil·litat i d’unitat d’acció i, per aquest motiu, l’alcaldessa Ada Colau es va reunir ahir al migdia al consistori amb els principals agents econòmics de la ciutat. Representants de Turisme de Barcelona, el Gremi d’Hotels, la Cambra de Comerç, Foment del Treball, la Fira, Barcelona Global, Apartur, l’Associació Catalana d’Agències de Viatges, Pimec, Barcelona Oberta, la Fundació Barcelona Comerç, el port, l’aeroport, el Gremi de Restauració, l’associació de grans establiments de restauració, Comertia i els sindicats UGT i CCOO van ser els participants d’una cimera de la qual es va voler transmetre un missatge en positiu i una imatge de fer pinya. Les diferències, i també les polèmiques, que no poques vegades han tingut el govern municipal i el sector turístic, queden aparcades per les circumstàncies del moment. “Volem donar un missatge de confiança. Som una ciutat que està unida i que es referma en els seus valors d’estar oberta al món i que vol ser visitada”, va manifestar Colau a la sortida.

“Cancel·lacions menors”

Del contingut de la trobada el que es desprèn, almenys d’entrada, és que l’atac no ha repercutit, significativament, ni en els allotjaments turístics ni en els locals de restauració. “Hi ha hagut cancel·lacions menors”, manifestava l’alcaldessa, tot i que alhora reconeixia que aquest diagnòstic és més “una percepció” que una conclusió categòrica sustentada en xifres, ja que totes les parts asseguren que “encara és aviat” per tenir dades fiables. Cal esperar. L’únic mesurador que hi ha ara per ara, doncs, és l’olfacte del sector, i no percep símptomes d’alarma. “Estem en una absoluta normalitat tenint en compte el que s’ha produït”, resumia el president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart. Aquesta lectura és la mateixa que fa la Diputació de Barcelona, que ahir també parlava “d’una clara tendència cap a la normalització” i d’un volum de cancel·lacions no pas més alt del que sol ser habitual.

La conclusió, doncs, és que els turistes que ja són a Barcelona o bé tenen la reserva feta, no han canviat ni canviaran de plans. La gran incògnita, però, és quina serà la repercussió de l’atemptat, si és que n’hi ha, més a llarg termini i si això acabarà provocant un descens en el nombre de visitants forans a la ciutat. Aquest, ara mateix, és un escenari que fa de mal predir, ja que els precedents d’altres urbs que han patit fets similars no presenten un retrat homogeni. En aquesta línia, una de tantes incògnites que s’haurà de veure com evolucionen és, per exemple, com es comporta a partir d’ara el turista nord-americà –en el rànquing de visitants estrangers de la ciutat, és actualment el tercer més important, per darrere de francesos i anglesos–, ja que sol ser molt sensible a fets com el de dijous de la setmana passada. Sobre això, el segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, que també va ser present a la reunió, va explicar que cal deixar passar un marge “d’un, dos o tres mesos” i veure com evolucionen els indicadors. Aquest seguiment el farà una comissió de la qual formaran part tant el consistori com representants del teixit econòmic barceloní, i en cas que detecti una tendència potencialment preocupant, serà qui proposarà mesures –com ara campanyes promocionals– per intentar corregir-la. “Si hi ha conseqüències, serem proactius”, va garantir Colau.

A banda de fer una lectura d’urgència sobre les repercussions de l’atac, l’alcaldessa de Barcelona també va voler aprofitar la reunió d’ahir per agrair públicament als hotelers la seva actitud durant la crisi, i més concretament la seva decisió de facilitar el reallotjament d’alguns turistes que van resultar afectats pel blindatge policial que es va establir a la zona de Ciutat Vella adjacent a la Rambla. “Ens vam limitar a complir amb la nostra obligació”, va ser la resposta de Gaspart.

LES FRASES

El cop ha estat dur, però ràpidament estem reprenent la normalitat
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
No estem veient cap situació complexa i que pugui fer pensar que l’atemptat ens pugui afectar
Joan Gaspart
turisme de barcelona

L’adopció de més mesures de seguretat, avui a debat

Les característiques de l’atac terrorista perpetrat a la Rambla han fet aflorar un debat, a estones no exempt d’acritud, sobre la necessitat d’incrementar les mesures de seguretat passiva, com ara obstacles físics, a diversos punts considerats sensibles de Barcelona. En la mateixa reunió d’ahir, alguns representants dels sectors econòmics van plantejar a l’alcaldessa la conveniència d’aplicar aquest reforç. Colau els va respondre que aquesta qüestió, justament, és un dels temes de què es tractarà en la reunió extraordinària de la Junta Local de Seguretat convocada per avui a l’ajuntament. A banda de la mateixa batllessa, també hi participaran el conseller d’Interior, Joaquim Forn, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, a més de representants dels cossos policials. Un altre capítol que s’analitzarà és el funcionament que van tenir les operacions conjuntes entre els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i els serveis d’emergència que es van activar amb posterioritat a l’atemptat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.