Política

Barcelona conservarà part del memorial de la Rambla

El consistori retira els elements de dol popular que s’han instal·lat en 131 punts del passeig arran de l’atemptat

Es mantindrà un espai temporal a tocar de plaça Catalunya per continuar fent ofrenes

Era una decisió que més d’hora que tard s’havia de prendre. L’Ajuntament de Barcelona va començar a retirar ahir, pels volts de les 22.30 hores, l’estol de mostres d’homenatge i record a les víctimes de l’atemptat del dia 17 que des d’aleshores s’han instal·lat de manera espontània a la Rambla. El doble raonament del consistori va ser que tant les dimensions físiques que estava assolint aquest mausoleu popular, que en certs punts ja dificultava la circulació pel passeig, com la necessitat de preservar-ne alguns elements que ja s’estaven començant a fer malbé, feien aconsellable no esperar més i desembarassar la zona com més aviat millor. Botiguers i entitats també demanaven que es dugués a terme l’actuació com a gest per fer visible una tornada a la normalitat. Tota aquesta quantitat de material ingent, que va des de missatges, flors i espelmes fins a animals de peluix i banderes, serà ara classificat amb el propòsit de conservar-ne una part.

Les tasques de retirada les van dur a terme una trentena d’operaris del consistori, amb la supervisió de diversos tècnics del Museu d’Història de Barcelona (Muhba) i l’Arxiu Municipal de la ciutat. Segons va detallar el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, prèviament al dispositiu, ja s’havia fet un inventari –documentat gràficament– del memorial, del qual s’han identificat fins a 131 ramificacions al llarg de la Rambla. N’hi ha que no són més que un arbre o una rajola amb missatges a les víctimes, però alguns espais han esdevingut icònics, com el que es va formar al voltant del mosaic de Joan Miró i a la confluència amb la plaça de Catalunya. En aquest últim indret, justament, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit mantenir-hi, de manera temporal, una àrea acotada perquè els ciutadans hi puguin continuar fent ofrenes. Aquest esquema és el que ja es va aplicar a la ciutat de París, concretament a la plaça de la République, arran dels atemptats del novembre del 2015.

Pel primer tinent d’alcalde, tots aquests elements de dol que formen el memorial són una “joia” pels valors de solidaritat i humanitat que porten associats i, per això, se’n vol preservar una mostra. No serà el cas, però, de les flors, que seran convertides en compostatge, ni de les espelmes, que seran reciclades per fer-ne de noves, possiblement amb una al·legoria de l’atac. Pel que fa als missatges i els diversos objectes, seran examinats per experts del Muhba o l’Arxiu Municipal perquè dictaminin quins val la pena mantenir. N’hi ha que ja es poden donar per descartats d’entrada, com els que continguin proclames potencialment xenòfobes, que també n’hi ha.

El pas següent serà decidir què es fa amb aquest patrimoni popular. Una opció és que es digitalitzi i sigui accessible en línia; una altra, que s’exposi en algun equipament. Ja es veurà. Pel que fa a la instal·lació d’un memorial fix, el debat demana temps, ja que el govern de Colau en vol consensuar al màxim la ubicació i la forma.

LA FRASE

Aquest memorial és una autèntica joia que ens fa sentir molt orgullosos com a ciutat
Gerardo Pisarello
Primer tinent d’alcalde de l’ajuntament de barcelona

LA XIFRA

131
espais
memorialístics de l’atemptat han estat identificats, i topografiats, al llarg de tota la Rambla.

Els cossos dels terroristes morts, encara a l’Estat

Els terroristes morts continuen en mans de la policia i no seran repatriats fins que ho permeti la investigació. Si no es repatriessin els cadàvers, se’ls faria un enterrament a la manera islàmica.

Unes 18.000 firmes en el llibre de condolences

El llibre de condolences que va obrir l’Ajuntament de Barcelona després de l’atemptat ha rebut unes 18.000 firmes i dedicatòries, que s’han d’afegir als més de 29.000 missatges rebuts en línia.

Ripoll va recuperant la normalitat del dia a dia

L’escenari de la concentració de rebuig al terrorisme al davant del monestir de Ripoll va atraure l’atenció ahir dels visitants del monument. Aquest acte, però, va servir als veïns per girar full. Ningú de fora notaria la sotragada viscuda arran dels atemptats mirant la panoràmica dels carrers. Només la presència d’alguns mitjans audiovisuals recordava els esfereïdors successos.

Driss Oukabir recorre contra el seu ingrés a la presó

Driss Oukabir, un dels quatre detinguts pels atemptats, ha recorregut a l’Audiencia Nacional contra el seu ingrés a la presó el dia 22 d’agost. L’investigat reitera que no té cap vinculació amb els atacs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.