Objectiu: atrapar Merkel
Quan falta només un mes per a les eleccions alemanyes, l’SPD lluita per retallar els 14 punts d’avantatge de la cancellera
Els socialdemòcrates malden per marcar distàncies amb la CDU, amb la qual han governat junts
“Merkel o Merkel.” El programa polític dels diumenges més vist pels alemanys es preguntava si, quan falta només un mes per a les eleccions generals, hi ha alternativa a l’actual cancellera, que aspira a obtenir un quart mandat el 24 de setembre que ve.
“Cap desig de canvi. Els alemanys estan massa bé perquè es generi una insatisfacció real cap al govern”, afirmava aquesta setmana, gairebé amb to de retret, el diari conservador Die Welt.
La cancellera, que té previst recórrer una cinquantena de ciutats durant la campanya, sembla confiar també en una nova victòria i, fidel a la seva reputació, no pren cap risc, evita les promeses concretes i es presenta com una garantia d’estabilitat en un món de crisis i d’imprevistos electorals com ara el Brexit i l’arribada de Trump a la Casa Blanca.
“Estic completament concentrada per guanyar, perquè la CDU [el seu partit, cristianodemòcrata] guanyi”, afirma en una mostra que, després de dotze anys al capdavant del govern, la seva motivació continua intacta.
Els sondejos no fan més que confirmar la tendència. Els socialdemòcrates (SPD) de Martin Schulz, amb un 22-25% d’intenció de vot, arrosseguen una distància d’entre 14 i 18 punts amb la CDU-CSU, l’aliança del partit de Merkel amb els seus socis bavaresos, que retenen el 38-40%, un resultat semblant al del 2013.
L’aspirant, però, no dona la partida per perduda i compta a “lluitar fins a l’últim minut”. I la darrera enquesta de l’institut Allensbach per al Frankfurter Allgemeine Zeitung li dona una mica d’esperança: un 46% dels votants estan encara indecisos, set punts més amb relació a les mateixes dates en les eleccions del 2013.
I és que l’SPD, fins ara aliat de la CDU en el si de la gran coalició, confia a esgarrapar una victòria a l’últim moment. Per arribar a aquest objectiu, focalitza els seus missatges en la lluita contra les desigualtats socials i ressalta la personalitat de Schulz, que, tot i no tenir el carisma de la cancellera, projecta una imatge més propera i humana.
Schulz apuja el to
“Martin Schulz parla amb la gent, té una posició clara, un llenguatge clar, un cap clar”, explica el cap del grup parlamentari socialdemòcrata, Thomas Oppermann, a la premsa regional. “Comença la remuntada, l’SPD aspira a més del 30% i amb Martin Schulz hi podem arribar!”, hi afegeix.
Dimarts passat en un acte a Bremen, el mateix Schulz passava a l’ofensiva: “Contràriament al que diu la senyora Merkel, sempre hi ha alternatives.” La cancellera, en canvi, ni tan sols pronuncia el nom del seu adversari en els seus mítings.
Els socialdemòcrates, però, estan atrapats en un dilema: com diferenciar-se d’una cancellera amb qui governen plegats sense, alhora, renegar del seu balanç econòmic, més aviat positiu? Tampoc s’han desmarcat gaire de la cap del govern durant aquesta legislatura. Com ella, també l’SPD defensava l’acollida de més d’un milió de demandants d’asil des del 2015 i, com la resta del govern, també l’SPD ha quedat esquitxat per l’escàndol de les emissions contaminants d’automòbils. “Alemanya funciona quan hi ha l’SPD al govern [...], però Alemanya pot anar encara millor amb un canceller socialdemòcrata”, acostuma a repetir Schulz, expresident del Parlament Europeu.
Per mirar de recuperar terreny, Schulz ha elevat el to contra Merkel aquesta setmana, acusant-la de bloquejar els esforços de l’SPD dins la gran coalició per augmentar el salari dels empleats temporals i millorar els drets dels treballadors. Buscant un altre camp de diferenciació, Schulz s’ha compromès aquesta setmana a fer retirar del territori alemany les armes nuclears dels EUA si, contra tot pronòstic, derrota Merkel el 24 de setembre.
Però l’ofensiva en múltiples fronts no sembla convincent. “La campanya de Schulz salta sobre tants temes que és impossible percebre’n un”, retreia al candidat de l’SPD el diari Süddeutsche Zeitung. En un moment d’abatiment, el mateix Schulz va arribar a admetre que desitja continuar com a líder de l’SPD encara que el seu partit perdi les eleccions.
LES FRASES
La gran incògnita dels comicis
redaccióEls adversaris més acèrrims de Merkel, la dreta populista d’Alternativa per a Alemanya (AfD), semblen resignats després que, uns mesos enrere, confiaven a obtenir prou vots per forçar la sortida de la cancellera del poder. Alice Weidel, cap de llista del partit, ha reconegut que, “vistos els sondejos, Merkel es quedarà”. L’ordre d’arribada i els resultats dels partits petits són la gran incògnita de l’escrutini, i són aquestes formacions les que, segurament, determinaran el perfil del futur govern. Una altra gran coalició? Amb l’SPD o aquesta vegada amb els liberals de l’FDP? Els Verds podrien estar temptats d’acceptar una aliança amb la cancellera? I l’esperada entrada d’AfD al Parlament, pot complicar la formació d’una majoria? Les respostes no arribaran fins al 24 de setembre que ve, i encara caldrà esperar el desenllaç de llargues negociacions entre partits. Amb tot, molt dependrà del que facin els socialdemòcrates: si trien quedar-se al govern o passar a l’oposició.