Corea del Nord promet més “regals”
Adverteix que continuarà amb les proves nuclears si els Estats Units mantenen les “provocacions temeràries”
El president Putin tem una “catàstrofe mundial” si continua l’escalada
Corea del Nord va advertir ahir els Estats Units (EUA), després de l’última prova nuclear, que rebran “més paquets de regal” si mantenen les “provocacions temeràries” i les “pressions” en forma de sancions contra Pyongyang. “Les recents mesures d’autodefensa del meu país són un paquet de regal dirigit només als Estats Units”, va afirmar l’ambaixador nord-coreà en la Conferència de Desarmament de l’ONU, Han Tae-Song.
El diplomàtic es va declarar orgullós d’afirmar que, el 3 de setembre, “Corea del Nord va dur a terme amb èxit un test d’una bomba d’hidrogen per a un míssil balístic intercontinental, dins del seu pla de construir una força nuclear estratègica”. L’ambaixador nord-coreà va assegurar que, d’aquesta manera, el règim de Kim Jong-un està “més a prop de completar una força nuclear estratègica”.
També va destacar que totes les mesures militars que adopta Pyongyang constitueixen “un exercici legítim i just en l’autodefensa d’un estat sobirà per fer front a una amenaça nuclear cada vegada més gran i a una política hostil per aïllar i desestabilitzar Corea del Nord que ja dura una dècada”. “En lloc de reconèixer el meu país com un estat i avançar cap a una coexistència pacífica, els Estats Units han desplegat provocacions no justificades amb la finalitat d’efectuar un atac nuclear preventiu contra el meu país”, va sostenir Han. El diplomàtic va rebutjar una vegada més, i “categòricament”, les resolucions adoptades pel Consell de Seguretat de l’ONU d’imposar sancions a Corea del Nord. “La pressió i les sancions mai funcionaran”, i va assegurar que Pyongyang “no retrocedirà ni un mil·límetre, llevat que s’elimini completament la política hostil i l’amenaça nuclear dels EUA contra el país”, va recalcar.
“Desafiament seriós”
Per la seva banda, l’ambaixador nord-americà en la Conferència de Desarmament, Robert Wood, va afirmar davant dels seus homòlegs: “Hem intentat en el passat entaular converses amb el règim nord-coreà, que no té cap interès en el diàleg i continua els seus programes de míssils balístics.” “Per respondre a aquest seriós desafiament, hem de fer ara tot el que puguem per aprofundir en el seu aïllament diplomàtic i econòmic”, va opinar Wood.
Blindatge militar
Corea del Sud, al seu torn, va apostar ahir per blindar-se militarment després de l’últim test nuclear nord-coreà amb més maniobres dissuasives i amb el desplegament d’armes més potents, amb la connivència i el suport dels EUA. Mentrestant, la via del diàleg amb Pyongyang sembla que s’allunya. En aquest context, els dos països han pactat que les forces sud-coreanes puguin augmentar la càrrega de munició dels seus míssils, fins ara limitada per l’acord de seguretat bilateral, i han previst la “introducció d’armes i tecnologies de defensa avançades” a Corea del Sud, segons un comunicat de l’oficina presidencial del país. Això es va traduir ahir en l’autorització per part del president nord-americà, Donald Trump, expressada a través d’una piulada, per exportar al Japó i a Corea del Sud “una quantitat substancialment més gran d’equips militars altament sofisticats dels Estats Units”. Amb relació a aquesta qüestió, el comandant de la flota del Pacífic dels EUA, l’almirall Scott Swift, va afirmar ahir mateix que preveu que es continuïn desplegant actius nord-americans de defensa a la península de Corea o en aquella direcció per demostrar el compromís de Washington amb la seguretat de la regió. “Si cal que tinguin un altre portaavions, més vaixells i submarins, tenim el potencial i la capacitat de seguir aquesta direcció”, va dir l’almirall a l’agència sud-coreana Yonhap.
LES FRASES
La Xina i Rússia temen que les sancions no resoldran la crisi
Les sancions contra Corea del Nord no resoldran la crisi a la península si no s’obren altres vies per alleujar la tensió, va advertir ahir el govern xinès, mentre que l’ONU estudia una nova i més forta resolució contra Pyongyang després del seu últim assaig nuclear. Per resoldre el conflicte, “la força militar no és mai una opció, i les sancions per si mateixes no donen una sortida”, va afirmar el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers xinès, Geng Shuang. En un moment en què els Estats Units, França i el Regne Unit advoquen per una resposta més ferma contra el règim nord-coreà, Geng va fer una crida a reprendre les converses en considerar la “tendència dominant” d’aconseguir una solució per la via “pacífica”. La Xina espera que totes les parts involucrades siguin sensates i “mantinguin la calma”, en lloc de “tirar llenya al foc”, va sentenciar.
Per la seva banda, el president de Rússia, Vladímir Putin, va advertir que amenaçar Corea del Nord amb una intervenció militar podria desencadenar “una catàstrofe mundial”, ja que el règim de Kim Jong-un no abandonarà les seves proves nuclears si no se sent segur.